Gazete Emek- Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, iş dünyası ile buluşma etkinliğine katıldı. Samsun'da konuşan Nebati, "Sorunlara gözlerimizi kapayıp, halı altına süpürenlerden değiliz" dedi.

 

 

Nebati'nin konuşmalarından öne çıkanlar şöyle oldu:

 

KARAMSARLIK TABLOLARINI YIKACAK İRADEYE SAHİBİZ

 

 Milletimizi korkuya ve paniğe sevk eden çevrenin bir şeyi idrak etmesi lazım, hangi spekülatif hareketleri yaparsanız yapın, vatan-millet aşkımızı söndüremeyeceksiniz. Onların gözünde ekonomi bir takım grafik ve ezberlenmiş hazır olan formüllerdendir. Unuttukları bir şey var bunların yanında bir ekonominin ve paydaşlarının başta kendilerine olmak üzere kendilerine duyduğu güvendir, bir özgüven meselesidir. Özgüvenimizle istikrarlı duruşumuzla, yol ve yöntemleri bilişimizle bütün engelleri ve karamsarlık tablolarını yıkacak iradeye sahibiz Elhamdülillah

 

ORTADA TÜRKİYE VE DÜNYA AÇISINDA CİDDİ BİR PROBLEM VAR

 

 2020 yılında Türkiye Çin'den sonra büyüyen ülke oldu. Dünya ne oldu? Küçüldü. Dünya Bankası'ndan uluslararası kuruluşlara kadar Türkiye yüzde 3 büyüyecek, 4 büyüyecek diye başladılar. Ne oldu? Yüzde 11 büyüdü. İşsizlik patlayacak yüzde 14,15 olacak diyenler ne oldu? Son açıklanan veriyi biliyorsunuz yüzde 10,7'ye düştü. Bu ülkeyle birlikte herkes büyüyecek, büyümeye devam edeceğiz, bizim önümüzü kimse kapatamaz. Dünya aynı problemlerle karşı karşıya kalıyor. Karadeniz'in kuzeyinde savaş var, emtia, petrol, gıda fiyatları almış başını gidiyor. Sonuç; dünyada ABD'de Avrupa'da son 40 yılın 50 yılın 70 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla karşı karşıya kalan ülkeler var. Ortada Türkiye ve dünya açısında ciddi bir problem var. Ne diyorlar 'yandık, bittik, öldük.' Kim diyor? Önünde akademik tilti olanlar muhalefetin önde gidenleri, ülkenin akıllıları... Televizyonda konuşuyorlar. İş dünyasına sesleniyorum; kazanmıyor musunuz? Çalışanlarınızla paylaşmıyor musunuz? 'Yandık, bittik...' Bu ülke yanmaz.

 

BU ENFLASYONUN ÜSTESİNDEN GELECEK DE YİNE TÜRKİYE'DİR

 

 Sorunlara gözlerimizi kapayıp, halı altına süpürenlerden değiliz. Sorunlara karşı paydaşlarımızla nasıl çözüleceğine dair kafa yoruyoruz. 2018'den beri yükselen döviz kuru küresel fiyatlarla birleşince enflasyon arttı, ne yaptığımızı biliyoruz bu işin üstesinden geleceğiz. Allah'ın izniyle bu enflasyonun üstesinden gelecek de yine Türkiye'dir, yine biziz.

 

YATIRIM YAPACAK KİM VARSA 150 MİLYARLIK KREDİYİ ÖNLERİNE SUNACAĞIZ

 

 

 Borsa İstanbul rekor kırıyor. Rekorları her gün egale ediyor. Büyüme öncü göstergeler ilk çeyrekte de aynı performansla yoluna devam ettiğini gösteriyor. İşsizliği inşallah tek haneye getirmiş olacağız. Geçen yıl 30 milyon turist geldi. Bu yıl inşallah hem turist hem de gelirimiz artarak devam edecek. Rusya ve Ukrayna'dan turist sıkıntımız var ama inşallah alternatif pazarlardan bu açığı kapayacağız. Cumhurbaşkanımızın duyurduğu üzere, üretim, ihracat, turizm, teknolojik ve tarımda dahil olmak üzere yatırım yapacak kim varsa 150 milyarlık krediyi önlerine sunacağız.

 

BANKALARIMIZIN DA İŞBİRLİĞİYLE BU İMKANLARI KULLANDIRTACAĞIZ

 

 150 milyar liralık kısmın 100 milyarlık kısmı ihracat ve ithalatın ikamesine yapılacak yatırımlara verilecek, lütfen yatırım yapın, yatırıma devam. Ucuz kredi veriyoruz. Neden? Eksi yok, yeni uygulamalara bakın, enflasyonun çok çok altında bir kere yüzde 9 ya. Kamu bankalarımızın da işbirliğiyle bu imkanları kullandırtacağız. 50 milyarı da turizm ve döviz kazandırıcı faaliyetlere kullandırılacak.

 

DÖVİZLE İŞLEM YAPMAKTAN VAZGEÇİN

 

 Türk Lirası'na güvenin, bu ülke TL'ye güveni yakalayan bir sürece girdi. Bundan sonra döviz kredisi, dövizle işlem yapmaktan vazgeçin, ülkemize güvenin, paramıza güvenin. Finansman alanını düzenlemiş olalım, TL'yi daha kuvvetli bir şekilde kullanılabilir hale getirelim. Yatırım amaçlı kredi verilecek. Kalkınma bankası üzerinden olacak. 2023'e farklı bir havayla gireceğiz.

 

YETER Kİ YATIRIM YAPIN

 

 

 Bizim yatırım yapılacak imkanlarımız sınırsız, yeter ki yatırım yapın. Bizim için çok önemli bir yıl. 2023'te bu kredilerin hızlı şekilde döndüğünü göreceğiz. 2023'te Karadeniz gazının ilk vanasını çevireceğiz, TOGG'un denemesini yaptık, Akkuyu'nun ilk ünitesi açılacak. 2023'ü biz 2023'ün ruhuna layık şekilde karşılayacağız. 

Kaynak:

Editör: TE Bilişim