Gazete Emek - BBC, 2023 yılının ilham kaynağı ve etkili 100 Kadın listesini açıkladı. Bu kadınlar arasında insan hakları avukatı Amal Clooney, sinema yıldızı America Ferrera, feminist Gloria Steinem, eski ABD First Lady'si Michelle Obama, güzellik şirketi sahibi Huda Kattan ve Ballon d'Or ödüllü futbolcu Aitana Bonmatí, yapay zeka (AI) uzmanı Timnit Gebru gibi isimlerin yanı sıra Basima Abdulrahman  isimli Kürt kadın da yer alıyor.

Basima Abdulrahman 1986 yılında Bağdat'ta yıllar önce Kuzey Kürdistan’dan göç eden bir Kürt  ailede dünyaya geldi. Basima ve ailesi 2006’dan bu yana Kürdistan Bölgesinde yaşamaya başladı.

Basima Abdulrahman 2011 yılında inşaat mühendisliği eğitimi almak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. 2015’te mezun olduktan sonra geri döndü

2014 yılında kendisini 'İslam Devleti' diye adlandıran IŞİD isimli örgüt, Kürdistan Bölgesi’nin bazı bölgeleri ile Irak'ın büyük bir kısmını ele geçirdiğinde Basima Abdulrahman ABD'de üniversiteydi.

Çatışmalar sonucunda Irak'ın pek çok kenti yerle bir oldu, ancak Abdulrahman yapı mühendisliği alanındaki yüksek lisansının ardından ülkesine döndüğünde yardım etmenin bir yolunu buldu.

Irak'ın yeşil yapılara adanmış ilk girişimi olan KESK'i kurdu. Daha yeşil yapılar inşa etmenin, en yeni enerji verimli teknolojileri ve malzemeleri Irak'ın geleneksel inşaat yöntemleriyle birleştirmek anlamına geldiğini keşfetti.

Ağrı’da tablo değişmedi; DEM Parti dışında yine kadın aday yok Ağrı’da tablo değişmedi; DEM Parti dışında yine kadın aday yok

Basima Abdulrahman, 2019'dan 2022'ye kadar Dünya Ekonomik Forumu Organizasyon Komitesi üyesiydi ve IŞİD'e karşı savaştan sonra Irak'taki BM Misyonuna yardım etti.

Yeşil teknoloji alanında dünya çapında yenilikçi ve kanaat önderi olarak tanınmaktadır ve birçok uluslararası konferansa davet edilmiştir.

Dünyanın en etkili 100 kadının isminin açıklanmasının ardından Basima Abdulrahman, X'teki sayfasında bir paylaşım yaparak dünyanın en etkili 100 kadını listesine dahil olmanın gururunu yaşadığını söyledi.

Editör: Bekir GÜNEŞ