Antalya’da bir otelde Türk müşteriden fazla para alındı, bakanlık açıklama yaptı Antalya’da bir otelde Türk müşteriden fazla para alındı, bakanlık açıklama yaptı

Gazete Emek - Aylık maaşlarından %3 kesim olduğunu fark etmeyen milyonlarca kişi, yıllar sonra bankada birikmişi olduğunu öğrenince şoke oluyor. İşte e-Devlet üzerinden BES sorgulama yöntemi.

  • Milyonlarca çalışan kendilerine sorulmadan işe başlar başlamaz BES sistemine dahil ediliyor. Bankalar, bu sistemle devlet katkısı payıyla beraber, çalışan için yatırımlar yapıyor.
     
  • MAAŞTAN AYLIK YÜZDE 3 KESİNTİ OLUYOR

  • Kesinti oranı bankaya göre değişiklik gösterse de genellikle maaşın %3’ü oranında banka BES kesiyor. Kesilen miktar kişinin talebine göre artarken, çalışanların çoğu da eksik yatan maaşın BES’e kesildiğini çok sonradan anlıyor.
     
  • BES’TEKİ BİRİKMİŞİ GERİ ALABİLİRSİNİZ

Sigortalı çalışanların otomatik olarak dahil edildiği BES’le aylık maaşınızdan yapılan kesintiyi geri alabilirsiniz. Bunun için e-Devlet BES bakiye sorgulama sayfasına giriş yapıp, otomatik bireysel emekliliği seçtikten sonra BES’te biriken paranızın ne kadar olduğunu görebilirsiniz.

Eğer içerde birikmişiniz varsa onu almak için ilgili sigorta şirketine telefon üzerinden ulaşmalı ve BES’inizi iptal etmelisiniz. İptal işlemlerinin ardından birkaç gün içinde havuzda biriken paranız hesabınıza aktarılıyor.

Editör: Bekir GÜNEŞ