Gazete Emek - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 28. Dönem’in ilk Meclis Başkanı’nı yarın (7 Haziran) seçecek. Mazbatasını almasına rağmen tutuklu tutulan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için karar çıkmazsa bu seçime katılamayacak.

TBMM İçtüzüğü’ne göre, Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl oluyor.

AKP’nin TBMM Başkan adayı olan Numan Kurtulmuş, destek için CHP TBMM Grubunu ziyaret etti. Ziyaretin ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile kamera karşısına geçen Kurtulmuş açıklamalarda bulundu.

Özgür Özel burada CHP’nin kararını açıkladı ve CHP’nin iki yıl görev yapacak Meclis Başkanı için kendi adayını çıkaracağını duyurdu. Özel daha sonra “Sayın Kurtulmuş, 2 yıl boyunca tarafsız olursa, biz 2. dönem adaylığında kendisini destekleyeceğiz ve karşısına aday çıkarmayacağız” ifadelerini kullandı.

KURTULMUŞ’TAN CAN ATALAY AÇIKLAMASI

Numan Kurtulmuş ise görüşmeye ilişkin “Kısa ama yararlı bir görüşme oldu. Meclisi çok önemli bir gündem bekliyor. Fedakar bir işbirliği içerisinde çalışacağız” diye konuştu.

TİP’ten Hatay milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Gezi tutuklusu Can Atalay ile ilgili DE konuşan Kurtulmuş, “Bu konuda şu anda devam eden bir mahkeme süreci var. Tutuklu olan bir kişiden bahsediliyor. Ümit ediyorum ki en kısa süre içerisinde mahkeme kararını verir. Öncelikle şahsın tutukluluk halinin bitmesi, kararın bir an evvel verilmesi lazım. Bizim baştan beri söylediğimiz şey yargının adil olmasının temel prensiplerinden biri mümkün olduğu kadar kısa süre içinde kararını vermesidir. Biz kararın bir an evvel kesinleşmesini temenni ederiz” değerlendirmesinde bulundu.

MECLİS BAŞKANI SEÇİM SÜRECİ

Meclis Başkanı İlk iki oylamada 400, sonuç alınamazsa üçüncü oylamada salt çoğunluk olan 301 kabul oyuyla seçilebilecek. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa da bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilmiş olacak.

Editör: Bekir GÜNEŞ