Gazete Emek-Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Cumhur İttifakı'nda “demokrasinin kırıntısını” bile savunan kimsenin kalmadığını belirten Demirtaş, bu ittifakı, “Taliban İttifakı” sözüyle nitelerken, Yeşil Sol Parti ve ittifak bileşenlerinin, yeni parlamentonun ana muhalefet görevini üstleneceklerini söyledi.

Yeni Yaşam’dan Hüseyin Kalkan’ın sorularını yanıtlayan Demirtaş, “Yıkılmaz denilen tek adam rejimi bugün tel tel dökülüyor ve 14 Mayıs’ta büyük kaybedecek” dedi.

"Bir parti devletinin, kurumsal bir diktatörlüğe geçip geçmeyeceği belirlenecek bu seçimlerde"

Demirtaş, “Her şeyden önce bir parti devletinin, kurumsal bir diktatörlüğe geçip geçmeyeceği belirlenecek bu seçimlerde. Eğer muhalefet kazanır ve Yeşil Sol Parti de Meclis’te güçlü bir şekilde yerini alırsa demokratikleşme tartışmaları hız kazanacak ve birçok sorun gibi Kürt sorunu da çözüm perspektifleriyle birlikte gündeme girecektir. Bu seçimler, cumhuriyetin 100. yılında, demokratik cumhuriyete gidişin önünü açabilecek nitelikte. Bu açıdan tarihi öneme sahip” dedi.

"Taliban İttifakı tanımı, bu ittifak için en uygun tanım"

Demirtaş, "AKP hem kendisi hem de kurduğu ittifaklarla sadece Kürt sorunu veya kadın mücadelesi açısından değil her açıdan tam bir gerici, faşist zihniyeti temsil ediyor. Aralarında demokrasinin kırıntısını savunan tek bir parti, tek bir aday dahi yok. Bu yönüyle Taliban İttifakı tanımı, bu ittifak için en uygun tanım bence" eleştirisinde bulundu.

“Erdoğan ve avaneleri, devletin tüm olanaklarını kullanmalarına rağmen etkili olamıyorlar”

Demirtaş, seçim sürecinde yapılan kampanyaları şöyle değerlendirdi:

“Erdoğan ve avaneleri, devletin tüm olanaklarını kullanmalarına rağmen etkili olamıyorlar. Heyecan yaratan ve rüzgârı arkasına almayı başaran muhalefettir. Maalesef Yeşil Sol Parti’yi burada televizyondan izleyemiyoruz ama avukatlarımızın aktardığı kadarıyla yedi bölgede dört bir koldan canla başla fedakârca çalışma yürütülüyor. Gençlerin ve kadınların, kampanyada çok daha fazla görev alması gerekir, artık son haftalara girdik. Herkes tam zamanlı olarak kendini Yeşil Sol Parti çalışmalarına katmalı, sandıklar için görev almalıdır.”


Demirtaş, “Bu seçim dünyanın sonu değil ama barış ve demokrasi için, yoksulluğun, işsizliğin son bulması için tarihi fırsatlar yaratabilir. Herkes tam bir sorumluluk bilinciyle seçim çalışmalarına katılmalı ve oy vermekle yetinilmeyeceğini bilerek hareket etmelidir” çağrısında bulundu.

Editör: Derya çelik