Gazete Emek -Hollanda'da Aşırı sağcı Wilders büyük bir zafer elde etti:

Dilan Yeşilgöz'ün partisi 3. sıraya geriledi

Hollanda’da yapılan erken genel seçimde oy verme işlemi yerel saatle 21:00’de sona erdi ve oy sayımına başlandı.

Ipsos sandık çıkış anketine göre, Geert Wilders’in lideri olduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ilk sırada.

PVV 17 olan sandalye sayısını 35’e yükselterek, büyük bir zafer elde etme yolunda.

Frans Timmermans liderliğinde seçime gren İşçi Partisi (PvdA) - Yeşil Sol Parti (GL) ittifakı, 26 sandalye ile 2. sırada yer alıyor.

Dilan Yeşilgöz liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi 2021 seçimlerine göre 11 milletvekili kaybederek, 23 sandalye ile 3. gözüküyor.

Pieter Omtzigt liderliğindeki merkez sağ Yeni Sosyal Sözleşme Partisi'nin (NSC) de 20 milletvekili kazanacağı hesaplanıyor.

Sandık çıkış anketlerine göre, koalisyon hükümeti için en az 4 partinin bir araya gelmesi gerekiyor ancak siyasi partilerin bugüne kadar yaptığı açıklamalar bunun zor olacağını gösteriyor.

Ortadoğu’da savaş büyüyor! İsrail, İran’ı vuracağını açıkladı Ortadoğu’da savaş büyüyor! İsrail, İran’ı vuracağını açıkladı

Aşırı sağcı küçük partiler dışındaki diğer siyasi oluşumlar Wilders ile hükümet ortaklığına sıcak bakmıyor.

Seçim kampanyası başlangıcında Wilders ile koalisyona yeşil Işık yakan Dilan Yeşilgöz seçime iki gün kala, aşırı sağcı liderin başkanlığındaki bir hükümete girmeyeceğini açıkladı.

Sosyal demokratlar ve Pieter Omtzigt liderliğindeki NSC de, Wilders ile hükümet ortağı olmayacağını belirtmişti.

/BBC/

Hollanda seçimlerinde Geert Wilders liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV), Frans Timmermans liderliğinde İşçi Partisi (PvdA) – Yeşil Sol Parti (GL) ittifakı, Pieter Omtzigt liderliğindeki Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) birincilik için yarışıyor. Anketlere göre Yeşilgöz’ün lideri olduğu ve aynı zamanda da hükümetin büyük ortağı Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) az bir farkla önde.

Robot Sofia bu defa Kürtler sorusunu yanıtladı: Kürtlerin devleti olur mu?

Bu partilerin haricinde çok sayıda küçük partiler de bulunuyor. VVD önde bitirse bile tek başına iktidar olma şansı neredeyse yok.

Hollanda’ysa ‘uzun süren koalisyon görüşmeleriyle’ ünlü. Ülkedeki koalisyon görüşmeleri ortalama üç ay sürerken son hükümet 299 gün görüşmelerin ardından kurulabilmişti.

Dilan Yeşilgöz kim?

18 Haziran 1977’de Ankara’da doğan Dilan Yeşilgöz, Dersim kökenli. Babası 12 Eylül 1980 askeri darbesinden önce Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nda (DİSK) görevli sendikacı Yücel Yeşilgöz.

Darbeden sonra baba Yeşilgöz, Hollanda’ya sığınma talebinde bulundu. Daha sonra Dilan Yeşilgöz, annesi ve kız kardeşiyle birlikte tekneyle Yunanistan’ın Kos adasına, oradan da mülteci olarak Hollanda’ya gitti.

Dilan Yeşilgöz siyasi hayatına Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nde başladı. 2014 ve 2017 seçimlerinde parti listesinden Amsterdam Kent Konseyi üyeliğine seçildi.

25 Mayıs 2021’de Hollanda’da Ekonomik İşler ve İklim Politikası Devlet Bakanı olarak atandı. 10 Ocak 2022 tarihinden itibaren Güvenlik ve Adalet bakanı olarak görev yapıyor.

Amedspor, Diyarbakır’da Fenerbahçe’yi ağırlayacak

Başbakan Mark Rutte’nin siyaseti bırakma kararından sonra 18 Ağustos 2023’te oybirliğiyle VVD’nin genel başkanı seçildi.

Editör: Bekir GÜNEŞ