Gazete Emek- Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası Dolar fiyatı yükselerek TL değer kaybetti.


10 ülkenin büyükelçileri Osman Kavala için 'derhal serbest bırakılsın' çağrısının ardından uluslararası düzeyde bir tartışma yaşandı.

Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon yetkisini 2 yıl uzatan yasa  Meclis'ten geçti.


KÜRT SORUNU'NDA MUHATAP TARTIŞMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz” sözlerine HDP Milletvekili Sezai Temelli, çözümün adresi olarak İmralı’yı adres göstermesi üzerine 'Kürt Sorunu' tartışması bir kez daha başladı.


HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,  "HDP, Kürt sorunu dahil olmak üzere, Türkiye’nin tüm sorunlarının çözümüne taliptir, irade sahibi siyasi bir aktördür ve elbette muhataptır. Çözümün adresi de doğal olarak TBMM’dir." diyerek Kürt sorununun çözümü için Meclis'i işaret etti.


Bu tartışmalarailiskin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Kürt sorunu reddederek AKP'nin soruna çözüm bulduğunu söyledi. Erdoğan,"Tehditleri kaynağında bulup yok etme esasına dayanan güvenlik anlayışımla sınırlarımızda terör koridoru oluşturulmasının önüne geçtik. Kürt sorunu denen meseleyi biz çözdük. " dedi.

Demirtaş ise Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından "Çözüm sürecini bitirdiği için Erdoğan’ın bin pişman olduğundan eminim. Son beş altı yılda iyice savruldu ve geri dönülemez şekilde kaybetti." dedi.



Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

TIKLAYINIZ- Erdoğan: Kürt sorunu denilen meseleyi biz çözdük

TIKLAYINIZ- Ahmet Davutoğlu: 'Kürt sorunu bitmiştir' demek doğru değil

TIKLAYINIZ- Selahattin Demirtaş: "Erdoğan çözüm sürecini bitirdiğine bin pişman"



SAADET PARTİLİ ASİLTÜRK HAYATINI KAYBETTİ


Son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la sık sık görüşen ve sarayın organize ettiği etkinliklere katılmasıyla dikkat çeken Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk hayatını kaybetti. Asiltürk, 13 Eylül'de koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Koronavirüse bağlı zatürre ve nefes darlığı problemi olan Asiltürk, Ankara Şehir Hastanesi'nde tedavi oluyordu..


Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

TIKLAYINIZ- Saadet Partisi YİK Başkanı Oğuzhan Asiltürk, hayatını kaybetti
 


HDP'NİN TUTUM BELGESİ


HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar 27 Eylül'de 11 maddeden oluşan deklarasyonu açıkladı. HDP’nin tutum belgesi, seçimlerde nasıl bir tutum alınacağı ve ‘demokratik inşa’nın dayanağı olarak belirlenen temel ilkeler/talepler üzerinde duruyor. HDP,  açıkladığı tutum belgesinin ardından  gelecek seçimlerde diğer siyasi partiler ile bir ittifaka gitmeyeceğini net bir şekilde ortaya koydu. Tutum belgesi üzerinde görüş alışverişinde bulunmak için siyasi partilere ziyaret başlatıldı muhalefet turundaki ilk parti CHP oldu.


Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;


TIKLAYINIZ- HDP, 11 ilkeden oluşan tutum belgesini açıkladı 

TIKLAYINIZ- HDP’den CHP’ye 'tutum belgesi' ziyareti
 


SİYASİ CİNAYETLER TARTIŞMASI


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "siyasi cinayetler konusunda kaygılarım var" açıklaması siyasette tartışma yarattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "siyasi cinayet" iddialarına ilişkin söylemlerle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, gerekli incelemenin yapılmasını istedi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın da Sözcü gazetesinde yer alan röportajında "siyasi suikastler yapılacağı yönünde bizim da aldığımız duyumlar var" dedi.


Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

TIKLAYINIZ- Kemal Kılıçdaroğlu: Siyasi cinayetler konusunda kaygım var

TIKLAYINIZ- Erdoğan'ın avukatlarından 'Siyasi cinayet' iddiaları için savcılığa başvuru





ÖDÜL TÖRENİNDE TAMER KARADAĞLI İLE NİHAL YALÇIN TARTIŞMASI

58. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ödül Töreni'nde oyuncular Tamer Karadağlı ile Nihal Yalçın arasında geçen diyalog gündem oldu. Nihal Yalçın"Lütfen Tamer’in önüme geçmesine izin vermeyin!" diyerek tepki gösterdi.Ödül konuşması yapan Nihal Yalçın'ın konuşmasının devam ettiği sırada, oyuncu Tamer Karadağlı’nın kendisini uyarması büyük tepki topladı.
Nihal Yalçın'a çok sayıda siyasi ve ünlü isimlerden destek geldi. Bunun üzerine açıklama yapan Tamer Karadağlı ise Yalçın'ı siyasi görüşü ve sosyal medya paylaşımları üzerinden hedef gösterdi. Karadağlı'nın  'Son kez tweet atacak olsan ne yazarsın?' diye sormuşlar. Hanımefendi "Selahattin Demirtaş'a özgürlük" yazmış. Demirtaş ne dedi. 'Öcalan'ın heykelini dikeceğiz' dedi. Hanımefendi bunu mu savunuyor?" sözleri ise bir kez daha tartışma yarattı.

Oyuncu Tamer Karadağlı'ya ise ilk destek MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den geldi.


Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

TIKLAYINIZ- Nihal Yalçın: Lütfen Tamer'in önüme geçmesine izin vermeyin

TIKLAYINIZ- Buldan ve Kaftancıoğlu'dan Nihal Yalçın'a destek mesajı

TIKLAYINIZ- Ceren Moray'dan Nihal Yalçın'ı hedef alan Tamer Karadağlı'ya sert tepki 

TIKLAYINIZ- Tamer Karadağlı: Nihal Yalçın'ın paylaşımlarına baktım, Demirtaş'ı paylaşmış

TIKLAYINIZ-Tamer Karadağlı’ya ilk destek Devlet Bahçeli’den

TIKLAYINIZ-Pınar Altuğ'dan Tamer Karadağlı'ya destek: Ödül törenlerinde ağzınıza geleni söyleyemezsiniz
 


IRAK SEÇİMLERİ

Irak'tan gelen sonuçlar, seçimleri Şii din adamı Mukteda es-Sadr'a bağlı Sadr Grubu kazandı. Irak seçimlerinde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) oylarını artırarak birinci olurken, milletvekili çıkartamayan ve seçimlerin ardından lideri istifa eden Goran (Değişim) Hareketi büyük bir yenilgi aldı.


Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

TIKLAYINIZ- Irak seçimleri tartışılıyor! Tepki ve istifalar oldu.

TIKLAYINIZ-Irak'taki seçim sonuçlarına göre Sadr Grubu birinci oldu




AHMET GÜNEŞTEKİN'İN TEPKİ ÇEKEN 'HAFIZA ODASI' SERGİSİ

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) ev sahipliği ve Pilevneli Galeri sunumuyla Diyarbakır’ın tarihi Keçi Burcu’nda 16 Ekim’de açılışı yapılan sanatçı Ahmet Güneştekin’in “Hafıza Odası” sergisi, protesto edildi. Sergiye ait bazı renkli  tabutlar surlardan aşağıya atıldı.


Ahmet Güneştekin'in Diyarbakır'da açtığı sergiye katılan Gazeteci İsmail Saymaz, Ertuğrul Özkök ile olan halay görüntülerine ilişkin konuştu. Saymaz, "Ertuğrul Özkök, Ahmet Kaya'nın ölümünden evvel çok kötü bir gazetecilik yaptı. Sadece o yapmadı ama o akılda kaldı. Sonra mezarına çiçek bıraktı, özür diledi."diye konuştu. Özkök'ün Kürtçe halay eşliğinde halay çekmesini bir özeleştiri olduğunu iddia etti. 


Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;



TIKLAYINIZ-İsmail Saymaz, Diyarbakır'da 'Hafıza Odası' etkinliğinde Ertuğrul Özkök ile eleştirilen halayı anlattı: Bir nevi Özkök'ün özeleştirisiydi

TIKLAYINIZ-Diyarbakır’da ‘Hafıza Odası’ protesto edildi




KATALONYA PARLAMENTOSU ROJAVA ÖZERK YÖNETİMİ'Nİ TANIDI 

Katalonya Parlamentosu, Rakka’nın IŞİD’den kurtarılmasının yıl dönümünde yaptığı özel oturumda Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni oy çokluğuyla resmen tanıdı. Yapılan oylamada 111 evet, 18 hayır oyu kullanıldı. Katalonya Parlamentosu, Rojava Özerk Yönetimi’ni tanıyan ilk Parlamento oldu.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

TIKLAYIN- Katalonya, Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ni tanıdı


 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI


 Merkez Bankası, politika faizinde yaptığı 200 baz puan indirdi. Türk Lirası'nda değer kaybı hızlandı. Dolar/TL kuru 9,66'yı, Euro/TL kuru ise 11,25'i gördü. 25 Ekim Pazartesi günü Asya piyasalarında işlemlerin başlamasından kısa süre sonra dolar/TL kuru 9,85'i aşarak rekor kırdı.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;
 

TIKLAYIN- Merkez Bankası faiz kararını açıkladı; Dolar ve altın rekor kırdı!


 

TEZKERE TARTIŞMASI

Ankara’da, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon yetkisini iki yıl daha uzatan ve TBMM Genel Kurulu’nda oylandı. HDP, TİP ve CHP'nin dışında meclisteki diğer partiler tezkere yasasına 'evet' oyu vereceklerini açıkladı.Tezkerenin süresi, CHP ve HDP'nin "hayır" oylarına karşı AKP, MHP ve İYİ Parti'nin "evet" oylarıyla 2 yıl daha uzatıldı.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

 

TIKLAYIN- Suriye-Irak tezkeresi AKP, MHP ve İYİ Parti oylarıyla kabul edildi

TIKLAYIN- Pervin Buldan, HDP’nin ‘hayır’ oyu verdiği Suriye-Irak tezkeresine yanlışlıkla ‘evet’ oyu verdi



BÜYÜKELÇİ KRİZİ



Türkiye'nin ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda büyükelçilikleri Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını istedi. Büyükelçilerin açıklamalarına bakanlar ve siyasilerden de tepki geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan  10 büyükelçinin Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısına sert tepkigösterd. Erdoğan,  "Talimatı Dışişleri Bakanımıza verdim, 'Bu 10 büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmesini hemen halledeceksiniz' dedim. Erdoğan'ın bu açıklaması ise beraberinde bir  'uluslararası kriz' tartışmalarının yaşanmasına neden oldu.


Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;


TIKLAYIN- Dışişleri'nden Osman Kavala'ya destek veren 10 büyükelçiye sert tepki: Hadlerini bilsinler


TIKLAYIN- Erdoğan'dan 10 büyükelçi açıklaması


TIKLAYIN- 'İstenmeyen adam' krizinin ardından ABD Büyükelçiliği'nden açıklama: "Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet ettiğimizi teyit ediyoruz" 

TIKLAYIN-Osman Kavala’dan Erdoğan’a sert tepki: Artık duruşmalara katılmayacağım

TIKLAYIN-Erdoğan'dan 10 ülkenin büyükelçisine sert tepki: Bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz

TIKLAYIN-Süleyman Soylu'dan büyükelçi açıklaması: Türkiye'ye diz çöktürmeye çalışıyorlar

TIKLAYIN-Doğu Perinçek'ten 10 büyükelçi açıklaması: Geri adım değil, ölümcül bir tuzak

TIKLAYIN-Bahçeli Osman Kavala'yı hedef aldı: Vatandaşlıktan çıkarılsın


AKŞENER'İN SİİRT ZİYARETİ VE 'KÜRDİSTAN TARTIŞMASI'

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Siirt'te esnaf ziyaretinde bulundu. Burada Akşener ile vatandaşlar arasında 'Kürdistan' tartışması yaşandı.Cemil Taşkesen adlı esnafın, "Dilimiz inkar ediliyor, kimliğimiz inkar ediliyor, 'Kürdistan' inkar ediliyor. Biz buna karşıyız. Şu an sizin bulunduğunuz yer 'Kürdistan'dır ama ne yazık ki Meclis'te bu 'Kürdistan' inkar ediliyor"diye konuştu. Taşkesen hakkında “Terör Örgütü Propagandası” yapmak suçlaması ile soruşturma başlattı. Savcılığın başlattığı soruşturma kapsamında Kurtalan’da bulunan evine baskın düzenlenerek gözaltına alınan Taşkesen, Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Sosyal medyada yüzlerce kişi, esnafın gözaltına alınmasına karşı #CemilTaşkesenSerbestBırakılsın çağrısı yaptı. Taşkesen, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.


Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

 

TIKLAYIN- Siirt'te Meral Akşener ile vatandaşlar arasında 'Kürdistan' tartışması


TIKLAYIN- Akşener'e 'Bulunduğunuz yer Kürdistan'dır' diyen esnaf gözaltına alındı


TIKLAYIN- İYİ Parti'den "Burası Kürdistan" gözaltısına ilişkin açıklama: Senaryodur
 

TIKLAYIN- 'Burası Kürdistan' dediği için gözaltına alınan Taşkesen, yaşadıklarını anlattı: Akşener'e 'Demirtaş terörist mi?' diye sordum

















Editör: TE Bilişim