Gazete Emek- Enflasyon yüksek enerji ve gıda maliyetlerinin etkisiyle bir eşiği daha aştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Mart ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 61,14 olarak gerçekleşti.

Verilere göre aylık bazda artış yüzde 5,46 oldu.

Mart ayında çekirdek enflasyonda da artış devam etti. Buna göre çekirdek enflasyon yüzde 48,39 olarak kaydedildi.

Yıllık üretici enflasyonu Şubat ayının ardından Mart ayında da üç haneli gerçekleşti. Mart'ta üretici enflasyonu yüzde 114,97 seviyesine yükseldi. Aylık bazda üretici fiyatlarındaki artış ise yüzde 9,19 oldu.

YILLIK EN YÜKSEK ARTIŞ ULAŞTIRMAYA 

TÜİK verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 99,12 ile ulaştırma oldu. Ulaştırmayı yüzde 70,33 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 69,26 ile ev eşyası takip etti.

Yıllık en düşük artış ise yüzde 15,08 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 26,73 ile eğitim, yüzde 26,95 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 34,95 ile sağlık oldu.

BEKLENTİLERE YAKIN GERÇEKLEŞTİ 

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin düzenlediği enflasyon anketinde 23 kurumun medyan beklentisi Mart ayında tüketici fiyat endeksinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 61,4 artması yönünde olmuştu.

Katılımcılar bir önceki aya göre artışın ise yüzde 5,6 olacağını öngörmüştü.

Mart ayı enflasyonu için yıllık bazda en düşük beklenti aylık yüzde 58,40 olurken, en yüksek beklenti yüzde 63,40 olarak kaydedilmişti. Aylıkta ise en düşük beklenti yüzde 3,8; en yüksek beklenti yüzde 7 seviyesindeydi.

ÖNCÜ GÖSTERGELERDE YÜKSELİŞ İZLENMİŞTİ

Enflasyonun öncü göstergelerinden biri olarak kabul edilen Türk-İş gıda enflasyonu verileri artış ivmesine devam etmişti. Konfederasyonun verilerine göre Mart ayında gıda fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 76,4 arttı.

Böylelikle Türk-İş'in çalışmasına göre Mart ayında gıda enflasyonu rekor düzeye çıktı.

Verilere göre gıda fiyatları aylık bazda yüzde 8,24 arttı.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı Ücretliler Geçinme İndeksi’nin Mart ayı sonuçlarına göre ise İstanbul’da perakende fiyatlar Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63,25 artış kaydetti.

Böylelikle 20 yılın en yüksek artışı gerçekleşti.

-Veriler anlık olarak güncellenecektir. Veriler ve verilere ilişkin yorumları için Bloomberg HT yayınını Youtube sayfasındaki canlı yayın sekmesinden izleyebilirsiniz

ENAG, ENFLASYONU ÜÇ HANELİ HESAPLADI

TÜİK Mart ayında yıllık enflasyonu yüzde 61,1 olarak açıkladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Mart ayı raporunda enflasyonu üç haneli olarak hesapladı.

Türkiye İstatistik Kurumu, Mart ayı enflasyonunu yüzde 5,46 olarak hesapladı. Yıllık enflasyon ise yüzde 61,1 olarak hesaplandı. 

Gözden kaçırmayınFabrikalar ve tarlalardan sonra kamu konutları da satılıyor

TÜİK ile birlikte her ay enflasyon oranı açıklayan ENAG da, Mart ayı verilerini açıkladı. Akademisyenlerin oluşturduğu ENAG'a göre, Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) mart ayında yüzde 11.93 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 142.63 olarak gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş yüzde 1,41’le lokanta ve otellerde görülürken, sağlık sektöründeki fiyat artış yüzde 78,44'i buldu.

NİSAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU 

Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı ise nisan ayı için yüzde 29,88 oldu.

YÜZDE 29,88 ARTTI

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, TÜFE 2022 yılı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,46, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 22,81, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,14 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 29,88 artış gerçekleşti.



 

Editör: TE Bilişim