ÖZEL HABER: Şehriban Türlü

Gazete Emek - Van’da her yıl kış hazırlığı yapan ev emekçisi kadınlar, ekonomik kriz nedeniyle artan turşu malzemesinin fiyatlarından dolayı istedikleri miktarda turşu tutamadıklarını belirterek krizin insan sağlığını da etkilediğini söylüyor. 
 

Sofraların vazgeçilmezi olan turşu için, kış hazırlıları başladı. Turşu için ise ev emekçisi kadınlar pazar yolunu tuttu. Turşuluk salatalık fiyatları, geçen seneye göre 5 lira artış gösterdi. Bu artışın nedeni ise üretimde yaşanan azalma ve talebin fazla olması olarak gösteriliyor. Kornişon olarak bilinen en küçük boy salatalık, geçen sene 20-25 lira arasında satılırken, bu sene 35 liradan başlıyor. Diğer boy salatalıklar ise 30, 25 ve 20 liradan alıcı buluyor. Van’da her yıl kış hazırlığı yapan kadınlar ekonomik krizden kaynaklı bu sene istedikleri miktarda turşu tutamadıklarını söyledi. 
 

Özellikle Eylül ve Ekim aylarında kadınlar ekonomik krize rağmen pazardan satın aldıkları malzemeler ile turşu hazırlıklarını yapmaktan bu yılda geri kalmadı.

Her yıl Turşu tutan Canan Durmaz, iki yıl önce en az 15-20 bidon turşu tuttuklarını dile getirdi. Durmaz, “Bu sene sadece 6 bidon turşu tutabildik. Geçen sene fiyatlar 15 veya 10 liraydı. Bu sene sebze fiyatları arttığından kaynaklı istediğimiz kadar turşu tutamadık.” Diyerek turşunun yapılışı ve bozulmaması için püf noktaları anlattı. 

‘Ekonomik kriz insan sağlığını da etkiliyor’

Basra Abı ise Turşunun yarısını bile tutamadığını belirten Abı, “Pazarda sebzeler çok pahalıydı. Geçen sene aldığım para bu sene 2-3 kat artış gösterdi. Geçen sene 15 bidon bu sene 7 tane tek tutabildim. Kışın sebze çok pahalı olduğu ve mevsimi de olmadığından kaynaklı turşuların tüketilmesi daha sağlıklı. Ondan dolayı her yıl turşu tutuyoruz. El yapımı da daha temiz ve güvenilir. Her yemeğin yanında tüketilebilen salata çeşidi. Ancak ekonomik kriz sağlığı da etkiliyor” dedi. 

Editör: Bekir GÜNEŞ