Gazete Emek- İstanbul’un çeşitli noktalarında sabahın erken saatlerinde 1 Mayıs için yürüyüşler düzenlendi. “Tam kapanma” gerekçesiyle yasaklanan kent meydanları “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları ile doldu. Beyoğlu, Osmanbey, Mecidiyeköy’ün farklı noktalarından başlayan 1 Mayıs yürüyüşlerine yönelik polis saldırılarında onlarca eylemci gözaltına alındı. İşkenceyle gözaltına alınan eylemciler çevik otobüslerinde 1 Mayıs marşı okudu.

“BİZDEN ÇALDIKLARINIZI ALMAYA GELDİK”

Gençlik Meclisleri ve  Sosyalist Dayanışma Platformu üyeleri Taksim’e çıkmak için Mecidiyeköy’de buluşup yürüdüler. Polis ellerinde “Bizden çaldıklarınızı almaya geldik” ve “Faşizmi yeneceğiz” yazılı pankart taşıyan devrimcileri önce Mecidiyeköy Meydan’da ablukaya aldı. “Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan” sloganının ardından kitleye müdahale eden  polis 19 kişiyi ters kelepçeyle gözaltına aldı.

“KAYYUMLARA KIYAK GENÇLERE YASAK DÜZENİNİ YIKACAĞIZ”

Gençlik Komiteleri, ellerinde “Her yerde mücadele, iktidar geçinemeyenlere” yazılı pankart ile Taksim’e yürüdü. Komiteler, Galatasaray Meydanı’ndaki polis barikatına “Yaşasın 1 Mayıs mücadelemiz” sloganlarıyla yüklendi. Gençlik Komiteleri üyeleri Galatasaray’da polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Polis çok sayıda üniversiteliyi gözaltına aldı.

istanbul-da-1-mayis-eylemlerine-polis-mudahalesi-yaklasik-60-kisi-gozaltinda-871021-1.

“KAVGADIR 1 MAYIS”

Kazancı Yokuşu’ndan Taksim’e doğru yürüyüşe geçen Devrimci Anarşist Federasyon üyelerine polis müdahale etti. Eylemciler gözaltına alındı.

“HER YER TAKSİM HER YER DİRENİŞ”

“Her yer Taksim, her yer direniş” sloganlarıyla Taksim’e yürümek isteyen Limter-İş, İnşaat-İş, Dev Yapı-İş, Dev Turizm-İş, Genç İşçi Derneği ve BİK üyelerine polis müdahale etti. Müdahalede ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü de darp edilerek gözaltına alındı.

Ateizm Derneği'nden Mehmet Boynukalın'a teşekkür

“TAKSİM’DE ISRAR DEVRİMDE ISRARDIR”

Mücadele Birliği okurları, Sıraselviler Caddesi’nden Taksim Meydanı’na ellerinde “Taksim’de ısrar devrimde ısrardır” yazılı pankartla yürüdü. Eylemciler polis müdahalesi sonucu gözaltına alındı.

ÇHD: YAKLAŞIK 60 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Gözaltıların ardından açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi ise, şu ana kadar yaklaşık 60 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. ÇHD’nin soysal medya hesabından yapılan açıklamada, “Edindiğimiz bilgilere göre Taksim, Mecidiyeköy ve civarından şu ana kadar yaklaşık 60 kişi gözaltına alındı” denildi.

Edindiğimiz bilgilere göre Taksim, Mecidiyeköy ve civarından şu ana kadar yaklaşık 60 kişi gözaltına alındı. #Yaşasın1Mayıs

Selahattin Demirtaş'tan 1 Mayıs çağrısı: Balkonlarınızdan kutlayın biz de buradan duyalım

ANKARA

Ankara’da sloganlarla Kızılay Meydanı’na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti.

Devrimci Anarşizm Federasyonu (DAF) üyeleri, Ankara Kızılay’da 1 Mayıs’ı yürüyüşle kutlamak istedi. “Yaşasın 1 Mayıs” sloganlarıyla yürüyüşe başlayan gruba polis, koronavirüs tedbirlerini gerekçe göstererek, müdahale etti.

4 kişiyi darp ederek gözaltına alan polis, geçtiğimiz günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı genelgeyi de gerekçe göstererek görüntü almaya çalışanlara engel oldu.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 1 Mayıs'ta Taksim'de buluştu: Umut yan yana

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 1 MAYIS’TA TAKSİM’DE

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, 1 Mayıs’ı kutlamak ve yaşamını yitirenleri anmak için Taksim Meydanı’na yürüdü.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), 1 Mayıs’ı kutlamak ve yaşamını yitirenleri anmak için Taksim Meydanı’nda buluşarak Taksim Anıtı'na çelenk bıraktı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 1 Mayıs'ta Taksim'de buluştu: Umut yan yana

Galeri: DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 1 Mayıs'ta Taksim'de buluştu: Umut yan yana

Gümüşsuyu'nda buluşan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyelerinden oluşan heyet "Umut yan yana" pankartıyla Taksim Meydanı'na geldi.

HAK-İŞ VE Türk-İŞ TEMSİLCİLERİ TAKSİM’E ÇELENK BIRAKTI

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet, 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda katledilenlerin anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktıktan sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk sundu. HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, HAK-İŞ olarak uzun yıllardır her yıl 1 Mayıs’ta bir ilde, o ilin insanlarıyla emekçileri buluşturduklarını ve barışçıl 1 Mayısları ülkeye armağan ettiklerini dile getirdi.

HDP’li vekillerden şantiyede çalışan işçilere ziyaret: Bu düzen mutlaka değişecek

İSTANBUL VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na yürümek isteyen 212 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" kapsamında Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunma, Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakma ve basın açıklaması talebinde bulunan HAK-İŞ, TÜRK-İŞ, Birleşik Kamu İş, Vatan Partisi ve TGB, Hak Sen, DİSK, TEÇ-Sen, SİME-Sen, SAHİM-Sen, DİSK (TMMOB-TTB-KESK) sendikalarının başvurularının, salgınla mücadele ve tam kapanma tedbirlerine uygun olmak kaydıyla Valilik tarafından değerlendirilerek belirli saat aralıklarıyla bu faaliyetlere izin verildiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İl ve ilçe Hıfzıssıhha Meclislerince alınan sokağa çıkma kısıtlaması ve tam kapanma tedbirlerini ihlal ederek izin verilen Sendikalar dışında ve Taksim Meydanı'na çıkmak için toplanan şahıslar hakkında Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca idari işlem yapılmıştır. Kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak toplantı ve gösteri yapmak amacıyla toplanan, güvenlik güçlerimizce yapılan tüm uyarılara rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 212 şahıs gözaltına alınmış ve haklarında adli işlem başlatılmıştır."

İzmir

AKP’li Melih Bulu, Boğaziçi'nin güvenliğini MHP'li isme verdi

İZMİR

İzmir'in birçok ilçesinde 1 Mayıs kutlandı. Kutlamalara müdahale eden polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Gözaltılara rağmen kutlamalar birçok noktada sürdü.

Konak Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılmak istenen 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamasına polis müdahale etti. Umut Sendikası tarafından Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılan açıklamada eylemcilerin pankartını parçalayan polis, 7 kişiyi yaka paça gözaltına aldı.

KONAK’TA 3 GÖZALTI

Konak Meydanı’nda alana çıkan Kaldıraç üyeleri de 1 Mayıs İşçi Bayramı için hazırladıkları pankartla yürümek istedi. Kaldıraç üyelerinin önünü kesen polis 3 kişiyi gözaltına aldı.

BUCA'DA TERS KELEPÇE

İzmir 1 Mayıs İnisiyatifleri tarafından Buca’da yapılmak istenen eyleme de polis izin vermedi. Polisler tarafından ters kelepçe ile gözaltına alınanlar, “Her yer direniş, her yer 1 Mayıs” sloganıyla tepki gösterdi. Polis müdahalesinde 8 kişi gözaltına alındı.

Buca'da eylem yapan inisiyatif üyesi 2 kişi de gözaltına alındı.

BAYRAKLI'DA MÜCADELE ÇAĞRISI

Bayraklı ilçesinde yasak dinlemeyen emekçiler alanlara çıktı. Bayraklı'da mahallelerde yürüyüş gerçekleştiren Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi üyeleri, “Yasakları, Barikatları Aşıyoruz, Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açtı. Yapılan açıklamada mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

MENEMEN'DE ALKIŞLI DESTEK

Menemen ilçesinde İzmir 1 Mayıs İnisiyatifi tarafından eylem gerçekleştirildi. “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı eşliğinde yürüyen inisiyatif üyeleri, “1 Mayıs’a yasakların gölgesinde girmeye zorlanıyoruz. 1 Mayıs yasaklanamaz” dedi. Birçok evden de alkışlarla yürüyüşe destek verildi.

BORNOVA'DA ÇATIDA 1 MAYIS

Bornova’da 1 Mayıs yasağını protesto eden iki genç, Küçükpark Meydanı'ndaki trafonun çatısına çıktı. Gençler, "1 Mayıs yasaklara sığmaz, yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart açarken, "Örgütlü halkı hiçbir kuvvet yenemez", "Yaşasın 1 Mayıs" ve "Yasaklara boyun eğmeyeceğiz" sloganları attı. İki gence çevrede oturan yurttaşlar da balkonlara ve camlara çıkarak destek verdi. Bazı yurttaşlar ellerindeki tencere ve tavalara vurarak ve alkışlarla protestoya katıldı. Polis, protestoyu bitirmeye ikna edemediği iki gence trafo çatısına çıkarak müdahale etti. Karga tulumba çatıdan indirilen gençler gözaltına alınarak emniyete götürüldü. Mahalle sakinleri gençlerin gözaltına alınmasını da protesto etti.

KARAKOLDA İFADE

Kentte 1 Mayıs eylemlerinde gözaltına alınanlarla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, 1 Mayıs'ta gözaltına alınanların Konak Güvenlik Şubesi’nde ifade işlemlerinin devam ettiğini kaydetti.

Yavuz Ağıralioğlu’ndan HDP'ye: Size Emine, Fatih, Murat ismi yakışmaz

TRABZON

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde 1 Mayıs için açıklama yapmak isteyen Halkevi ve Öğrenci Kolektifleri üyeleri gözaltına alındı. “Salgın fırsatçılığına, doğa talanına, yoksulluğa karşı diren memleket, diren Karadeniz” pankartı ile sokağa çıkan grup üyeleri uzun süre sokaklarda konuşma yaptı. AKP’nin lebaleb kongrelerini hatırlatan grup üyeleri, “Halka işsizlik, zulüm, zam var. Bizler emekçilerin yanındayız. Ne kadar üzerimize gelirlerse gelsinler. Bu yağmaya, talana karşı sokaklarda olmaya devam edeceğiz” diye seslendi.

1 KİŞİ YARALANDI

 

Sık sık, “Gençlik sokakta emekçinin yanında” ve “Karadeniz isyanı umut olacak” sloganları atan kitle Trabzon meydanına çıkmak istediği sırada polisin müdahalesi ile karşılaştı. Halkevleri Genel Yönetim Kurulu üyesi Berna Demirtaş, polisin kendisini bir arabanın altına alması sonucu yaralandı.

12 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

HDP’DEN POLİS MÜDAHALELERİNE TEPKİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 1 Mayıs eylemlerinde yaşanan polis müdahalesi ve gözaltılara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, polis şiddetine ve yapılan gözaltılara tepki gösterilerek, “AKP-MHP koalisyonu, 1 Mayıs’ta alanlara çıkan emekçilere, sosyalistlere ve hak ve eşitlik talep edenlere karşı saldırgan tutumuyla bir kez daha gerçek yüzünü ortaya koydu. 1 Mayıs’ta mücadeleyi yükseltmek ve 1 Mayıs Bayramını kutlamak isteyen aralarında ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü’nün de bulunduğu yüzlerce kişi son derece nobran bir saldırganlıkla gözaltına alındı” ifadelerine yer verildi.

 

‘İKTİDARIN TUTUMU DAHA TEHLİKELİ’

Bu “gayri meşru” 1 Mayıs yasakları tanımadıklarının belirtildiği açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Bugün bir kez daha görüldü ki; iktidarın hak ve özgürlük düşmanı faşizan tutumu pandemiden daha tehlikelidir. Her türlü hak gaspının gerekçesi yapılmak istenen pandeminin bu kadar yayılmasının sebebi AKP iktidarının beceriksizliği, keyfiyetçi yaklaşımı ve sorumsuzluğudur. Salgın nedeniyle yaşanan ölümlerin de insanların hastalık ile açlık arasında tercihe zorlanmasının nedeni de bu iktidar anlayışıdır. Lebaleb kongreleri ve her türlü yandaş kitlesel buluşmayı kendisine hak gören iktidarın, emekçilere ve işçilere 1 Mayıs Taksim alanını yasaklaması halkların ve emekçilerin mücadelesinden duyduğu korkunun bir göstergesidir. İktidar salgınla işbirliği yaparken; toplumla, işçilerle, hak talebinde bulunan herkesle mücadele etmektedir.”

‘KINIYORUZ’

 

1 Mayıs’ın yasaklanamayacağına vurgu yapılan açıklamada, “Bu iktidar her türlü bayramı Türkiye halklarına zehir etmeye yeminli olabilir ama bu ülkenin emekçileri ve halkları da kendi bayramlarını özgürce yaşayacakları günleri yaratma mücadelesinde kararlıdır. Halkların gerçek bayramları kutlayacağı günler uzak değildir. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında emekçilere uygulanan son derece ilkel ve saldırgan tutumu en sert biçimde kınıyoruz. Gözaltına alınan emekçiler, sosyalistler ve eşitlik talep edenler derhal serbest bırakılmalıdır” denildi.

Editör: TE Bilişim