Gazate Emek-İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Abalıoğlu Grubu’na ait Lezita fabrikasında Öz Gıda-İş Sendikası üyesi işçilerin toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması sonrası başlatmış olduğu direnişe Jandarma saldırdı. Üç sendika yöneticisi ve 13 işçi darp edilerek, ters kelepçeyle gözaltına alındı. Yaralanan 8 işçi ise hastaneye kaldırıldı.

Lezita Direnişi isimli X (Twitter) hesabından yapılan paylaşımda destek çağrısında bulunuldu. Yapılan paylaşım şöyle:

“Günaydın dostlar. Gözaltındaki arkadaşlarımıza destek olmak için hepinizi saat 09:00'da grev alanımıza bekliyoruz. Gelemeyenlerin #LezitaDirenişi etiketini kullanarak gönderi paylaşmasını, gazeteceleri etiketlemesini dün yaşananları tüm Türkiye'ye duyurmasını rica ediyoruz”
Lezita işçilerin gözaltına alınmasına tepki yağdı. Sendikalar, siyasetçiler, gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları, sosyal medya hesapları üzerinden işçilere destek paylaşımı yaparak, işçilerin jandarma şiddetine maruz kalıp gözaltına almasına tepki gösterdi.

ERKAN BAŞ: ZULMEDENLER KAYBEDER, DİRENENLER KAZANIR

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Bir ayı aşkın süredir direniyor Lezita işçisi, hakkını istiyor. Grev kırıcılarla, Saray-patron el ele vermiş biçimde karşılarına dikilen zulümle burun buruna gelseler de direnmeye devam ediyorlar. Her gün yeniden direnmeyi öğretiyorlar.

Bu direnişi takdir etmek yetmez. Saray ile patron nasıl el ele veriyorsa bu ülkenin tüm muhalefet güçleri olarak, halk olarak hepimizin Lezita işçisiyle, Vigo kuryesiyle omuz omuza verip bu zulmün karşısına dikilmek gibi bir sorumluluğumuz var. Zulmedenler kaybeder, direnenler kazanır. Hep böyle oldu. Yine böyle olacak!

PERİHAN KOCA: LEZİTA İŞÇİLERİN YANINDAYIZ

Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, "Lezita direnişi direnişimiz işçilerin haklı talepleri talebimizdir" dedi. Koca'nın paylaşımı şöyle:
"Ekmeği onuru haysiyeti ve hakları için direnen #Lezita işçilerinin yanındayız. Birazdan grev alanında omuzdaşlık yapacak emeğin saflarındaki tüm dostlara selam olsun. Lezita direnişi direnişimiz işçilerin haklı talepleri talebimizdir. #LezitaDirenişi"

UMUT-SEN: SESLERİNE SES OLALIM

"41 gündür sendikal hakları ve kölece çalışma koşulları için direnen Lezita işçileri, patronun korumalığını yapan jandarmanın kalkanlı, biber gazlı saldırılarına uğrayarak dün gözaltına alınmıştı. İşçiler hala gözaltında tutulan arkadaşlarına destek olmak için tüm kamuoyunu grev alanına gitmeye ve seslerinin duyurulmasına çağırıyor. Seslerine ses olalım! Biz eminiz, onca saldırıdan yılmayan bu irade mutlaka ama mutlaka kazanacak. Lezita işçilerinin yanlarındayız!#LezitaDirenişi

Birleşik Metal-İş’ten ILO’ya ziyaret Birleşik Metal-İş’ten ILO’ya ziyaret

SURGUN SAVRAN: İŞTE SİZE SINIF SAVAŞI

Devrimci İşçi Partisi Genel Başkanı Surgun Savran: Sınıf savaşı nedir merak eden bu videoyu izlesin. Kırın boylu güçlü gencecik çocuklarını alacaksınız, disiplin ve beyin yıkama ile hazırlayacaksınız, üniforma giydirip şiddet yetkisi tanıyacaksınız, hakkı uğruna mücadele eden işçinin üzerine salacaksınız. İşte size sınıf savaşı!

DEM PARTİLİ KONUKÇU: İŞÇİLERİN YANINDAYIZ

DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu: Günlerdir sendikal hakları için ve ağır çalışma koşullarına karşı direnen Lezita işçilerinin yanındayız.
NE OLMUŞTU?

HAK-İŞ’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası’na üye olan Abalıoğlu Lezita işçileri örgütlenme mücadelesi veriyor. Yakın zamanda yetki belgesini alan sendikanın tüm çağrılarına rağmen patron masaya oturmadı ve süreci grev noktasına getirdi. Sendika karşıtı tutum sergileyen sendika bu süreçte işçi önderlerini de işten çıkardı. Lezita, son olarak grevi kırmak için Hindistan’dan işçi getirmekle gündeme geldi. İşveren, yabancı işçi çalıştırmanın "işin sürdürülebilirliği ve üretimin devamlılığı açısından başvurulan bir yöntem" olduğunu öne sürdü


Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: şilan