Gazete Emek- Diyarbakır eski İl Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer ile öğretmen S.D. ve memur H.E.T.’nin suç duyurusunda bulunmasıyla Diyarbakır Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu’na yapılan kimi alımlar ve işletmeye verilen mülklere dair ihaleler üzerinden gerçekleştirilen vurgunun detayları ortaya çıktı. Eğitim Bir Sen ile Memur Sen Diyarbakır eski İl Başkanı olan Diyarbakır Öğretmenevi Müdürü Yunus Memiş, kurum yöneticileriyle birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü eski Yardımcısı Serkan Batur, Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu ve Yusuf Vural, Şeyhmus Mete, Nihat Güneş gibi iş insanlarının da aralarında bulunduğu 26 ismin, haklarında açılan dava ile sanık sandalyesine oturduğu yolsuzluk ve rüşvet çarkının detayları oldukça dikkat çekici. 


 ‘’KAMUYU ZARARA UĞRATMA’’


Diyarbakır Öğretmenevi’nde 2016, 2017 ve 2019 yılları arasında doğrudan temin ya da ihale yoluyla yapılan malzeme alımı, tadilat, kafe yapım inşaatı, kuruma ait restaurant ve kafenin işletmeye verilmesi, kahvaltı alımı gibi çok sayıda ihale üzerinden açılan davada, sanıklara yönelik görevin kötüye kullanılarak usulsüzlük yapılması, resmi ve özel belgede sahtecilik, gizli kalması gereken ihale bilgilerinin rüşvet karşılığında dağıtılmasıyla  kamuyu zarara uğratma, bu suça ortaklık etme ve zimmet suçlamaları yönetildi. 

Uzmanlardan kritik uyarı: Facebook, Twitter ve Instagram kapatılabilir

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, yürütülen soruşturma kapsamında dosyanın bir numaralı sanığı Öğretmenevi Müdürü Yunus Memiş’in, kurumda doğrudan temin veya ihalelerden elde ettiği haksız kazancı, kamu görevlisi olması nedeniyle mal beyanında bulunamayacağı için Sur Kuyumcusu isimli işyerinde, Winner Fitnees Woman isimli spor salonuna gayri resmi ortak olarak, yine üçüncü şahıslar üzerine araç satın alarak ve takibi yapılamayan bitcoin isimli dijital para almak suretiyle değerlendirdiği ortaya çıktı.  


‘’KAYIT DIŞI PARALARI KUYUMCUDA MUHAFAZA ETTİKLERİ ORTAYA ÇIKTI’’


Yapılan teknik ve fiziki takip, alınan şüpheli ve sanık beyanlarından Memiş’in suçtan kaynaklanan malvarlıkları değerlerini ilk işleme tabi tuttuğu yerin Sur Kuyumcusu isimli iş yeri olduğu saptandı. 
İşletmenin sahipleri olan dava sanıkları Mustafa Engin ve Celil Engin’in bir kamu görevlisi olan Memiş’in düzenli olarak elden getirmiş olduğu kayıt dışı paraları alarak kuyumcuda muhafaza ettikleri ya da altın olarak değerlendirdikleri tespit edildi. Soruşturma dosyasında Memiş’in kuyumcusunun sahipleri olan Mustafa Engin ve Celil Engin’le bu para trafiğinin yer aldığı çok sayıda tape yer aldı. 

''CHP'li belediyelere yönelik operasyon hazırlıkları var''


 
Yapılan fiziki takipte Yunus Memiş’in 15 Ekim 2019 günü, daha öncesinde kuyumcuya bıraktığı parandan 90 bin TL’yi dava sanıklarından olan Öğretmenevi Müdür Yardımcısı Mustafa Yaşar’ı göndererek kuyumcudan aldırttığı kamera kayıtlarına yansıdı. Memiş’in kuyumcu dükkânının sahiplerinde bulunan parasını, yeni alacağı bir araç bayisinin banka hesabına havale ettirmeye çalıştığı, ancak havale ücreti ödeneceği ortaya çıkınca Yüksel Gümüş isimli şahsı göndererek 146 bin TL aldırdığı ve Yüksel Gümüş’ün bu parayı araç bayisine götürerek verdiği, sonrasında da Yunus Memiş’in oğlu Ahmet Yasin Memiş adına 21 AAP 793 plakalı araç satın aldığı, böylelikle suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini akladığı belirlendi.
 
Yunus Memiş’in 27 Kasım günü aynı kuyumcuya 165 bin TL para bıraktığı belirlenirken, 14 Aralık 2019 günü ise, dosya sanıklarından Vural Yapı Aydınlatma İnş. San. Tic. Ltd. Şti.’nin sahibi Yusuf Vural’ın geldiği Sur Kuyumcusu’ndan içerisinde 6 deste para bulunan siyah poşetle ayrıldığı kamera görüntüleriyle kayıt altına alındı. 


‘’20 BİN TL PARAYA EL KONULDU’’


Kuyumcuya yapılan baskında el konulan ajandaya göre, 12 Ekim ile 27 Kasım 2019 tarihleri arasında toplam 340 bin para yatırıldığı 24 Ocak 2020 tarihine kadar bu paranın 296 bin TL’sin çekildiği belirlendi. Diyarbakır Sulh Ceza Hakimli kararıyla Memiş’in kuyumcuda emanet bıraktığı 20 bin TL paraya el konuldu. Memiş, polisteki ifadesinde şunları söyledi:

Selvi: MHP, HDP'nin kapatılması için başvuracağı tarihi belirledi


“Yapılan hesap hareketleri ile ilgili benim hatırladığım araç için para almışız bir de 296 bin külçe altın almışız ya da 298 bin o civarda bir altın aldık. Sürekli sirkülasyon olması yani zaman zaman para alıp bırakmışızdır ancak bu sirkülasyonun tamamı bana ait değildir. Şu an hatırlamıyorum. Bir önceki soruda altını aldığım miktarı hatırladım fakat siz burada okuyunca tahminen 296 bin TL lik bir altın aldığımı, 100.000 TL babamın parası ve eşimin altınlarını paraya çevirerek külçe altın aldım. Okunan paralardan bazıları bana aittir. Bazılarını hatırlamıyorum.”
Sanık kuyumcu Mustafa Engin ise, alınan ifadesinde “Yunus Memiş ara ara iş yerimize gelerek getirdiği nakit paraları emanet olarak kasamızda muhafaza etmemiş için bize verirdi, bazen de kendisi bizi arardı ben oraya gelemiyorum şuan benim biraz param var gelin alın kasanızda muhafaza edin derdi ben veya kardeşim Celil gidip kendisinden iş yerinden parayı alırdık ve iş yerimizde bulunan deftere ne kadar verdiğini yazardık. Daha sonra Yunus Memiş bizdeki parasının birisine verilmesi gerektiğinde bizi arardı, biz de gelen şahsa verirdik. Bazen de kendisi gelir emanetteki parasından elden alırdı. Biz kendisini Öğretmen Evi Müdürü olarak tanırız başka ne tür bir iş yaptığından da bilgimiz yoktur” anlatımlarında bulundu. 


BİTCOİN YATIRIMLARI


Yapılan telefon dinlemelerinde Memiş’in, Şeyhmus Çevik ile yaptığı görüşmelerin ise, suçtan elde edilen mal varlığını değerlendirdiği Bitcoin yatırımlarına ilişkin olduğu sonucuna varıldı. Savcılığın talebi üzerine kontrolü Şeyhmus Çevik’te bulunan Memiş’e ait dijital para hesabındaki varlıklara mahkeme kararı ile el konuldu. Dijital paralarının Türk Lirasına çevrilmesinden elde edilen 56.774,73 TL’lik meblağ, mahkeme kararı ile Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının Adli Emanet banka hesabına aktarıldı.
 
“ARACIN ÜÇÜNCÜ KİŞYE DEVREDİLMEMESİ İÇİN MAHKEME KARARIYLA ŞERH KONULDU”


Yunus Memiş’in Diyarbakır Öğretmenevi'nde karıştığı usulsüzlükler neticesinde elde ettiği haksız kazançlardan 34 FZ 9963 plakalı Volvo XC60 marka lüks cip alıp, akrabası Zülküf Memiş üzerine kaydettiği de belirlendi. Memiş aldığı bu arabayı daha sonra İ.P.’ye sattı. Bu konuya ilişkin tape kayıtları ve fiziki takip bilgileri soruşturma dosyasında yer aldı. Yunus Memiş’in kullandığı ancak oğlu A.Y.Memiş adına kayıtlı olan Skoda marka aracın üçüncü kişiye devredilmemesi için mahkeme kararıyla şerh konuldu.


HAKSIZ KAZANÇLARI AKLAMAYA ÇALIŞTIKLARI DİĞER YER SPOR MERKEZİ


Memiş ve diğer bazı sanıkların elde ettikleri haksız kazançları aklamaya çalıştıkları tespit edilen bir diğer yer, Diclekent Villaları’nda faaliyet gösteren Winner Women Fitness Spor Merkezi isimli iş yeri oldu.

Ankara Barosu WhatsApp'la ilgili uyardı


Resmi sahibi Mustafa D.’nin olduğu bu iş yerine aynı zamanda dayısı olan Yusuf Vural, Yunus Memiş ve dosya şüphelilerinden kuyumcu R.E.’nin ortak olduğu teknik ve fiziki takip sonucu belirlendi. İş yerinin gizli ortaklarında olduğu değerlendirilen kuyumcu R.E. ile Yunus Memiş arasında 26 Kasım 2019 günü saat 10:49’da yapılan telefon görüşmesinde şu diyaloglar yaşandı.
“…. 
RE.: Abi sen kurumdasın ... hacı abi
Yunus Memiş : Şeye gittim şimdi
R.E.: He
Y. Memiş : Oraya odayı düzeltiyorlar
R.E.: Hıı
Y. Memiş : Ondan sonra oraya daha ...
R. E.: Sen abi bak onun için ben seni aradım madem hani o odayı ... abi sen kimseye para mara verme abi tamam
Y. Memiş : Niye
R. E.: Verme abi para abi para sende kalsın abi sen onlardan para al bu ödemeyi sen yap abi madem oraya gidiyorsun abi sen yap bu ödemeleri kirayı da sen ver işçilerin maaşını da sen ver artık millet seni kabullensinler yani senin otoriteliğini artık sen şey yap
Y. Memiş : Hee parayı tamam yok ben şey yapacağım diyeceğim ki gelin abi abi hangi işçinin ne var gelsinler ben vereyim
R. E.: He aynen
Y. Memiş : Ya da hesaplarına aktaralım
R. Elbat : He söyle Yusuf getir parayı söyle ... sende parayı getir söyle artık ben burdayım ödemeleri ben yapıyorum maaşları da ödüyorum şeyi de ödüyorum tamam abi
Y. Memiş : He he
R. E. : Kimsenin yanına para verme abi ha
Y. Memiş : Tamam olur
 
Bu telefon görüşmesinin ardından aynı gün saat 13:13’de Yunus Memiş ile Yusuf Vural bahse konu olan Winner Women Fitness Spor Merkezi’nde bir araya geldi. Memiş bu görüşmede 16 milyar olduğu belirlenen para verdi. Bu görüşmenin ardından aynı gün söz konusu paraya ilişkin spor merkezinin gizli ortakları belirlenen R.E. ve Yunus Memiş arasında şu telefon görüşmesi gerçekleşti: 
 
“…
R.E.: Sen bu Yusuf’a para mara verdin mi 16 Milyar bir şey
Yunus Memiş : Evet verdim
R.E.: Niye verdin abi
Y. Memiş : Dedim ki akşam ben geleceğim kendim dağıtacağım
R.E.: Ee verme abi niye verdin sen Allah razı olsun sen niye veriyorsun ya
Y. Memiş : Ben sana dedim ya
R.E.: Ben sana dedim
Y. Memiş : Ama ona şunu dedim
R.E.: Ben sana ne dedim dedim ki abi dedim he
Y. Memiş : Ona şunu dedim Yusuf hocam dedim ki al bu parayı buraya bırakıyorum
R.E.: He
Y. Memiş : Ama ben kendim geleceğim insanlara.  Dedi ‘yok kızlara veriyorum kızlar dağıtsın’ dedi. Yok kızlar dağıtmasın dedim. Buranın patronu biziz dedim. Bana veriyorsun ben dağıtıyorum dedim. Kendi elimle insanlar beni tanısın
R.E.: ... o da ona düşen parayı da o da gelsin versin yani ha”
 
Emniyet’teki sorgusunda söz konusu görüşmelerin sorulduğu Memiş, “Ben Winner Women Fitness isimli iş yerinin ortağı değilim. R.E. isimli şahıs ile aramızdaki görüşmeler espri amaçlıdır” yanıtı verdi.
 
Yunus Memiş’in Öğretmenevi'nden hukuka aykırı elde ettiği kişisel menfaatleri gayri resmi ortak olarak aklamak suretiyle değerlendirmesinden dolayı 5271 sayılı CMK 128. maddesi uyarınca Diyarbakır Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile Winner Fitnees Woman isimli iş yerine el konulup, iş yeri demirbaşları tasniflenerek yediemin olarak iş yeri yetkililerine bırakıldı.


 

Editör: TE Bilişim