Gazete Emek- Yıllar içinde sosyal ağ devlerinin kullanıcı verilerini toplama ve işleme yöntemleriyle ilgili pek çok yazı yazdık. Ancak kullanıcıların büyük çoğunluğu şimdiye kadar veri güvenliği ve gizliliği konusunda önlem almaya yanaşmadı. WhatsApp'ın bu hafta duyurduğu gizlilik politikası ise; belki de yıllar önce başlaması gereken bir kaygıyı gündeme taşıdı.

TERCİH EDİLEN UYGULAMALAR

WhatsApp'ın ültimatomunun ardından kullanıcılar, Telegram ve Signal'e kaçmaya başladı. Rusya merkezli Telegram, uygulama mağazasında ilk sıraya yerleşirken, Elon Musk'ın takipçilerine Signal'i önermesi, uygulamanın ciddi bir kullanıcı tabanıyla buluşmasını sağladı.

TELEGRAM

Güvenlik ve gizlilik özellikleriyle akla ilk gelen alternatif Telegram, gizli sohbet özelliği, kendi kendini yok eden ve sunucularda depolanmadığı iddia edilen mesajlar dikkat çeken en önemli özellikler arasında yer alıyor.

Telegram kanalımızı takip edin

Uygulamanın kurucusu Pavel Durov, aslında Facebook ve WhatsApp'tan farklı olarak verilerin gizliliğini savunuyor. Bu nedenle sürgünde yaşamak zorunda olan Durov'un uygulaması geçtiğimiz yıllarda ülkesinde yasaklandı. Üstelik bu yasağın sebebi Durov'un Rusya Gizli Servisi'ne şifrelenmiş mesajların anahtarını vermeyi reddetmesiydi.

DÜNYA’NIN ÖZGÜR KALABİLMESİ İÇİN TELEGRAM’A İHTİYACI VAR

Buna rağmen Telegram'ın da ticari bir girişim olduğunu unutmamak lazım. Yaklaşık 500 milyon kullanıcıya ulaşan Telegram, geçen ay gelir elde etmek için harekete geçti. Yayınladığı bir gönderi ile reklam platformu üzerinden Telegram'daki kanalların gelir elde edebileceğine değinen Pavel Durov, paralı özel çıkartmaların da gelir elde etme yollarından biri olacağını belirtti. Uzmanlar, şirketin gelir elde etme planları arasında Token çıkarmasının da ihtimal dahilinde olduğunu düşünüyor.

WhatsApp yeni gizlilik sözleşmesiyle Facebook ile hangi verilerinizi paylaşacak?

Durov blog yazısında WhatsApp'ın kurucu ortaklarına da göndermede bulundu:

“Biz, WhatsApp'ın kurucu ortakları gibi şirketimizi satmayacağız. Dünyanın özgür kalabilmek için; kullanıcılara saygı duyulan ve yüksek kaliteli hizmetin sağlandığı bir yer olan Telegram'a ihtiyacı var.

SİGNAL

Signal, Edward Snowden'ın favori mesajlaşma uygulaması olarak tanınıyor. Mesajlaşma uygulamaları arasında en şeffafı Signal, tamamen açık kaynak kodlu. Bu sayede gizlilik ve güvenlik açıklıkları tüm uzmanlar tarafından sürekli iyileştirilebiliyor. Hatta, WhatsApp, uygulamasına eklediği şifreleme özelliği için Signal protokolünü kullanıyor.

Open Whisper Systems tarafından, tamamen kar amacı gütmeden geliştirilen Signal, tüm mesajlarınızı baştan uca şifreliyor ve bu, uygulamada varsayılan özellik olarak sunuluyor. Sunucularından metadata kaydı tutmayan Signal'ın, en fazla, kullanıcıların sunucusuna en son ne zaman bağlandığı bilgisini kaydettiği belirtiliyor. Bu da saat/dakika/saniye formatında değil, yalnızca gün bilgisi olarak giriliyor.

ELON MUSK SAYESİNDE SİGNAL’A 100 BİN TAKİPÇİ GELDİ

WhatsApp gizlilik güncellemesinin Twitter'a yansımasıyla birlikte. Elon Musk, Twitter'da bir gönderi paylaşarak takipçilerine Signal'i kullanmalarını önerdi.

WhatsApp'ın yeni sözleşmesi kullanıcılardan ne istiyor, WhatsApp- Telegram- Signal arasındaki farklar nelerdir?

Bu açıklamanın ardından Signal'in kullanıcı tabanı ciddi bir artış yaşadı. Sensor Tower verilerine göre açıklamanın ardından 2 gün içinde Apple ve Google uygulama mağazalarından 100 bin kullanıcı Signal'i indirdi.

BİP 24 SAATTE 1 MİLYONDAN FAZLA KULLANICI KAZANDI

WhatsApp'ın ültimatomunun kullanıcı artışı sağladığı uygulamalar Telegram ve Signal ile sınırlı değil. Turkcell CEO'su Murat Erkan, bugün paylaştığı bir LinkedIN gönderisiyle yerli uygulama BiP’i son 24 saatte 1 milyon 124 bin kişinin indirdiğini açıkladı. Murat Erkan; "Operatör fark etmeksizin 192 ülkede Turkcell güvencesi ile kullanılan BiP’e tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz." dedi.

Twitter'da Murat Erkan'ın kullanıcıları BİP'e davet eden "Ne zaman geliyorsunuz?" paylaşımını yanıtlayan Koray Bahar Bip'in uygulama ve server kodlarını açık yayınlama talebini iletti. Signal'i örnek gösteren Bahar; hangi meta ve logları açıkça saklandığını paylaşılmasını önerdi.

WhatsApp'ta yaşanan kavimler göçü, belki de kişisel veriler konusunda herkesin bilinçlenmesi için ilk adım olacaktır. Farklı uygulamaların kullandıkları kişisel veriler, verileri nerede tuttukları, servis sağlayıcıların kaydettiği kullanıcı verileri bunları kimlerle paylaştığı ve bu yönde ne kadar transparan olduğu gibi uzayan bir listenin gözden geçirilmesi yönüyle başlangıç olmasını umut ederiz.

Kaynak: Webrazzi

Editör: TE Bilişim