Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP), Anayasa Mahkemesi'nin hakkında hak ihlali kararı verdiği Ömer Faruk Gergerlioğlu için Sincan Cezaevi önünde başlatılan Adalet Nöbeti'nde aralarında Gergerlioğlu'nun oğlu Salih Gergerlioğlu ve gazetecilerin de olduğu 4 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

HDP'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "AYM kararına rağmen bırakılmayan vekilimiz Ö.Faruk Gergerlioğlu için Sincan Cezaevi önünde yapacağımız açıklamamıza saldırı gerçekleşti. Aralarında Salih Gergerlioğlu ve gazetecilerin de olduğu 4 kişi gözaltına alındı. Saldırılar mücadelemizi engelleyemez!" ifadesi kullanıldı.

Gergerlioğlu’nun gözaltına alınması sırasında görüntü çekmek isteyen gazetecilere de müdahale eden polis Artı TV kameramanı Nazım Fayık, Bahadır Demircan, Ali İmran (HDP yöneticisi) ve Melek Çetinkaya'yı gözaltına aldı. Gözaltına alınanların Sincan Fatih Karakolu’na götürüldüğü öğrenildi.

AKP'li Tuğrul Selmanoğlu'ndan dikkat çeken zam tepkisi: 'Havayı da ücrete bağlayın'

“BOYUN EĞMİYORUZ”

HDP'nin yaptığı paylaşımda şunlar kaydedildi:

"Baskılara, saldırılara boyun eğmiyoruz! Sincan Cezaevi önünde Adalet Nöbetimizi gerçekleştiriyoruz. Gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalı, AYM kararı uygulanarak Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu tahliye edilmelidir. #GergerlioğluBırakılsın"

ÇGD: GAZETECİLERE YÖNELİK SİSTEMATİK ŞİDDETİ KABUL ETMİYORUZ

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şube Yönetim Kurulu, AYM kararına rağmen tahliye edilmeyen Ömer Faruk Gergerlioğlu için yapılmak istenen Adalet Nöbeti sırasında polisin basın çalışanlarına yönelik tutumuna tepki gösterdi. Gözaltına alınan Artı TV kameramanı Nazım Fayık’ın serbest bırakılmasını talep eden ÇGD, “Gazetecilere yönelik her gün artan sistematik şiddeti kabul etmiyoruz” dedi ve şunları kaydetti:

ARTI TV KAMERAMANI NAZIM FAYIK DARP EDİLDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 1 Mayıs öncesinde kolluk kuvveti şiddetini açıkça teşvik eden genelgesinin ardından neredeyse her gün meslektaşlarımız haber takibi sıraşında kolluk kuvvetinin hedefi haline gelmiştir. Geçtiğimiz hafta İstanbul’daki Onur Yürüyüşü'nde AFP Foto Muhabiri Bülent Kılıç'ın maruz kaldığı şiddet görüntüleri bugün de Ankara'da yaşandı. Sincan Cezaevi önünde haber takibi sırasında Artı TV kameramanı Nazım Fayık darp edilmiş ve gözaltına alınmıştır. Alandaki diğer meslektaşlarımız da kolluk kuvvetinin parmak sallamak suretiyle tehditlerine ve şiddetine maruz kalmıştır. Yaşanan bu son olay da açıkça göstermiştir ki, İçişleri Bakanlığı'nın hukuk dışı genelgesi ile polislerin görev sınırlarını aşan şiddet uygulamaları meşru hale getirilmek istenmektedir.

DERHAL SORUŞTURMA BAŞLATIN

 Türkiye'de tek sesli, görmez ve duymaz bir medya talebiyle siyasal iktidarın baskı, sansür, gözaltı ve tutuklama girişimleri hedefine ulaşamayınca, mesleğinin onurunu koruyan meslektaşlarımız tek taraflı bir şiddet sarmalının odağına sürüklenmek isteniyor. Bir kez daha uyarıyoruz, Gazetecilere yönelik şiddete temel olan genelgeyi geri çekin ve sorumlu kolluk görevlileri hakkında derhal soruştuma başlatın! Gözaltına alınan meslektaşımız Nazım Fayık'ı derhal serbest bırakın! Meslektaşlarımızın maruz kaldıkları şiddetin cezasız kalmaması için sürecin takipçisi olacağımızı duyuruyor, bütün meslektaşlarımızı da bu şiddet sarmalına karşı dayanışmaya ve şiddete karşı mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Gazetecilere yönelik şiddetin meşrulaştırmasına izin vermeyeceğiz!

GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILDI

AYM kararına rağmen tahliye edilmeyen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu için Sincan’da yapılmak istenen Adalet Nöbeti’nde gözaltına alınan Gergerlioğlu’nun oğlu Salih Gergerlioğlu, İbrahim Demiryürek, Ali İmran Daskaya ve Bahadır Demircan savcılık tarafından serbest bırakıldı. Artı TV kameramanı Nazım Fayık ise sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrolle serbest bırakıldı.

GERGERLİOĞLU NEDEN TAHLİYE EDİLMİYOR?

Anayasa Mahkemesi'nin Ömer Faruk Gergerlioğlu'yla ilgili oy birliği ile aldığı 'hak ihlali' kararının ardından lerel mahkemenin yeniden yargılama ve tahliye kararı verilmesi gerekiyor. ancak yerel mahkeme AYM'nin kararının kendilerine tebliğ edilmemesini gerekçe göstererek işlem yapmıyor. Hak ihlali kararını 1 Temmuz'da veren AYM'nin aradan geçen zamana karşın bu kararı neden yerel mahkemeye ulaştırmadığı bilinmiyor. Edinilen bilgiye göre Gergerlioğlu'nun avukatları AYM'ye bir dilekçe vererek alınan kararın hızla yerel mahkemeye gönderilmesini talep etti. Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun avukatı Bişar alınak 3 Temmuz'da yaptığı açıklamada Gergerlioğlu kararının kendilerine de verilmediğini belirterek "Gazetecilerin alabildiği ancak taraflara kararın verilmediği bir hukuk komedyası var" ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: T24

Editör: TE Bilişim