Gazete Emek- Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Çarıklıköy’de 20 yıldır ikamet eden Diyarbakırlı aileye ırkçı saldırı gerçekleşti. En az 60 kişi olan ırkçı grup, Kürt aileye silahla saldırdı. Saldırıda aile fertlerinden Hakim Dal (43) öldürüldü. Karahüyük’de yaşayan saldırgan grubun daha önce de aileyi defalarca kez tehdit ettiği öğrenildi.

Ankara'da Kürt aileye saldırı: 2'si ağır 4 yaralı

TEHDİTLER ÖNCEYE DAYANIYOR

Saldırıda katledilen Hakim Dal'ın kardeşi Hamdi Dal, Kürt olduklarından kaynaklı saldırının gerçekleştiğini ifade etti. Dal, “Biz Kürt olduğumuz için bizi istemiyorlardı. Bize ‘buraları satıp gideceksiniz’ diyorlardı. Çevre köylerde yaşayan insanlar da bize baskı yapıyorlardı, buradan gitmemizi istiyorlardı. Daha önce de zaman zaman bizi tehdit ettikleri oldu. Gece saatlerinde köyümüzde bulunan boş arazide çobanlar hayvan otlatırken tartışma başladı. Tartışma sonrasında Karahüyük’den en az 60 kişilik bir grup silahlarla geldiler. Önce amcamın oğluna saçma attılar. Biz üç kişiydik ve çoban kavgasını bahane ederek Kürt olduğumuz için keyfi olarak bize saldırdılar. Ağabeyim saldırıda yaşamını yitirdi” dedi.

Almanya'da 55 kişilik 'infaz' listesi: Almanya polisi uyardı

MUHTAR AZMETTİRİCİ

Görgü tanıklarından Mehmet Emin ise aileye yönelik saldırıların ilk olmadığına dikkati çekerek, “Aile hayvancılıkla geçiniyor. Uzun zamandır bu köyde yaşıyorlar. Daha önce de aileye karşı en az 3 defa saldırı girişiminde bulunuldu. Olayın azmettiricisi de muhtardır. Muhtar köylüleri aileye karşı kışkırtıyordu. Muhtar gözaltına alındı. Onun dışında gözaltına alınan kimse yok” şeklinde konuştu.

Mazıdağı Belediye Eş Başkanı Nalan Özaydın, kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi

Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Bahçeşehir Mahallesi'nde yaşayan bir Kürt aile de 12 Temmuz’da aynı mahallede yaşayan ırkçı grup saldırmıştı. “Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız” tehditleriyle saldırı gerçekleştiren ırkçı grup 4’ü kadın olan 7 kişilik aileyi ağır yaralamıştı.

15 BARODAN SALDIRIYA İLİŞKİN KINAMA

Bölge Baroları Konya’daki ırkçı saldırıya ilişkin ortak açıklama yaptı. Bölge illerinde Başta Diyarbakır olmak üzere 15 baro Konya’da Kürt aileye karşı gerçekleşen ırkçı saldırıya tepki göstererek, etkin soruşturma talebinde bulundu.

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van Baroları ortak açıklama ile Konya’da bir yurttaşın yaşamını yitirdiği ırkçı saldırıyı kınadılar.

VALİLİK OLAYI ‘HUSUMETE’ BAĞLADI

Konya Valiliği, Meram ilçesine bağlı Çarıklar Mahallesi'nde 60 kişilik ırkçı bir grubun Diyarbakırlı aileye saldırması ve aile fertlerinden Hakim Dal'ın (43) katledilmesine ilişkin açıklama yaptı. Valilik, olayın "hayvanların mera ve tarlalara zarar vermesi üzerine çıkan husumetten" kaynaklı olduğunu ileri sürdü.

Açıklamada, "2012 yılından bu yana küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan vatandaşlarımızın hayvanlarının, bir başka mahallede ikamet eden vatandaşlarımıza ait tarlalara girmesi nedeniyle, iki mahalle sakinleri arasında tartışma çıkmış, tartışma büyüyerek silahlı, taşlı-sopalı kavgaya dönüşmüştür. Bölgeye gelen Jandarma tarafından olayın yatıştırıldığı esnada, hayvan sahiplerinden Hakim Dal kavga esnasında ateşli silahla yaralanmış ve kaldırıldığı Konya Şehir Hastanesinde vefat etmiştir. Olay hayvanların mera ve tarlalara zarar vermesi üzerine çıkan husumetten kaynaklanmaktadır" iddia edildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Söz konusu olay adli bir olay olup, belirli çevrelerce etnik bir kavga şeklinde yansıtılmaya çalışmakta, bu yönde algı oluşturulmaktadır. Bu tür provakatif paylaşımlara ve haberlere itibar edilmemelidir."

AİLE: KÜRT OLDUĞUMUZ İÇİN SALDIRDILAR 

Saldırıda katledilen Hakim Dal'ın kardeşi Hamdi Dal, dün olaya ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşarak, "Biz Kürt olduğumuz için bizi istemiyorlardı. Bize ‘buraları satıp gideceksiniz’ diyorlardı. Çevre köylerde yaşayan insanlar da bize baskı yapıyorlardı, buradan gitmemizi istiyorlardı. Daha önce de zaman zaman bizi tehdit ettikleri oldu. Gece saatlerinde köyümüzde bulunan boş arazide çobanlar hayvan otlatırken tartışma başladı. Tartışma sonrasında Karahüyük’den en az 60 kişilik bir grup silahlarla geldiler. Önce amcamın oğluna saçma attılar. Biz üç kişiydik ve çoban kavgasını bahane ederek Kürt olduğumuz için keyfi olarak bize saldırdılar. Ağabeyim saldırıda yaşamını yitirdi” demişti.

Görgü tanıklarından Mehmet Emin ise, aileye yönelik saldırıların ilk olmadığına dikkati çekerek, “Aile hayvancılıkla geçiniyor. Uzun zamandır bu köyde yaşıyorlar. Daha önce de aileye karşı en az 3 defa saldırı girişiminde bulunuldu. Olayın azmettiricisi de muhtardır. Muhtar köylüleri aileye karşı kışkırtıyordu. Muhtar gözaltına alındı. Onun dışında gözaltına alınan kimse yok” ifadelerini kullanmıştı.

SALDIRGANLARIN 20’Sİ GÖZALTINDA

Konya’nın Meram ilçesine bağlı Çarıklıköy Mahallesi'nde ikamet eden Diyarbakırlı aileye saldıran ve aile fertlerinden Hakim Dal'ı (43) katleden 60 kişilik ırkçı gruptan 20 kişi gözaltına alındı. Aile avukatı Abdurrahman Karabulut, yeni isimlerin gözaltına alınmasına dair işlemlerin devam ettiğini aktardı.

SALDIRILAR MÜNFERİT DEĞİL

Açıklamada, Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Çarıklıköy’de 20 yıldır ikamet eden Diyarbakırlı aileye yönelik ırkçı saldırı gerçekleştiği ve bir yurttaşın yaşamını yitirdiği dile getirildi. Açıklamada öncesinde yine Konya, Afyon, Ankara’da benzer saldırılar yapıldığına işaret edilerek, siyasilerin kullandığı şiddet dilinin toplumsal barışı zehirlediğine dikkat çekildi.

15 Bölge barosunun yaptığı yazılı açıklamada Kürtlere yönelik ırkçı saldırıların münferit olmadığına vurgu yapıldı.

Mazıdağı Belediye Eş Başkanı Nalan Özaydın, kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi

‘SİYASİLERİN AYRIMCI DİLİ OLAYLARA ZEMİN SUNMAKTA’

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Son süreçte Kürt kimliği ve Kürtçe dilinin kullanımı nedeniyle sıklıkla bu ve benzeri linç girişimin, nefret söylemine ve saldırılara maruz kalındığı görülmektedir. Yaşanan bu saldırılar, münferit ve adli olaylar olarak görülmemelidir. Şiddet dili ve politikalarına eklenen ayrımcı uygulamalar, Kürt kimliğine ve diline yönelik saldırılar, saldırılar karşısında kolluk güçlerinin güvenlik önlemleri hususunda zafiyet göstermesi ve etkin yargısal faaliyette bulunmaması bu sonuçların ortaya çıkmasının başlıca nedenleri arasında görülebilir. Şiddet ve kutuplaştırıcı dilin kullanılması, bu yönlü ırkçı saldırıların oluşumunda etki etmektedir. Son yıllarda siyasi erklerin kullandığı ayrımcı dil toplumda telafisi olmayan olaylara zemin sunmaktadır.”

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim