Gazete Emek- Ankara’da, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon yetkisini iki yıl daha uzatan ve TBMM Genel Kurulu’nda bugün oylanacak olan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi tartışılıyor.

Siyasi partilerin bir kısmı tezkereye “Evet” derken bir kısmı da “Hayır” çağrısında bulunuyor. Çok sayıda demokratik kitle örgütü de milletvekillerine çağrıda bulunarak tezkereye “Hayır” denilmesini talep ediyor.

CHP, “HAYIR” DİYECEK

2019 yılındaki tezkere oylamasına ilişkin, “Bu tezkereye, askerlerin hatırı için oğlunu gönderen askerlerin annelerinin hatırı için, o çocukların burnu kanamasın diye içimiz yana yana evet diyeceğiz” ifadelerini kullanan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, partisinin tutumu da merak konusuydu.

KILIÇDAROĞLU TEZKEREYİ ELEŞTİRDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye askerinin Suriye ve Irak’ta 2, Lübnan’da ise 1 yıl daha görev yapmasına izin verecek Cumhurbaşkanlığı tezkeresini, sert sözlerle eleştirdi.

"YABANCI ASKERLER TÜRKİYE'YE GELSİN DİYE EL KALDIRACAKSIN"

Tezkereleri yerden yere vuran Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devley Bahçeli'ye "yabancı askerler"i sordu:

"Yabancı askerler Türkiye'ye gelsin diye el kaldıracaksın. Milliyetçi sen misin biz miyiz? Yabancı askerlerinin potinlerinin Türkiye Cumhuriyeti'nin topraklarını çiğnemesini istemiyoruz."

"TÜGVA'CILAR GİTSİN"

CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Niye bizim askerimiz şehit olsun?" diye sordu ve şöyle devam etti:

"Bizim askerlerimiz şehit olsun… Bunu istiyor beyefendi. Neden garibanın evladı çocuğu orada şehit olsun? Komando marşı söyleyen TÜGVA’cılar var. Gönder kardeşim onları Suriye’ye. Başkomutanı da Bilal Erdoğan olsun. Hiçbir askerimizin burnu kanamasın. Niye yapıyorsunuz siz bunu? Bunların terk ettiği vatan toprağına bayrağımızı yeniden dikeceğiz."

ÖZEL: "HAYIR OYU VERECEĞİZ"

Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısındaki sert mesajlarının ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, tezkere oylamalarında "hayır" oyu kullanacaklarını duyurdu.

Özel, TBMM Grup Toplantısı sonrası bir grup gazetecinin sorusu üzerine, “Bugün görüşülecek tezkereye hayır oyu vereceğiz. Genel Kurul'da ben ve Ünal Çeviköz konuşma yapacak. Hayır dememizin nedenini Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu grup konuşmasında açıkladı” dedi.

CHP, Suriye ve Irak tezkeresine 'hayır' oyu vereceğini açıkladı

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında masaya yatırılan Cumhurbaşkanlığı tezkeresine ilişkin partinin tutumunu CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel açıkladı. Özel tezkereye “Hayır” oyu vereceklerini söyledi.

MHP’DEN ‘ÖNŞARTSIZ’ EVET

Cumhur İttifakı ortağı MHP de tezkereye “Evet” oyu verecek partiler arasında yer alıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün yaptığı partisinin grup konuşmasında tezkereye “önşartsız” evet diyeceklerini belirterek, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesini temel alan tezkereye önşartsız evet diyeceğimizi, bu konunun tartışılacak, konuşulacak, müzakere edilecek bir yanının olmadığını kararlılıkla beyan ediyorum” ifadelerini kullandı.


İYİ PARTİ “EVET” DİYECEK

İYİ Parti’de Cumhurbaşkanlığı tezkeresine ilişkin açıklamayı 20 Ekim tarihinde partinin genel başkanı Meral Akşener yapmıştı. CHP lideri Kılıçdaroğlu’yla yaptığı görüşmede konuya değinen Akşener, “Evet” oyu vereceklerini belirterek, “Akşener, "Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelen tüm tezkereler için önce bir ekip kurarız.

Akşener Irak ve Suriye tezkeresi kararını açıkladı; AKP ve MHP ile ortak hareket edilecek

Konu uzmanı arkadaşlarımız üzerinden bir rapor ortaya çıkar. Sonra da milletvekili arkadaşlarımızla bu paylaşılır. Bu çalışma yapıldı ve eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla evet oyu vereceğimizi söylemek isterim" ifadelerini kullanmıştı.

HDP: İKTİDARIN GİDİŞ TEZKERESİ

Cumhurbaşkanlığı tezkeresine karşı “Hayır” diyen siyasi partiler arasında HDP de yer alıyor. Irak ve Suriye tezkerelerine ilişkin "Bu tezkere, iktidarın gidiş tezkeresidir” ifadelerini kullanan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup konuşmasında şunları kaydetti:

“Her yıl tezkerenin süresini bir yıl uzatan iktidar, bu kez süreyi 2 yıl uzatmak istiyor. Demek ki İktidar, bir yıl sonra AKP grubunun kalıp kalmayacağından ve meclisi toplayamayacağından endişe ettiği için süreyi 2 yıl uzatarak tezkereyi garanti altına almaya çalışmaktadır. Gidici olduklarını kendileri de görmektedir. Bu tezkere iktidarın aynı zamanda gidiş tezkeresidir.”

DEVA: “EVET” DİYECEĞİZ

DEVA Partisi’nin Suriye ve Irak tezkerelerine ilişkin tutumunu İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu açıkladı. DEVA’nın tezkereye “Evet” oyu vereceğini belirten Yeneroğlu Meclis’te konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Ülkemize yönelen tehditlerin bertaraf edilmesi, askeri mevcudiyetimizin kesintiye uğramaması, o bölgelerde görev yapan askerilerimizin güvenliği için 'evet' diyeceğiz" ifadelerini kullandı.

TİP: AMASIZ FAKATSIZ HAYIR

Cumhurbaşkanlığı tezkeresine ilişkin Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) tutumuna ilişkin açıklamayı TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil Sütlü yaptı. Partisinin oylamada “Hayır” oyu vereceğini belirten Sütlü, “Tezkereye amasız fakatsız ‘Hayır’ diyoruz. Yoksul halk çocuklarının başka ülke topraklarında göz göre göre ölüme gönderilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

EMEK PARTİSİ: HAYIR DİYORUZ!

Cumhurbaşkanlığı tezkeresine “Hayır” oyu verilmesinin gerektiğini belirten siyasi partiler arasında EMEK Partisi (EMEP) de yer aldı. EMEP Başkanı Ercüment Akdeniz, sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Libya’dan Afganistan’a Suriye’den Irak’a kadar Türkiye halkının çıkarı savaş tezkerelerinde değil barış tezkerelerindedir. 'Evet' diyen muhalefet partileri de tek adam yönetimine yedeklenmiş demektir. EMEP olarak 'hayır' diyoruz" ifadelerini kaydetti.

TKP: OYLAMA ÖNCESİ UYARIYORUZ

Cumhurbaşkanlığı tezkeresinde “Hayır” oyu kullanılması gerektiğini ifade eden Türkiye Komünist Partisi (TKP) ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Sınır ötesi operasyon için Erdoğan'a yetki verecek oylama öncesi uyarıyoruz. Bırakalım askeri operasyonu, Erdoğan'a bu ülkenin bir kırık dalını yerden kaldırmak için dahi yetki vermek suçtur. AKP ile bir konuda bile işbirliği yapmak, AKP'nin tüm suçlarına ortak olmak demektir” ifadelerini kaydetti.

 YEŞİL SOL PARTİ: OYUNA GELME SAVAŞA ORTAK OLMA

“Oyuna Gelme Savaşa Ortak Olma” sloganıyla tezkereye karşı çıkan Yeşil Sol Parti sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise , “Suriye'ye müdahale planı için gündeme gelen tezkere AKP-MHP iktidarı kurtarma, Türkiye’yi yaratılan krizlere mahkum etmeye hizmet edecektir. İktidarın oyununa gelme, #TezkereyeHayırDe çağrımızı yeniliyoruz” ifadeleri yer aldı.

GİSK’TEN CHP’YE “HAYIR” ÇAĞRISI

CHP içerisinde oluşan Gelecek İçin Sol Kanat (GİSK) hareketi, partinin tezkerede “Hayır” oyu vermesi gerektiğini belirterek yaptığı açıklamasında, “İktidar ortakları tarafından meclise sunulan ve bugün TBMM'de görüşülecek olan ‘Yurt Dışına Asker Gönderme Tezkeresinin Süresinin 2 Yıl Uzatılmasına İlişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresine’ Partimiz CHP destek vermemeli ve HAYIR oyu kullanmalıdır” ifadeleri kaydedildi.

KİTLE ÖRGÜTLERİNDEN MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI: HAYIR DE

Çok sayıda demokratik kitle örgütü milletvekillerine çağrıda bulunarak kaleme aldıkları mektupla tezkereye “Hayır” oyu kullanmalarını talep etti. “Cumhuriyetin bekasını, halkımızın birliğini, ülkemizin esenliğini koruma yemininize sadık kalacağınız, savaşçı maceracı politikaların payandası ve bu ağır suçun ortağı olmayacağınız umuduyla, vatansever, barışsever bir karar vermenizi, tezkereye hayır demenizi bekliyoruz” ifadelerini kaydederek tezkereye “Hayır” oyu verilmesini talep eden kitle örgütleri şu şekilde oldu:

“78’liler Girişimi, Adam-Der, Alevi Bektaşi Federasyonu, Anıtpark Forum, Ankara 78’liler Girişimi, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Anti Kapitalist Müslümanlar, Barış Vakfı, Demokrasi İçin Birlik (DİB), Diyalog Grubu, Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu, Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Hak ve Adalet Platformu, İvme Hareketi, Mağdurlar için Adalet Platformu, Rosa Kadın Derneği, Silivri Demokrasi Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Merkezi, Sivil Siyaset Platformu, Türkiye-Almanya Kültür Forumu, Yeryüzü Güncesi, Yurttaş Girişimi.”

DDA: GELİN TEZKEREYE HAYIR DİYEREK BARIŞA İKRAR VERELİM

Cumhurbaşkanlığı tezkeresine ilişkin açıklama yapan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), milletvekillerine seslenerek “Savaşlar acılar üretir, travmalar üretir. Bunları telafi etmek kısa zamanlarda mümkün değildir. Muhalefetin halklara barış için imkan yaratması beklenirken, savaş ardında sıralanması, gelecekte aynı politikaları üreteceğinin temel kanıtıdır. Güvenlerimizi sarsmaktadır” dedi. DDA çağrısında, “Gelin tezkereye hayır diyerek barışa ikrar verelim” ifadelerine yer verdi.


HALKEVLERİ: ÜLKE BATIYOR, TEZKEREYE HAYIR

Tezkereye “Hayır” denmesi gerektiği çağrısı yapan Halkevleri ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Ülke batıyor, iktidar savaş derdinde! Bugün mecliste Irak ve Suriye tezkeresinin uzatılması görüşülecek. Yıllardır Orta Doğu halklarına hiçbir fayda getirmeyen bu savaşın bitmesi için ‘Tezkereye Hayır’ demek gerekiyor. Barış içinde bir Orta Doğu için mücadele edelim” ifadelerini kaydetti.

SYKP: İKTİDARA PAYANDA OLMAYIN

Irak-Suriye tezkeresine 'Hayır' oyu çağrısı yapan Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) de yaptığı açıklamada "Bu dönemde, tümüyle AKP’nin ve Erdoğan’ın iktidarını sürdürebilmenin bir aracı haline getirilmek isteniyor" ifadelerine yer verdi. 'İktidara payanda olmayın' diyen SYKP, "Kuşkusuz biz sosyalistler, devrimciler, tutarlı demokratlar, barış yanlıları, doğa ve yaşam savunucuları; emekçiler, kadınlar, halklar, tüm ezilenler olarak bu tezkereye bir kez daha ‘Hayır’ diyeceğiz" dedi.

İNCE'NİN PARTİSİ EVET DİYECEK

CHP’den ayrılan Muharrem İnce’nin kurduğu Memleket Partisi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye ve Irak’taki varlığını iki yıl daha uzatmayı öngören tezkereye ‘evet’ oyu vereceklerini duyurdu. Konuşmayı, partisi adına Mehmet Ali Çelebi yaptı.

İYİ Parti, MHP ve AKp tezkereye ‘evet’ oyu vereceklerini açıklamıştı. HDP ve CHP ise tezkereye ‘hayır’ oyu verecek.

MECLİS'TEN GEÇTİ

Suriye ve Irak’a asker göndermek üzere cumhurbaşkanına iki yıl daha yetki veren tezkere mecliste kabul edildi. Tezkerenin süresi, CHP ve HDP'nin "hayır" oylarına karşı AKP, MHP ve İYİ Parti'nin "evet" oylarıyla 2 yıl daha uzatıldı.

Editör: TE Bilişim