Gazete Emek- Yeni parti çalışmalarını sürdüren İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, 'Ermeni Soykırımı' tartışmaları üzerinden HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ı hedef aldı.

Paylan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "106 yıl sonra, Soykırımın mimarı Talat Paşa isimli caddelerde yürüyoruz. Talat Paşa isimli okullarda çocuklarımızı okutuyoruz. Almanya’da bugün Hitler isimli caddeler olsaydı, Hitler isimli okullarda çocuklar okusaydı nasıl bir Almanya olacaksa, öyle bir Türkiye’de yaşıyoruz" diye yazmıştı.

Kobanê davasında ilk duruşma: “Buraya yargılanmaya değil yargılamaya geldik”

“SEN DE ZAMANI GELİNCE TALAT PAŞA DENEYİMİNİ YAŞAYACAKSIN”

Paylan’ın paylaşımını alıntılayan Özdağ, “Terbiyesiz tahrikçi adam. Çok memnun değilsen çek git cehennemin dibine. Talat Paşa vatansever Ermenileri değil senin gibi arkadan vuranları sürdü. Sen de zamanı gelince bir Talat Paşa deneyimi yaşayacaksın ve yaşamalısın” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Can Ataklı: HDP hem kendine ateş etti hem de muhalefeti mahvetti

HDP’DEN ÜMİT ÖZDAĞ’A YANIT

Özdağ’ın tehdit içerikli bu mesajına HDP’lilerden çok sert tepki geldi. Paylan’ın tehdit edildiğini kaydeden HDP’liler Özdağ’ı ırkçılıkla suçladı.

“MEMNUN DEĞİLİZ EVET, ANCAK HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ”

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, şahsi Twitter hesabında, “Kimi kimin yurdundan kovuyorsunuz? Bir değil bin #Hrant alsanız da Ermeniler anavatanlarında özyurtlarında özgürce yeniden yaşayacaklar. Memnun değiliz evet, ancak hiçbir yere gitmiyoruz. Cehennemin dibi de tarihin çöplüğü de size yakışır. Alayınız @GaroPaylan’un tırnağına kurban olun.” ifadelerini kullandı.

“TALAT GİBİ ÖLDÜRECEĞİM Mİ DİYORSUN?”

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ise Özdağ’a “haddini bil” diyerek, “Terbiyesiz de tahrikçi de sensin! Hadsizlik etme! Babanın dükkanı mı zannettin burayı da ‘Çek git’ diyorsun! Ne yapacaksın ha ‘Talat gibi öldüreceğim mi diyorsun!’ Sen kendini ne zannediyorsun! Bu memleketin başına ne geldiyse senin gibi etnik ırkçılardan gelmiştir. Haddini aşma!” ifadelerini kullandı.

DEVA kurucusundan HDP'ye çirkin sözler: Umarım sizin de soyunuz tez zamanda tükenir

“NAZİLERİN TOPLAMA KAMPI YÖNETİCİLERİ SENİN GİBİ KONUŞURLARDI”

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise tepkisini, “Nazilerin toplama kampı yöneticileri senin gibi konuşurlardı. Sonları Nürnberg Mahkemeleri oldu. Sen ve senin gibi konuşanlar da yargılanacak. Garo bizim yoldaşımızdır.” sözleriyle dile getirdi.

“ATAMA BEKLEYEN YASİN HAYAL ÇAKMASI”

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Veli Saçılık ise Özdağ için “Atama bekleyen Yasin Hayal çakması.” ifadesini kullanarak, “Hitler, Franco, Atsız alaşımlı alaturka ırkçıdır.” dedi.

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Ölüm tehditleri savuran müptezellere pabuç bırakmayacağız. Bu ülke sizin babanızın malı değil. Eşit ve Özgür bir ülkeyi inşa edeceğiz. Sizlerde nefretinizle tarihin çöpü olacaksınız.”

PAYLAN'DAN ÜMİT ÖZDAĞ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bağımsız Milletvekili Ümit Özdağ hakkında, “Sen de zamanı gelince bir Talat Paşa deneyimi yaşayacaksın” şeklindeki ırkçı tehditleri nedeniyle “suç işlemeye tahrik”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “hakaret ve tehdit”ten suç duyurusunda bulundu.

 

NEFRET İKLİMİ

Suç duyurusuyla ilgili açıklama yapan Paylan, nefret iklimi yaşandığını dile getirerek, “Azınlık gruplara yönelik şiddet çağrıları nefret suçlarına yol açar. Ayrımcılık ve nefret içeren söylemler cezasız kalmamalıdır. Nefret suçlarındaki cezasızlık kültürü; etnik, dini ve cinsel azınlıklara karşı nefret suçlarını artırmaktadır. İktidarın, kendinden farklı düşünene ve farklı varoluşlara gösterdiği düşmanca tutum ise bu suçları teşvik etmekte, etkin bir şekilde soruşturulmasının önüne geçmektedir. Mevzuatta her ne kadar nefret suçları alenen tanımlanmamış olsa da TCK Md. 216, yani halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçunun aslında nefret söylemlerini cezalandırmak için konulduğu kanunun gerekçesinden anlaşılmaktadır. Ancak muktedirler, bu maddeyi azınlıkları nefret ve ayrımcılıktan korumak yerine; egemen olana yönelik eleştirileri sindirmek için kullanmaktadır” dedi. 

 

ÖLÜMLE TEHDİT

Ermenilere yönelik tehdit ve hakaretlerin ilk olmadığını ifade eden Paylan, Özdağ’ın söylemlerinin de ifade özgürlüğü kapsamında olmadığını söyledi. Paylan, “İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Twitter paylaşımında, şahsıma ve Ermeni halkına karşı nefret söyleminde bulunmuş ve açıkça ölümle tehdit etmiştir. Böyle bir nefret suçu çağrısına sessiz kalınmamalıdır. Bu nefret söyleminin cezasız kalması, daha öncekiler gibi nefret suçlarına yol açacaktır. İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın 27 Nisan 2021 tarihinde Twitter üzerinden yaptığı şahsımı ve Ermeni halkını hedef alan paylaşımlar hakkında, avukatım aracılığıyla, ‘suç işlemeye tahrik’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçları ile ‘hakaret ve tehdit’ten suç duyurusunda bulunduğumu duyurmak isterim.”

Kaynak: Cumhuriyet

Editör: TE Bilişim