Gazete Emek - Son güncelleme dünya genelinde büyük tepkiye yol açınca, şirketten geri adım geldi. 8 Şubat’a kadar yeni gizlilik sözleşmesini imzalama zorunluluğu getiren WhatsApp, kararı gözden geçireceklerini belirterek, kullanıcılara üç aylık ek süre verdi.

Kullanıcılar şüphe duymakta haklı, zira uygulamanın sahibi olan Facebook şirketinin, Cambridge Analytica’ya bilgileri satarak İngiltere ve ABD’de seçimi etkileme skandalı hafızalardan silinecek gibi değil.

"Sedat Peker gözaltına alındı"

Peki, WhatsApp’ın hakkınızda topladığı verileri nasıl görebilirsiniz?

Web Tekno’nun derlemesine göre, adım adım izlenmesi gerekenler şöyle:

Adım #1: WhatsApp mobil uygulamasını açın.

Adım #2: Ayarlar sayfasını açın.

Adım #3: Hesap seçeneğine dokunun.

Adım #4: Hesap Bilgilerini Talep Et seçeneğine dokunun.

Adım #5: Raporu Talep Et seçeneğine dokunun.

Adım #6: Raporunuz 3 gün içerisinde tarafınıza gönderilecek.

Adım 1: WhatsApp mobil uygulamasını açın

WhatsApp hesap bilgileri raporunu talep etmek için iOS ya da Android işletim sistemine sahip akıllı telefonunuzda yüklü olan WhatsApp mobil uygulamasını kullanmalısınız. Şu an için WhatsApp Web üzerinden hesap bilgileri raporu talep edilemiyor.

Acun Ilıcalı’nın Survivor 2021’inde reyting uğruna çirkin görüntüler

Adım 2: Ayarlar sayfasını açın

WhatsApp mobil uygulamasını açtıktan sonra Android kullanıcıları sağ üst köşedeki üç nokta butonundan, iOS kullanıcıları ise ekranın altında bulunan sekme üzerinden Ayarlar sayfasına ulaşabilirler. Burada hesabınız ile ilgili tüm ayarlamaları yapabilirsiniz.

Adım 3: Hesap seçeneğine dokunun

Ayarlar sayfası üzerinden WhatsApp hesabınız ile ilgili pek çok düzenleme ve ayarlama yapabilirsiniz. Hesap seçeneği ile hesap ayarlarınızın detaylı görüntülendiği sayfayı açmış ve hesap bilgileri raporunu almak için ilk adımı atmış olursunuz.

Kızı Melisa' nın regli olduğunu duyuran Ceyda Düvenci, gelen eleştirilere cevap verdi!

Adım 4: Hesap Bilgilerini Talep Et seçeneğine dokunun

Hesap ayarları sayfası üzerinden gizlilik, güvenlik, iki adımlı doğrulama, numara değiştirme ve hesap silme gibi hesabınız ile ilgili önemli değişiklikleri yapabilirsiniz. Hesap bilgileri raporu için ise Hesap Bilgilerini Talep Et seçeneğine dokunmalısınız.

Adım 5: Raporu Talep Et seçeneğine dokunun

Hesap Bilgilerini Talep Et sayfasında konu ile ilgili detaylı bilgiler ve Raporu Talep Et butonu karşınıza çıkacak. Bilgileri inceledikten ve dilerseniz yönlendirme linki ile çok daha fazla bilgiye ulaştıktan sonra Raporu Talep Et seçeneğine dokunun.

Raporu talep ettikten sonra WhatsApp hesap ayarlarınızda, özellikle telefon numaranızı değiştirmek gibi, önemli değişiklikler yapmayın. Böyle bir değişiklik durumu söz konusu olursa rapor talebiniz iptal edilecektir.

WhatsApp'tan skandal! Çok sayıda veri sızdı; bin 700’ü aşkın grup Google aramalara düştü

Adım 6: Raporunuz üç gün içerisinde tarafınıza gönderilecek:

Raporu Talep Et seçeneği ile hesap bilgileri raporu sürecini başlatmış oldunuz. Rapor, 3 gün içinde düzenlenecek ve bir ZIP dosyası olarak tarafınıza gönderilecek. ZIP dosyası içindeki raporu Microsoft Word programı ya da bilgisayarınızda yüklü olan Metin Belgesi uygulaması üzerinden açarak inceleyebilirsiniz.

Hesap bilgileri raporunda hangi bilgiler var?

WhatsApp hesabınıza kayıtlı telefon numaranız.

Kullandığınız tüm IP adresleri.

WhatsApp kullandığınız tüm cihazların marka ve model bilgileri.

WhatsApp profil fotoğrafınız.

WhatsApp ile senkronize ettiğiniz tüm kişilerin telefon numaraları.

Oluşturduğunuz ya da üyesi olduğunuz tüm WhatsApp grupları.

Engellemiş olduğunuz tüm kişiler.

WhatsApp bu bilgiler ile ne yapıyor?

WhatsApp şu an için elde ettiği tüm bu kullanıcı verileri ile yalnızca kullanıcı deneyimini iyileştirdiğini, gizlilik ve güvenlik için kullandığını ve özellikle giderek artan WhatsApp üzerinden alışveriş yöntemini iyileştirmek ve güvenliğini sağlamak amacıyla kullandığını söylüyor.

Perdeyi biraz araladığımız zaman ise Facebook’un WhatsApp verilerini reklamları iyileştirmek ve neredeyse kişiye özel hale getirmek için kullandığını söyleyen pek çok teori var. Şu an için bu teori hakkında bir şey söylenemez ancak yakın zamanda WhatsApp reklamlarını görmeye başlayacağımızdan emin olabilirsiniz.

WhatsApp mesaj içeriklerine ulaşabiliyor mu?

WhatsApp hesap bilgileri raporu elinize ulaştığı zaman siz de göreceksiniz ki uygulama hiçbir şekilde mesaj içeriklerinize ulaşmıyor. Bu durumu E2E uçtan uca koruma protokolü sağlıyor. Yani kimin, kime, saat kaçta mesaj attığı görülebiliyor ancak mesaj içeriği hiçbir şekilde görüntülenmiyor.

Endişe etmeniz gereken, WhatsApp konuşmalarını yedeklemektir. Çünkü Google Drive ya da iCloud üzerinden yedekleme yaptığınız mesajlarınız için E2E uçtan uca koruma protokolü uygulanmıyor. Yani bu durumda biraz Google ve Apple’ın insafına kalmış durumda oluyorsunuz. Ancak her iki şirketin de bu konuda kullanıcılarına tam bir güvence verdiğini söyleyebiliriz.

Editör: TE Bilişim