Türkan Elçi: Şaşırmadım, üzgünüm... Türkan Elçi: Şaşırmadım, üzgünüm...

Gazete Emek-Yeniden görülen davada 11 yıl 3 ay hapis cezası alan ve 8,5 yıldır tutuklu olan DBP'li Hakkari Belediyesi Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi, Yargıtay kararıyla tahliye edilecek.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), geçtiğimiz aylarda verdiği "adil yargılama hakkı ihlali" kararından sonra Hakkari Belediyesi Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi’nin yeniden yargılanmasına karar verilmişti. Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davada Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi’ye verilen 15 yıllık ceza 11 yıl 3’er aya indirilmişti. Avukatların Yargıtay’a yaptığı itirazla dosya tekrardan incelendi.

Dün Yargıtay’da görülen karar duruşmasında, Hatipoğlu ve Çiftçi'nin 8,5 yıllık tutukluğun ardından tutuklu bulundukları Diyarbakır Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nden tahliye edilmesine karar verildi. Dosya kapsamındaki diğer 6 tutukluya ilişkin bilgi alınamadı.

Tahliye haberini alan yakınları eş başkanları karşılamak üzere Diyarbakır’a doğru yola çıktı.

Ne olmuştu?

Yerlerine kayyım atanan Hakkari Belediyesi Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi, 23 Ağustos 2015'te çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Hakkari 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Mart 2016’da "Devletin birlik ve beraberliğini bozmak" iddiasıyla Hatipoğlu ve Çiftçi’ye 15’er yıl hapis ceza verdi. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eş başkanlar ve birlikte yargılandıkları 8 kişi hakkında verilen cezaları bozdu.

Yeniden yapılan yargılamada, 26 Ocak 2018’de belediye eş başkanlarına 11 yıl 3'er ay hapis cezası verildi. Eş başkanların avukatları, “Makul sürede yargılanma, yüz yüzelik ilkesi ile kişi hürriyeti ve güvenlik hakkının ihlal edildiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

AYM, eş başkanların duruşmada hazır edilmemesini, “Adil yargılanma hakkının ihlali” olarak değerlendirerek, açıklanan gerekçelerle yeniden yargılama kararı verdi. Dosya, Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yeniden gönderilmişti. 



 

Kaynak: Duvar 

Editör: Derya çelik