Gazete Emek - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesinin üzerinden 17 yıl geçti. Dink, katledilmesinin yıl dönümünde birçok kentte yapılan açıklama ve etkinliklerle anıldı. 
 

İSTANBUL

İstanbul Şişli’de bulunan Halaskargazi Caddesi üzerinde 19 Ocak 2007'de uğradığı silahlı saldırıda katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, yaşamını yitirmesinin 17'nci yılında vurulduğu yerde anılıyor. Gazete binası önündeki anmaya kalabalık bir kitle katıldı. 
 

ADANA 

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, İnönü Parkı'nda açıklama yaptı. Anmada Hrant Dink'in fotoğrafları ile karanfiller taşındı. "Bu ülkede insanlar güvercin tedirginliği ile değil eşit ve özgür yaşasın diye...Hrant Dink için adalet" pankartının taşındığı açıklamada, sık sık "Faşizme karşı omuza omuza ve "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeni'yiz" sloganları atıldı. 

İHD Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Aziz Sarı, Dink’in "uzantıları devlet içine kadar sızmış derin örgütlü yapılar" tarafından katledildiğini vurguladı. Cinayetin işlenmesine göz yumanların ortaya çıkarılmadığına dikkati çeken Sarı, “Sorumluların korunmasının nedeni bu konuda bağımsız, etkili ve kapsamlı bir soruşturmanın yürütülmemesi, uygulanan cezasızlık politikasının bir sonucudur” dedi. 

Anma oturma eylemiyle son buldu.

MERSİN 

İHD Mersin Şubesi, Özgür Çocuk Parkı’nda yaptığı açıklamayla Dink’i andı. Çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi açıklamaya katıldı. Anmada, “Katilleri yaratan karanlığı sorgulamadan geçen 17 yıl. Bu dava bitmedi!” pankartı açıldı. İHD Şube Başkanı Gazi İnci,  “Hrant Dink, ırkçılık ve ayrımcılık karşıtı mücadelemizin her zaman doğal bir destekçisi oldu. O, ırkçılık, nefret ve önyargının düşmanıydı” dedi. 

Milli Eğitim Bakanı Tekin, tarih verdi: Atanacak öğretmen sayısı açıklanacak Milli Eğitim Bakanı Tekin, tarih verdi: Atanacak öğretmen sayısı açıklanacak

Açıklama alkışlarla son buldu. 

HATAY

İHD İskenderun Şubesi, derneğin bulunduğu konteynerlerde  Dink’i andı. İHD Şube Eşbaşkanı Ayten Kılınç, Hrant Dink'i anarak, "Bizler hak savunucuları olarak dün olduğu gibi bugün de ırkçılık, ayrımcılık ve nefrete karşı verdiğimiz her mücadelede Hrant Dink’i yanımızda hissedecek, mücadelemizde yaşatacağız” diye konuştu.

Urfa

İHD Riha Şubesi, dernek binasında açıklama yaptı. Riha Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de açıklamaya katıldı. Toplantının yapıldığı salona, “Hrant Dink’i unutmadık, unutmayacağız” pankartı asıldı. 

İHD Riha Şube Eşbaşkanı İsmail Tutal,  "Daha çok insan, Ermenilerin varlığı ve yaşadıkları ayrımcılığı ilk defa ondan duydu. Bu görünürlük de onun hedef tahtasına konmasında önemli bir rol oynadı. Gerçek failler, düğmeye basanlar, yol boyunca her şeyden haberdar olanlar, yol verenler, göz yumanlar yargılanmadı. Türkiye’nin en baştan beri ve hâlâ demirbaşı olan cezasızlık zırhı tarafından korundular ve korunuyorlar” diye konuştu. 

Malatya

Hrant Dink, Malatyanın Çavuşoğlu mahallesinde doğduğu evin önünde anıldı. Anmaya Emek ve Demokrasi Platformu bileşeni temsilcilerinin yanı sıra birçok kurum ve siyasi parti temsilcisi de katıldı. Ermenice ve Türkçe, “Hrant Dink’i unutma unutturma” pankartının açıldığı açıklamada, Hrant Dink’in fotoğrafları taşındı. Kitle sık sık, “Faşizme inat Kardeşimsin Hrant, Yaşasın halkların kardeşliği ve Hrant’ı unutma unutturma” sloganı attı. 

Açıklama metnini İnsan Hakları Derneği (İHD) Meletî Şube Başkanı Melih Kop okudu. Hrant Dink’in Ermeni düşmanlığı sonucu katledildiğini belirten Kop, aradan geçen 17 yıla rağmen Hrant Dink’in faillerinin cezalandırılmadığına dikkati çekti. Kop, “Gerçek failleri, düğmeye basanlar, yol boyunca her şeyden haberdar olanlar, yol verenler, göz yumanlar yargılanmadı. Türkiye’nin en baştan beri ve hâlâ demirbaşı olan cezasızlık zırhı tarafından korundular ve korunuyorlar. Şunu da unutmamak gerekiyor ki bu katliamda tetikçi olarak kullanılan Ogün Samast da geçtiğimiz günlerde tahliye edildi. Onu Türkiye’nin en üst kademesinden en alt basamaklarına kadar yetkili kurumlarının kimi zaman açıktan, kimi zaman üstü örtülü dile getirdiği, halkın önemli bir kesiminin kucaklayarak benimsediği Türkçü Ermeni düşmanlığı, ırkçılığı öldürdü. Biz o zamandan bu yana olduğu gibi, bundan sonra da her ırkçılık örneği, linç girişimi, ayrımcılık, nefret vakasında harcayacağımız tüm emekte, verdiğimiz her mücadelede, Hrant Dink’i yanımızda hissedecek, mücadelemizi onunla birlikte vereceğiz” şeklinde konuştu. 
 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı 

Editör: Bekir GÜNEŞ