Gazete Emek- Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el Balah ve Nuseyrat mülteci kampına her dakika bir patlama meydana gelen şekilde ağır bombardıman düzenleyen İsrail ordusu, kara operasyonuyla üçü erkek biri kadın dört rehineyi sağ salim kurtardığını duyurdu.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırılarda Nova müzik festivalinden kaçırılanlar içinde olan dört rehinenin ilk tıbbi değerlendirmelere göre durumlarının iyi olduğu, tıbbi kontroller için hastaneye götürüldüğü belirtildi.

Kurtarılan rehinelerin isimleri Noa Argamani (25), Almog Meir Jan (21), Andrey Kozlov (27) ve Şlomi Ziv (40) olarak açıklandı.
KADIN REHİNENİN BABASINA KAVUŞMA GÖRÜNTÜLERİ YAYIMLANDI

Kanal 12, kadın rehine Noa Argamani'nin babasına kavuşmasının, gülümseyerek kucaklaşmalarının görüntülerini yayımladı. Militanların 7 Ekim'de Argamani'yi kaçırmasının videosu, saldırıdan kısa süre sonra sosyal medyada paylaşılmıştı.

REHİNE KRİZİNİN YÜZÜ

Argamani, iki erkek tarafından motosikletle kaçırıldığı görüntüler nedeniyle rehine krizinin yüzlerinden biri haline gelmişti. Görüntülerde perişan haldeki Argamani, "Beni öldürmeyin!" diye bağırıyordu. Erkek arkadaşı Avinatan Or'un hâlâ Hamas'ın elinde olduğu sanılıyor.

HERZOG VE NETANYAHU'DAN TELEFON

Dolayısıyla İsrailli liderler, kurtarılan kadın rehineyle telefon görüşmelerinin videolarını yayımladı. Hastane odasında babasıyla birlikte oturan Argamani, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a "Burada olduğum için çok mutluyum. Her şey için teşekkür ederim, bu an için teşekkür ederim" dedi. Başbakan Benyamin Netanyahu'ya "Çok hislendim. O kadar uzun zamandır İbranice duymamıştım ki" diye seslendi.
'YÜZLERCE ASKERİN KATILIMIYLA ATEŞ ALTINDA OPERASYON'

İsrail ordusuna göre Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat'ta Hamas bölgesine eşzamanlı baskın düzenleyen özel kuvvetler, bir noktada Argamani'yi, ikinci noktada Meir Jan, Kozlov ve Ziv'i kurtardı.

Beşar Esad'dan, Erdoğan'ın görüşme çağrısına yanıt Beşar Esad'dan, Erdoğan'ın görüşme çağrısına yanıt

İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, operasyonunun, Hamas militanlarının silahlı koruma altına aldığı ve Gazzeli siviller arasında rehineleri sakladığı bir yerleşim bölgesinin kalbinde ateş altında gerçekleştirildiğini söyledi. Kurtarılan rehinelerin Nuseyrat'ta iki evde tutulduğunu belirtti.

Hagari, dört rehineyi Hamas'ın elinden sağ kurtarmak için ateş altında düzenlenen özel operasyona yüzlerce İsrail askerinin katıldığını, operasyonun planlanmasının haftalar sürdüğünü aktardı. Operasyon sırasında ağır yaralanan bir askerin daha sonra öldüğü açıklandı.

KARA BİRLİKLERİNE DESTEK GEREKÇESİYLE AĞIR HAVA SALDIRILARI

İsrail ordusu, operasyon sırasında bölgede Hamas mevzilerine yönelik, kara birliklerine destek amacıyla ağır hava saldırıları düzenlendiğini duyurdu. Filistinli sağlık yetkilileri, İsrail bombardımanının Nuseyrat'ta kadınlar ve çocuklar dahil "çok sayıda" Filistinliyi öldürdüğü ve yaraladığını bildirdi.

KADIN, ÇOCUK YÜZLERCE FİLİSTİNLİ KURBAN

Hamas hükümetinin medya ofisi, "Nuseyrat mülteci kampında meydana gelen İsrail katliamı en az 210 Filistinlinin ölümüne ve 400'den fazlasının yaralanmasına yol açtı" açıklamasını yaptı. Açıklamada yaralıların kamptaki El Avda Hastanesi'ne ve Deyr el Belah'taki El Aksa Şehitleri Hastanesi'ne kaldırıldığı aktarıldı.

YARALILARIN GETİRİLDİĞİ HASTANE HER AN DEVRE DIŞI KALABİLİR
Reuters'e konuşan Hamas'ın Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkili, acil müdahale ekiplerinin ölü ve yaralıları Deyr el Belah kentinin El Aksa Şehitleri Hastanesi'ne taşımaya çalıştığını, ancak çok sayıda cesedin bombardımana maruz kalan pazar bölgesi dahil olmak üzere hâlâ sokaklarda yattığını dile getirdi.

Onlarca ölü ve yaralının getirildiği Aksa Şehitleri Hastanesi önünde açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, Gazze'de halen faaliyet gösteren nadir hastanelerden biri olan Aksa'nın şu anda tek bir jeneratörle çalıştığını ve onlarca yaralı sokaklarda yardım beklerken hizmet dışı kalabileceğini belirtti.

GANTZ'IN İSTİFASI ASKIDA

İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz'ın, dört rehinenin kurtarılmasının ardından, bugün yapacağı rehine anlaşması yapılmaması nedeniyle istifa ve partisinin ulusal birlik hükümetinden ayrılması açıklamasını ertelediği belirtildi.

İsrail'in 9. ayına giren Gazze Savaşı'nda sadece kasım sonunda bir haftalık geçici ateşkeste esir takası yapılırken, militanlar tarafından kaçırılan yaklaşık 250 rehineden 116'sı Gazze'de kaldı, bunların en az 40'ının gıyaben öldükleri açıklandı.


Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: şilan