Gazete Emek-Olası İstanbul depremi için açıklamalarda bulunan Jeofizik Mühendisi Hurşit Canlı, iki ilçe için korkutan açıklamalar yaptı.

Jeofizik Mühendisi Hurşit Canlı, TGRT'de olası depremlere ilişkin değerlendirme ve uyarılarda bulundu. Depremden etkilenen bölgelerde yeni bir deprem beklenmediğini söyleyen Canlı, 2 ilçeyi büyük İstanbul depremine karşı uyardı. Canlı, "7 büyüklüğünde bir depremde zeminleri denize doğru kayacak" dedi.Jeofizik Mühendisi Hurşit Canlı'nın öne çıkan açıklamaları şöyle:

İYİ Parti Genel Başkanı oldu İYİ Parti Genel Başkanı oldu

Depremden korkmaya gerek yok. Asıl korkmamız gereken yapımızın zemini ve taşıyıcı elemanlarının sağlamlığı. Mesela olası İstanbul depremi senaryosunda Bakırköy'de Hatay'daki gibi yıkımın büyük olacağı söyleniyor. Ama Bakırköy'ün zemininin çok büyük bölümü kireç taşı olduğu için yıkımın Hatay'daki kadar ağır olacağını sanmıyorum.

Eminönü taraflarındaki dolgu zeminler çok etkilenecek.

Zemin özelliklerinden devam edersek, bu çok önemli bir konu. İstanbul'u çok gereksiz, lüzumsuz şekilde korkutuyorlar. Gereksiz korku salıyorlar. Zamanında İBB'nin yaptığı bir zemin özellikleri etüdü var. Onu incelerseniz nerede yıkımın olup olmayacağını görürsünüz.

1999'da kırılan fayda Avcılar çok etkilendi. Şimdi bizim beklediğimiz, 1999'un devamı Adalar ve Kumburgaz fay zonları kırıldığı zaman İstanbul depremden çok daha fazla etkilenecek. Başta Avcılar olmak üzere genelde sahil kısmında alüvyon zemin var.

2 İLÇEYİ UYARDI

Daha büyük riskler var. İstanbul Üniversitesi araştırmış, sondajlarla da kanıtlamış. Esenyurt dolaylarında kayma zonu var, yaklaşık 40 metre. 7 büyüklüğünde bir depremde Esenyurt ve Beylikdüzü'ndeki zemin denize doğru kayacak. Geniş heyelan bölgesi. Buralarda yıkım daha fazla olur.




 

Kaynak: Halk TV

Editör: Derya çelik