Gazete Emek-Türkiye, 1,5 ay sonra yerel seçimler için sandık başına gidecek. Özellikle İstanbul'daki yarışı tüm Türkiye yakından takip ediyor. 

Partilerin adaylarının açıklanmasıyla İstanbul'un seçim tablosu büyük oranda netleşti. İttifak ve iş birliklerine ilişkin son dakika gelişmeleri olmazsa bundan sonra adayların ve partilerin kampanyaları belirleyici olacak.

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar, AK Parti adayı Murat Kurum ve CHP adayı Ekrem İmamoğlu arasında geçecek İstanbul yarışındaki mevcut tabloyu kamuoyu araştırmacıları GENAR Başkanı İhsan Aktaş, Yöneylem Genel Koordinatörü Derya Kömürcü ve RAWEST Direktörü Roj Girasun ile konuştu.

Aktaş, Girasun ve Kömürcü'nün İstanbul seçimine dair kullandığı ortak sözcük 'başa baş' oldu.

DURUM BAŞA BAŞ, EN KÜÇÜK PARTİNİN OYU SONUÇ ÜZERİNDE ETKİLİ OLABİLİR

Yöneylem Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, “İmamoğlu'yla Kurum arasında çok ufak farklarla belirlenecek bir yarış olacak. Dolayısıyla seçime giren diğer bütün adayların alacağı oy miktarı çok önemli. En küçük partinin oyu sonuç üzerinde etkili olabilir. İmamoğlu ve Kurum'dan birinin diğerinden daha avantajlı olduğunu, daha önde olduğunu söylemek çok mümkün gözükmüyor. Çok başa baş bir durum var" dedi.

MUHALEFET KURUM'UN ADAYLIĞINI DOĞRU OKUMUYOR

Murat Kurum'un devlet imkanlarını kullanacağını, Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını bir kez daha kaybetmek istemeyeceğini de hatırlatan Kömürcü, İmamoğlu'nun işinin 2019'dan çok daha zor olduğunu söyledi.

Murat Kurum'un adaylığının da muhalefet tarafından doğru okunmadığını söyleyen Kömürcü, "Düşük profilli bir aday gibi algılanıyor ve esas rakip Erdoğan gibi anlatılıyor. Ama İstanbul'daki deprem korkusu ve deprem üzerinden yürütülecek siyaset açısından Murat Kurum çok avantajlı. AK Parti, işin biraz teknik ve hizmetle ilgili kısmını Kurum'a bırakıp siyasi tartışmayı Erdoğan üzerinden yürütürse onlar açısından avantajlı olur" diye konuştu. 

AKTAŞ: AVANTAJ AK PARTİ'DEN YANA

GENAR Araştırma’dan İhsan Aktaş, İmamoğlu ile Kurum rekabetinde avantajın AK Parti'den yana göründüğünü söyledi.

2019 seçimlerinde AK Parti'nin İstanbul’da yoğun bir çalışma yaptığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sahaya çıktığını hatırlatan Aktaş bu seçimde farklı bir tablo ile karşılaşılacağını söyledi.

Aktaş, “Hükümet yarışı gibi bir yarış İstanbul'a çok yaramıyor. İstanbul'da yerel bir seçim var ve yerel bir yarış olacak. Stratejisi de bu olacak” dedi.

Can Atalay’a 'Gar Katliamı' davasında beraat kararı çıktı Can Atalay’a 'Gar Katliamı' davasında beraat kararı çıktı

DEM PARTİ SEÇMENİNDE KIRGINLIK OLUŞTU

RAWEST Direktörü Roj Girasun da DEM Parti ve Yeniden Refah Partisi'nin İstanbul seçimlerindeki etkisine dikkat çekti ve “Bloklar belli ama DEM Parti'nin ve Yeniden Refah'ın iktidar ve muhalefet havuzundan ne kadar oy alacağı belirleyici olacak” dedi.

DEM Parti'nin 14 Mayıs seçimlerinde aldığı oyun altında bir oy alacağını tahmin ettiğini belirten Girasun, “DEM seçmeni güçlü bir aday istiyordu. Başak Demirtaş'ın açıklamasından sonra o adayın Başak Demirtaş olmasını çok arzu etti. Şimdi bu bütün tartışmalar sonrası hem bir kafa karışıklığı çıktı ortaya hem de bir kırgınlık oluştu" dedi.

Areda Survey Araştırma Şirketi ise İstanbul seçimlerine yönelik Türkiye genelinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. 

Şirket, Türkiye genelinde 2 bin 24 kişiye "İstanbul’u kim yönetmeli? Ekrem İmamoğlu mu, Murat Kurum mu?" diye sordu.

Katılımcıların yüzde 52'si Murat Kurum cevabı verirken, yüzde 48'i de Ekrem İmamoğlu dedi. 

ORC'YE GÖRE KURUM ÖNE GEÇTİ

ORC Araştırma, 10-12 Şubat tarihleri arasında 39 ilçede 3 bin 920 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını paylaştı.

ORC'nin anketine göre, Murat Kurum, Ekrem İmamoğlu'nun önüne geçti. ORC anketine katılanların yüzde 37.7'si Murat Kurum'a, yüzde 36.5'i ise mevcut İBB Başkanı ve CHP adayı Ekrem İmamoğlu'na oy vereceğini ifade etti. 

KURUM: 1,4 PUAN ÖNDEYİZ

Cumhur İttifakı İBB Başkan Adayı Murat Kurum ise, kendi yaptırdıkları son anket ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: "Ben ilk adaylığımız açıklandığında anket yaptırdım. O zaman bir buçuk, iki puan gerideydik. Piyasada gezen anketlerde de 8-10 puan geride gösteriyordu. Ancak sonra projelerimizi açıkladık, sahaya çıktık, ilçelere gittik, ziyaretlerimizi yaptık, İstanbullularla bütünleştik. Ve İstanbullular bizi sevdi, biz onları sevdik. O kardeşliği ben görüyorum yani, o güvenle de konuşuyorum. Lansmandan sonra yaptırdığımız ankette de 1,4 puan öndeyiz. Bildiğim kadarıyla CHP’nin anketi de böyle söylüyor. "

Editör: şilan