Gazete Emek- Partisinin Diyarbakır’daki çalışmalarına ilişkin konuşan İYİ Parti Diyarbakır İl Başkanı Vejdin Ensarioğlu,  “Diyarbakır'da iktidar partisi kanadında herhangi bir muhatap gözükmediği için gençlerimiz bana daha rahat ulaşabiliyor. Mesela HDP'li gençler dahi parti binasına gelip benimle tanışmak istiyorlar.” İfadelerine yer verdi.

“Biz Kürtler kendilerimizi ifade edemiyoruz” ifadelerini kullanan Ensarioğlu, “Muhatabımız bizim gerçek sorunlarımızı anlamadı, kabullenmek istemedi ve siyasi malzeme haline getirmeye çalışılıyor.” diyerek Kürt sorununa ilişkin iktidara eleştirilerde bulundu.

Dokuz8GÜNDEM Diyarbakır programında Bekir Güneş'in sorularını yanıtlayan Vejdin Ensarioğlu, şu ifadeleri kullandı:

“İYİ PARTİ, DİYARBAKIR’DA GÜZEL GİDİYOR”

İYİ Parti,  kuruluş aşamasındayken bir seçim kararı alındı. Bize göre; biz seçime girmeyelim diye sabote edilmeye çalışıldı ancak güzel hamlelerle seçime girdik. O dönem hep sahada olduk. O açıdan üç tane ilçemiz teşkilatlanmasını bitirmişti. Diğer geri kalan ilçelerimizin ise teşkilatlanması henüz oluşmadan seçime girmiş olduk. Tabi o dönemden bu döneme çok şey değişti. Diyarbakır'da her daim iki parti ekseni arasında gidip gelen bir seçmen vardı ve üçüncü bir kapı gözükmüyordu. İYİ Parti'nin eksiklikleri şu an itibariyle tamamlanmış vaziyette. İYİ Parti, Diyarbakır'da güzel gidiyor. Tabi bir avantajımız var; Bizim siyasi bir geçmişimiz de var. Salim Ensarioğlu'nun oğlu olmamın bir kazanımı var. Aileden biri siyasetin içinde olunca haliyle evlatlar da bu konuda vakıf oluyor. Ben de babamın milletvekilliği döneminde Ankara'da yanı başındayım. Gelen birçok insanla irtibatım vardı.

Halkımıza hiçbir zaman siyaset yapmadım. Siyahımız ve beyazımız var, grimiz yoktur. En büyük hırsızlığın, zaman hırsızlığı olduğu inancındayım. Bundan dolayı da gelen insanların taleplerini dinlerken özellikle önemsiyorum. Sonrasında çözmemiz gereken bir nokta varsa o arkadaşımızla bir arada sorunu çözme aşamasındayız. Netiz ve farklı bir algı yaratıyoruz. Vatandaşa zaman vermek, vaat vermek. En yakın zaman neyse, siyasi argümanların seçim sonrasında dahi vaatler öteleme tek vatandaşı diri tutmak moda oldu.

“İKTİDARA GELDİĞİMİZ ZAMAN BÖYLR BİR ELEŞTİRİ OLACAKTIR”

Gazeteci Güneş’in “Salim Ensarioğlu, İYİ Parti'nin kurucularından ve sizin Diyarbakır'da il başkanı olmanız herhangi bir eleştiri konusu oldu mu?” sorusuna ise şu cevabı verdi:

Bir ziyaretimde bunu bir bürokrat bana sormuştu. Bunu hiç düşünmemiştim. Sanırım iktidara geldiğimiz zaman böyle bir eleştiri olacaktır. Şu an için bu eleştiri makul karşılanıyor. Baba-oğul beraber siyaset yaparak, babanın deneyimleri, tecrübeleri, ülke ve dünya görüşü, oğlu olarak benim de sergilediğim siyaset pekişiyor ve gücümüzü birleştirmiş oluyoruz. Tabi ki iktidara geldiğimiz zaman bu nasıl bir reaksiyon gösterir bilmiyorum.

Ülkü ocağı yöneticisinden tepki çeken paylaşım: "Mülteci öldürmenin cezası olmasın"

“HDP’Lİ GENÇLER DAHİ PARTİ BİNAMIZA GELİYOR”

“Ben burada olsam da teşkilatın halkın ta kendisi çünkü yüzde 80'i esnaftan oluşan bir yönetim kuruluşumuz var. Rozete bakarak hiçbir tepki almadım.”diyen Ensarioğlu, Diyarbakır halkı’nın İYİ Parti ve Genel Başkan Meral Akşener’e olan tutumuna ilişkin şöyle söyledi:

Kürt seçmen diye tabir ettiğimiz zaman bir kutuplaşma oluyor. 24 Haziran seçimlerinde o dönem Diyarbakır'da  İYİ Parti'nin seçmeni yoktu. HDP ile AKP'nin seçmeni vardı. En çok gençler ile bir araya geliyorduk. O dönemde genel başkanımız ile ilgili sorular geliyordu. Ama bir algı vardı. Hükümetin bileşenleri böyle bir algı yarattı. Süleyman Soylu ve Bekir Bozdağ, FETÖ ve buna benzer suçlamalar yapıyorlardı. Ama seçmen nezdinde siyasi büyüklerimizin söylemleri halka yansıdığı zaman bazen olumlu bazen de olumsuz bir tepkiye neden oluyordu. Genel Başkanımız, o dönem Diyarbakır'da da MHP'den kopan bir siyasi lider konumundaydı. Ancak milliyetçi kökenden kopup bir hareket başlatıldı. Biz buna 'cesurlar hareketi' diyoruz. Daha sonra Salim Ensarioğlu gibi önemli isimler partiye dahil olduktan sonra milliyetçi rotadan, merkez sağa doğru rotasını değiştirmiş bir siyasi hareket var. Herkesi kucaklayan, Türkiye'nin bütün bileşenlerini bir araya getiren bir parti konumuna geliyoruz. Genel Başkanımız'ın da  söylemleri bu yönde, sivri veya kutuplaştırıcı söylemlerden özenle uzak duruyor. İYİ parti rozeti ile, ben ve ilçe başkanlarım, ilçe başkan yardımcılarım, il ve ilçe yönetim kurulu üyelerim her daim sahada oldular. Ben burada olsam da teşkilatın halkın ta kendisi çünkü yüzde 80'i esnaftan oluşan bir yönetim kuruluşumuz var. Rozete bakarak hiçbir tepki almadım. En çok gençlere önem veriyorum. Gençlerimizin kendilerini ifade edebileceği bir kapı olması gerekir. Diyarbakır'da iktidar partisi kanadında herhangi bir muhatap gözükmediği için gençlerimiz bana daha rahat ulaşabiliyor. Mesela HDP'li gençler dahi parti binasına gelip benimle tanışmak istiyorlar. Gençlerimin şu söylemleri de var; "Başkanım biz seninle tanışmak için geldik, bu demek değildir ki size oy vereceğiz ama tanışmamızın nedeni Salim Ensarioğlu'nun oğlu olmanız itibariyle bu bize güven veriyor."  böyle bir ortam yaratıyorum. Bu zamana kadar bir tepki almadım. Yerel yönetimleri kast ederek söylüyorum. Ne onlardan aykırı bir beyanat geldi, ne de bizim bir beyanatımız oldu.

“İYİ PARTİ, DİYARBAKIR’DA ÜÇÜNCÜ BİR KAPI OLUŞTURDU”

Beş partinin il başkanları olarak, Diyarbakır’da yaşanabilecek sorunlara ilişkin bir WhatsApp grubu kurduklarını söyleyen Ensarioğlu, “Biz Millet İttifakı olarak,  şöyle bir karar aldık ve dedik ki; "'Diyarbakır İl Başkanları' adı altında bir WhatsApp grubu kuralım ve bu gruba bütün partilerin il başkanlarına davet gönderelim." Bizler davet gönderdik. Şu ana kadar 5 il başkanı bu gruba dahil edildi; Saadet Partisi, CHP, İYİ Parti, DEVA ve Gelecek Partisi. Ayda bir toplandığımız zaman Diyarbakır'ın o ayki güncel sorunlarını tartışalım, çözüm yollarını arayalım. Diyarbakır'da sorunları güncel olarak takip ediyoruz ve sorunları çözebilecek yeterliliğe sahip olduk. Gönül isterdi ki diğer iktidar partisinin bileşenleri ve HDP'nin de il başkanları dahil olsun. Ama henüz bir yanıt gelmedi.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır halkı ile iç içe olduklarını dile getiren Ensarioğlu, “İYİ Parti, Diyarbakır'da üçüncü bir kapı oluşturdu. Çünkü insanlarla birebir irtibatımız var.  Hiçbir arkadaşımıza siyaset yapmayın,verilmeyecek sözler peşine takılmayın.Vatandaşımızı aciz etmeyin zaten vatandaşımız aciz olmuş. Bölgenin Kürt sorunu adı altında barış sürecine girilmiş,  paketler açıklanmış ve çözüm yolları aranmış. Ama nedense biz Kürtler, kendimizi ifade edememişiz. Ben bazen şunu söylüyorum; Türkiye'nin her yerinde yaşıyoruz. Neden biz Karacadağ'ın eteklerinden Ağrı Dağı'nın eteklerine kadar sadece o bölgeye bloke olalım. Hayır, Türkiye'nin her yeri bizim ve yaşamaya hakkımız var. Bugün İstanbul'da yüzde 26' Kürt nüfusu var. Antalya gibi bir yerde bine yakın Kürt kökenli vatandaşımız var. Yani Kürt diye tabir ettiğimiz zaman kendimi ayrıştırmış olurum.” diye konuştu.

Samsun'da halk AKP'li belediyeyi taşladı

“BİZİM MUHATABIMIZ MECLİSTİR”

Kürt sorununun çözümünde muhatap tartışmasına ilişkin konuşan Ensarioğlu, “Bizim muhatabımız meclistir. Bizler HDP'yi  secilmiş bir parti olarak görmek zorundayız. 6 milyona yakın seçmeni ve Diyarbakır'da 9 temsilcisi var. Bizim meclisi işaret etmekten başka bir yolumuz yok. Parlamento bunun için var. Zıt görüşler çıkabilir ama bir araya gelmiş bileşenlerdir. Başka bir muhatap olmaması gerekir. Meclis başkanvekilleri var. O günkü meclis başkanvekilliği sırası HDP'de olduğu zaman Türkiye'yi yönetir durumdalar. Biz bunları gördüğümüz halde nedenrota başka bir yere ceviriliyor? Seçilmişler bizim için yeterlidir.” Diyerek çözüm için meclisi adres gösterdi.

“HDP İLE BİR ARAYA GELEMEYİZ GİBİ BİR TUTUMUMUZ YOK”

İYİ Parti ve HDP’nin bir araya gelmesinde sorun olmadığını söyleyen Ensarioğlu “HDP ile bir noktada ayrışırız ve kırmızı bir çizgimiz var. Şiddet ve bölünme. Yoksa bütün siyasi partilere mesafemiz aynıdır. Hükümet kanadı olayı çarpıtıyor ve oyları yetmediği için çok çirkin pazarlıklar yapılıyor.  HDP yol haritasını çizmek zorunda ve asla bir araya gelinmez diyemeyiz. Asla ve asla bir araya gelemeyen AKP ve MHP vardı, şimdi siyam ikizi gibiler. Biz HDP ile asla bir araya gelemeyiz gibi bir tutumumuz yok.” diye konuştu. 

NTV’nin ‘Türk Ressam’ dediği Hakan Yaşar: Ben Kürdüm!

“HDP’Lİ BELEDİYELERE ATANAN KAYYUMLARI ETİK BULMUYORUM”

HDP’li belediyelere kayyum atanmasının doğru olmadığını söyleyen Ensarioğlu, “HDP'li belediyelere atanan kayyumları etik bulmuyorum. Bir insan,siyasi bir partiden aday olur ve YSK onun siciline bakar  ve Yargıtay'ın onayıyla o kişi aday olur. Sonradan seçilmişler arasından görevinden yaka paça alınmasını doğru bulmuyorum. Eğer varsa sicilinde bir aykırılık o zaman neden adaylıkları kabul edildi? Bu insanlar göreve başladıktan bir ay sonra ne değişti de görevinden alıyorsunuz? Madem böyle bir durum varsa hükümetten bir hizmet bekliyoruz.” dedi.

DİYARBAKIR’DA İYİ PARTİ’NİN OY ORANI NASIL?

İYİ Parti’nin Diyarbakır’da anketlere göre oy oranını değerlendiren Ensarioğlu, İYİ Parti'nin bölgede oy oranı yüksek ve milletvekili seçilecek durumdayız. CHP ve Saadet Partisi'nden daha yüksek oy aldık. Bu şekilde de devam ediyor. Geçen seçimden bu yana daha da artacaktır. İnsanlar bizi tanıdıkça daha da sahip çıkacaktır.” diyerek bölgeden umutlu olduğunu vurguladı.

Editör: TE Bilişim