Gazete Emek - Millet İttifakı’nda cumhurbaşkanı adaylığında yaşanan uzlaşmazlık ve İYİ Parti’nin masadan kalktığı tartışmalarının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) olağanüstü toplandı.

Maraş merkezli deprem ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin değerlendirildiği toplantının ardından Eş Genel Başkan Mithat Sancar’ın parti genel merkezinde açıklama yaptı. 

Sancar, konuşmasında 6 Şubat Maraş depremlerinde yaşanan yıkımı hatırlatarak başladı. Yıkımın asli sorumlusunun iktidar olduğunu ifade eden Sancar, depremzedelerle uzun soluklu dayanışma çağırısı yaptı. 

Siyasi gündeme değinen Sancar, HDP'nin 27 Eylül 2021'de açıkladığı tutum belgesini hatırlattı ve şöyle dedi:

 "Bizler bugün de aynı görüşlerin arkasındayız. O günkü yaklaşımız bugün de Türkiye'de demokratik değişimin kapılarını açacak niteliktedir. Değişim umudunu büyütmek, geleceğe taşımak, başarıya kavuşturmak bugünkü baskıcı sistemin değiştirilmesiyle aydınlığa ulaştırılabilir.

Meral Akşener olmadan ilk toplantısını yapan 5’li Masa’dan açıklama

"Şahısları, makam paylaşımlarını, siyasi ayak oyunlarını değil, politik ilkeleri ve halka karşı sorumluluğu önceleyen her türlü gelecek tahayyülüne sahibiz ve demokratik siyaseti başarıya ulaştırma konusunda kararlıyız. Türkiye'nin demokratik özgür, refah ve barış içinde geleceğini inşa etmenin yolu, çoğulcu siyaseti hakim kılarak çoklu krizlere son vermektir.

"Demokratik Cumhuriyet hedefine ulaşmak, mevcut iktidar güçleriyle veya onu ikame etmek isteyen restorasyon savunucularıyla değil, demokrasi, adalet ve özgürlük diyen milyonlarla buluşturarak mümkündür. 80 milyonun tamamına kazandıracak bir anlayışla hareket edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın."

85 MİLYONA KAZANDIRACAK ANLAYIŞ 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet İttifakı’ndan ayrılması sonrası yaşanan gelişmelere dair Sancar, şunları söyledi: “Türkiye siyasetinde son günlerde yaşanan gelişmeleri gözeterek, çalışmaları sürdürmenin, halkların demokratik ve ortak geleceğinin inşa edilmesinde hayati önemde olduğunun farkındayız. Kimsenin kuşkusu olmasın ki HDP olarak alacağımız sorumlu kararlar, Türkiye halklarının demokrasi, eşitlik, adalet, özgürlük ve barış hasretini ve ihtiyacını karşılamayı hedeflemektedir. 85 milyonun tamamına kazandıracak bir anlayışla harekete geçiyoruz. Hep birlikte kazanmak için birliği ve beraberliği artırmak, en geniş demokrasi ittifakı politikalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Toplumsal uzlaşı, özgür siyaset ve evrensel insanlık değerlerini, demokrasi ve hukuk ilkelerini esas alarak 3’üncü Yol mücadelemizi büyütüyoruz.

GELECEK TAHAYYÜLÜNE SAHİBİZ 

 İkinci yüzyılında cumhuriyeti demokrasi ile buluşturup bütünleştirmenin yolu baskı ve hukuksuzluklarla, ayak oyunları ve toplum mühendisliğiyle siyaseti dizayn etme çabaları karşısında toplumsal barışı, adaleti ve demokratik siyaseti tavizsiz savunmaktır. Yaklaşık bir buçuk yıl önce 27 Eylül 2021 tarihinde ilan ettiğimiz 11 maddelik Tutum Belgemizin temel yaklaşımı buydu. Bizler bugün de aynı görüşlerin arkasındayız. O günkü yaklaşımız bugün de Türkiye'de demokratik değişimin kapılarını açacak niteliktedir. Değişim umudunu büyütmek, geleceğe taşımak, başarıya kavuşturmak, bugünkü baskıcı sistemin değiştirilmesiyle aydınlığa ulaşabilir. Şahısları, makam paylaşmalarını, siyasi ayak oyunlarını değil; politik ilkeleri ve halka karşı sorumluluğu önceleyen her türlü gelecek tahayyülüne sahibiz ve demokratik siyaseti başarıya ulaştırma konusunda kararlıyız. 

EN GENİŞ DEMOKRATİK MÜCADELE ORTAKLIĞI 

Türkiye'nin demokratik, özgür, refah ve barış içinde geleceğini inşa etmenin yolu çoğulcu siyaseti hakim kılarak çoklu krizlere son vermektir. Demokratik cumhuriyete ulaşmak mevcut iktidar güçleriyle veya onu ikame etmek isteyen restorasyon savunucularıyla değil; demokrasi, adalet ve özgürlük diyen milyonlarla buluşturarak mümkündür. Tüm Türkiye halklarına da çağrımız budur. Çözüm bütün bu anlayışların buluştuğu halkların, emekçilerin, gençlerin, tüm ezilenlerin ve dışlananların, kimliklerin ve inançların ortak çıkarını esas alan; Emek ve Özgürlük İttifakı’nın hedeflediği en geniş demokratik mücadele ve irade ortaklığıdır. 

HDP, SORUMLULUKLARININ FARKINDADIR

Bu kapsamda tüm toplumsal ve siyasal muhalefetin umudu büyütmek için demokrasi, adalet ve özgürlük etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz. Bu ülke geçtiğimiz yüz yıl içinde gece yarısı operasyonlarıyla iktidarı kurtarma ve düzeni koruma manevralarını defalarca yaşamıştır. O nedenle halkların demokratik iradesine sahip çıkmak, katılımcı ve müzakereci bir demokrasi anlayışını geliştirmek büyük önem taşımaktadır. Türkiye halklarının gönlü rahat olsun, bizler buradayız, hep birlikte değiştireceğiz ve hep birlikte kazanacağız. Gün umudu ve ortak mücadeleyi daha da büyüme günüdür. HDP bu konuda üzerine düşen bütün sorumluluklarının farkındadır. Bu sorumlulukları yerine getirecek iradeye, kararlılığa sahiptir. Kimsenin herhangi bir şekilde güvensizliğe, umutsuzluğa kapılmasına yer yok, gerek yok, buradayız, hep birlikte yürüyeceğiz, hep birlikte değiştireceğiz.”

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAY SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Gazetecilerin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Tüm renkler sofraya oturmalı” açıklamasını hatırlatarak Emek ve Özgürlük İttifakı’nın tutumuna dair soruya Sancar, “Bizlerin bu konuda hangi yolu ve yöntemi izleyeceğimiz daha önce defalarca sözcülerimiz ve temsilcilerimiz tarafından açıklanmıştır. Elbette gelişmeleri takip edeceğiz. Kurullarımızda ve ittifak güçlerimizle birlikte değerlendireceğiz” yanıtı verdi. 

Cumhurbaşkanlığı adayıyla ilgili bir başka soruya Sancar, “Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda nasıl bir yol izleyeceğimiz depremden önce açıklamıştık. Ancak depremin yarattığı sarsıntı ve büyük yıkım bizleri bu süreci yeniden değerlendirme kararına itti. Bu süreci yeniden değerlendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Hem kurullarımızda hem de ittifak güçlerimizde bu değerlendirmeleri yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

Kaynak: MA

Editör: Bekir GÜNEŞ