Gazete Emek-Döviz kurlarının sabit kalması nedeniyle birikimlerini değerlendirecek arayış içindeki tasarruf sahipleri otomobile ve konuta yatırım yapıyor. 2022 yılında otomobil, ikinci el de dahli olmak üzere en karlı yatırımlardan biri oldu. Sıfır otomobiller yüzde 50-90 zam görürken ikinci el piyasasında bunun da üzerinde artışlar yaşandı. 

Halk TV yazarı Barış Soydan, otomobil fiyatlarındaki artışın nedenlerinden birinin "çip krizi" olduğuna dikkat çekti, diğer nedenleri "Otomobil fiyatları daha ne kadar artar?" başlıklı yazısında şöyle sıraladı: 

"Otomobil fiyatlarındaki hızlı artışta, enflasyondan kaçan tasarruf sahiplerinin yarattığı talebin yanı sıra küresel ölçekteki çip krizi nedeniyle otomobil arzında yaşanan sıkıntı da etkili oldu. Birinci elde yeterince otomobil olmayınca alıcılar ikinci ele yöneldi. Bu da ikinci elde fiyatların enflasyonun üzerinde artmasına yol açtı.

Bu yıl ne olur? Dr. Naim Çetintürk ve Mahmut Şahin, fiyat artışlarının süreceği düşüncesinde. Beklenti, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ikinci elde fiyatların enflasyonun birkaç puan üzerinde artmaya devam edeceği yönünde. Bununla birlikte bu yıl fiyatların artış hızını belirleyecek bazı değişkenler var.

Bunlardan biri Avrupa’da beklenen resesyon, yani ekonomik durgunluk. Diğeri seçim.

Seçimi altılı masanın adayının kazanması durumunda ÖTV indirilir mi? Vergi gelirleri içinde büyük paya sahip olduğu için bu kolay değil. Ama olursa fiyatlar elbette ciddi oranda düşer.

Fiyat artışını yavaşlatacak bir başka gelişme, seçim sonrasında Merkez Bankası’na atanacak yeni yönetimin politika faizini artırması olur. Yüksek oranlı bir faiz artırımı genel ekonomiyle birlikte otomobil piyasasını da yavaşlatır.

Ben seçimi muhalefetin kazanması durumunda vergi ve faiz konusundaki adımların bir gecede değil kademeli olarak atılacağını tahmin ediyorum. Yıl sonuna kadar otomobil fiyatlarının enflasyonun birkaç puan üzerinde artması kaçınılmaz görünüyor."

Editör: TE Bilişim