Gazete Emek-Türk Harb-İş Sendikası üyesi savunma sanayi işçileri düşük ücretler ve çalışma koşullarını protesto etmek için fabrikalarda eyleme başladı.

Eskişehir 1’inci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde işyerini geç terk etme eylemi yapan işçiler, çıkışta ise ıslık ve alkışlarla yaşam koşullarının düzeltilmesini talep etti.

Eylemde yaptığı konuşmada uzun süredir milli savunma sanayisinde büyük bir kriz yaşandığına dikkat çeken Türk Harb-İş Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak, “Ücretlerin düşüklüğü ve buna bağlı olarak vasıflı elemanlarımızın teker teker işyerlerimizden ayrılıyor olması ülkemiz için milli savunma anlamında büyük bir beka sorunu oluşturuyor” dedi.

EYLEMLER SÜRECEK

Aylardır farklı yollarla savunma sanayi işçisinin sesini yetkililere duyurmaya çalıştıklarını aktaran Başkan Atak, “Dünyanın sayılı fabrikalardan biri olan, yıllardır birçok ailenin geçimini sağlayan 1’inci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün 2 bin çalışanı geçim sıkıntısı ile mücadele etmektedir. Yaşananlar, fabrikanın geleceğini de tehlikeye sokmaktadır.” diye konuştu. Çalışanların yaptıkları işin niteliğine bakıldığında aynı işkolunda, özel sektörde çalışan emsallerine göre çok daha düşük ücret aldığına dikkat çeken Atak, işçilerin koşulları iyileştirilinceye kadar eylemlere devam edeceklerini söyledi.

'YETERLİ ÖNEMİN VERİLMEDİĞİNİN GÖSTERGESİ'

9 Mayıs 2023'te Türk-İş ve Hak-İş tarafından hükümetle imza altına alınan Kamu Çerçeve Protokolü’nü de hatırlatan Atak, bunun savunma sanayisinde iş barışını bozan, tecrübenin önemini azaltan ve eşitsizlikler yaratan bir protokol olduğunu ifade etti.

Özellikle savunma sanayi sektöründe çalışanların diğer sektörlere göre çok daha kalifiye, yapılan işin ise çok daha önemli ve riskli olduğunu ifade eden Atak, “Yapılanlar, savunma sanayisinde çalışanlara kamuoyunda anlatıldığı gibi yeterli önem verilmediğinin bir göstergesidir.” şeklinde konuştu.




 

Maden işçilerinin "6 ay ücretsiz izin" dayatmasına karşı direnişleri sürüyor Maden işçilerinin "6 ay ücretsiz izin" dayatmasına karşı direnişleri sürüyor

Kaynak: Duvar 

Editör: Derya çelik