Gazete Emek- Gazeteci Mustafa Balbay, erken seçim tartışmalarına ilişkin; "Baskın seçimde ani bir kararla '45 gün sonra seçime gidiyoruz' dersiniz, ben bu olasılığı daha önde görüyorum" dedi.

 

 

 

Gazeteci Fehmi Koru, kişisel blogunda kaleme aldığı köşe yazısında “seçim barajı yüzde 7’ye indiriliyor” şeklindeki tanıtılan teklifi hatırlatan Koru, şu yorumu yaptı:

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen AKP ve MHP’nin seçim mevzuatında değişiklik teklifine ilişkin “Yasa, toplum yararı ve kamu yararı için yapılması gerekirken, iktidarın seçim yaklaşırken sürekli kendine avantaj sağlayıcı düzenlemeler getirmesinin tek bir nedeni var. O da eriyen oyları” değerlendirmesini yaptı.

UKRAYNA SAVAŞI, 'NE İŞ VARSA YİNE AK PARTİ’DE VAR’’ HİSSİ VEREBİLİR

 

 

 

"Teklifin yapılacak ilk seçim için değil, daha sonraki seçim/ler için hazırlandığını düşünüyorum. Ekonomide getirilen ek yüklerle delik deşik olmuş bütçe bu seçimin sonucunu tehlikeye atıyorsa da Ukrayna savaşı hükümete kendi mütereddit seçmenine ‘‘Ne iş varsa yine AK Parti’de var’’ hissi verebilir."

 

İKTİDARIN İTİBAR ETTİĞİ KALEMLER DE…

 

 

"Daha önce ters düşülen ülkelerle ilişkileri düzeltme çabası da o görüntüye destek sağlar. Bir de şu var: İktidar cephesinin itibar ettiği medyanın muteber kalem ve yorumcuları da seçim tarihinin erkene alınabileceğini ihsas etmeye başladılar."

 

MUHALEFET DE 6'LI MASAYI ERKEN SEÇİM İÇİN DAĞITMIYOR

 

 

"Galiba benim yaptığım bu değerlendirme yasa teklifiyle bozulup dağılması beklenen muhalefet cephesince de düşünülüp kabul görmüş olmalı ki, ayrılıp her biri kendi yoluna gitmek yerine, bir arada kalmakta ısrarlılar."

 

Koru, “Erken -hatta baskın- seçime hazır olmakta yarar var” ifadesini kullandı.

 

 

 

 "SEÇİM BARAJI YÜZDE 7'YE İNECEKTİR"

 

 Ankara'daki siyaset kulislerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay, seçim kanunundaki değişikliğin MHP'nin isteğiyle gerçekleştirildiğini ifade etti. Konu sürüncemede kalınca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın devreye girdiğini anlatan Balbay "Son dönemdeki Erdoğan-Bahçeli görüşmelerinde bu önemli bir konuydu. Bu konu, MHP'nin isteği bir yasa çalışması haline gelmeyince Erdoğan, 'Seçim barajı yüzde 7'ye inecektir. Bu kesin karardır' diye yaptırımlı bir demeç verdi. Bu düzenleme ondan sonra yapıldı" dedi.

 

 

 

Balbay, erken seçim ve kabine değişikliğine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Balbay, Cumhuriyet TV'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ben buna erken seçimden önce baskın seçim diyorum, erken seçim öncesi en az 6 ay öncesi halka seçim iklimine  girilsin dersiniz ama baskın seçimde ani bir kararla 45 gün sonra seçime gidiyoruz dersiniz ben bu ikinci olasılığı daha önde görüyorum, ben baskın seçim olasılığı daha önde görüyorum.

 

BAKANLIKLARDA DEĞİŞİM OLABİLİR

 

Bu tür bilgiler son dönemde daha fazla konuşulmaya başlandı. Ankara'da özellikle Tarım Bakanı'nın değişmesinden sonra 'Sırada başka bakanlık var mı?' konuşmaları geçiyor. Ben Spor Bakanı ve Sağlık Bakanı'nın görevden alınma olasılığını yüksek görüyorum. Bir de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ayrılması konusunda belli hazırlıklar olduğunu görüyorum."

 

 

"TEK BİR NEDENİ VAR" 

 

 

TBMM Anayasa Komisyonu CHP Sözcüsü, İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu İbrahim Kaboğlu, Anayasa Komisyonu’ndan geçen AKP ve MHP’nin seçim mevzuatında değişiklik teklifini ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi.

 

Kaboğlu, “Cumhur İttifakı’nın tam 18 ay önce çalışmaya başladığı bu yasa, komisyonda 18 saatte geçip CHP Anayasa Komisyonu üyeleri olarak verdiğimiz hiçbir önerge kabul edilmedi. Ne yazık ki, siyasal partilere ve seçimlere ilişkin anayasal hükümlerin büyük ölçüde askıda olması, demokratik siyaset alanını daraltmakta ve demokratik toplum düzenini sürekli baskılamaktadır” dedi.

 

Kaboğlu, “Yasa, toplum yararı ve kamu yararı için yapılması gerekirken, iktidarın seçim yaklaşırken sürekli kendine avantaj sağlayıcı düzenlemeler getirmesinin tek bir nedeni var. O da eriyen oylarıdır” dedi.

 

Kaboğlu, Seçim barajının kaldırılması, cumhurbaşkanının seçim yasakları kapsamına alınması, il, ilçe seçim kurullarının oluşumuna ilişkin kıdem uygulamasından vazgeçilmemesi, parmak boyasının yeniden uygulamaya konulması, muhtarlık seçimleri için birleşik oy pusulası esası getirilmesi, yurt dışı seçim çevresi oluşturulması, yüzde 3 olan hazine yardımı için oy koşulunun yüzde 1 olarak değiştirilmesi, engellilerin tek başlarına oy kullanabilmeleri için her türlü teknik alt yapının hazırlanması, mühürsüz oy pusulalarının seçim sonuçlarını etkilemesinin önüne geçilmesi ve seçimle ilgili valilerin müdahalesi olanağını sağlayan düzenlemenin kaldırılması için ayrı ayrı önerge verdiklerini belirtti.

 

Kaboğlu, “CHP olarak gereken tüm çabayı göstereceğiz. Yine olmadı anayasal yargıda sonuç arayacağız. Son olarak CHP olarak gelecek ilk seçimlerde, halkımızla sandıkla iktidardan, yönetimi devralacağız, bundan eminiz” dedi.


 

Editör: TE Bilişim