Gazete Emek - TÜSEDAD Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, üreticinin ciddi bir maliyet baskısı altına olduğuna ve hayvanlarını kesime gönderilmek zorunda bırakılmasına dikkat çekerek et fiyatlarında orantısız bir artış yaşanacağı yönünde uyarıda bulundu. Solakoğlu'na göre, kıymanın kilosu yaz aylarında 500 liraya yaklaşacak.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, sektörün çıkmaza girdiğini belirterek "Fiyatlar orantısız yükselecek" uyarısı yaptı.

Kıymanın kilosunun şu an 360-380 lira civarında olduğunu kaydeden Solakoğlu, "Bu en geç haziran temmuz ayı içinde 450-480 lirayı görecek ilk aşamada. Kolay kolay da düşmeyecektir" dedi.

Cumhuriyet’e konuşan Solakoğlu, fiyatların, üreticinin hayvanlarını kesime göndermek zorunda bırakılmasının ardından fiyatlarda yaşanan artışı anımsattı:

"Üretici etten de zarar ettiği için büyük endüstriyel işletmeler de aile çiftlikleri de artık yavru alıp beslememeye başladı. Büyük işletmelerde damların kullanılma kapasitesi yüzde 25’lere, aile işletmelerinde yüzde 50’nin altına düştü. Artık mezbahalar hayvan bulamaz oldular.

Ne yazık ki müthiş bir düşüş oldu. Hayvan sayısındaki düşüş, tüketimdeki düşüşten daha yüksek oldu. Tüketim düşmesine rağmen fiyatlar arttı."

Et fiyatlarının çok yüksek seyrettiğine dikkat çeken Solakoğlu, yeni bir krizin kapıda olduğunu söyleyerek "Geçen hafta yeme yüzde 10 civarında yeni bir zam geldi. Ciddi bir maliyet baskısı var. Turizm sezonunun başlamasıyla et ve sütte fiyatların çok orantısız şekilde yükselmesini göreceğiz" diye konuştu.

Editör: Bekir GÜNEŞ