Gazete Emek-  Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından 26 bölge, 27 il, 230 noktada 3 bin 848 panelistle yapılan Türkiye Siyaset Paneli Haziran 2021 Araştırması’nın sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

“HER İKİ SEÇMENDEN BİRİ ‘SOYLU’NUN İSTİFA ETMESİ GEREKİR’ DİYOR

Cumhuriyet gazetesinden İpek Özbey’in sorularını yanıtlayan Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi Araştırmalardan Sorumlu Genel Koordinatörü Siyaset Bilimci Doç. Derya Kömürcü, sonuçlara ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Sedat Peker’in açıklamalarına Süleyman Soylu’nun verdiği yanıtları tatmin edici bulup bulmadıklarını sorduğumuzda seçmenlerin yüzde 58’i tatmin edici bulmadığı yanıtını veriyor.

Derinlemesine incelediğimizde AKP’ye oy verme eğilimindekilerin yüzde 21’i, MHP’ye oy verme eğilimindekilerin yüzde 28’i Soylu’nun savunmasını yetersiz bulduğunu dile getiriyor. Dahası iki seçmenden biri ‘Soylu’nun istifa etmesi gerekir’ diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınmalı diyenlerin oranı ise yüzde 51.

“ERDOĞAN’A OY VERİRİM” DİYENLERİN ORANI DÜŞÜYOR

Mayıs ve Haziran araştırmalarımızda söz konusu kararsız ve oy kullanmayacaklar kümesinde toplamda 10,5 puanlık bir düşüş görüyoruz. Bu gelişmeyi iki şekilde yorumlamak mümkün. Birincisi, ülkede seçim kazanının kaynamaya başladığını, muhalefetin erken seçim talebinin etkili olduğunu, şu veya bu şekilde vatandaşların siyaset üzerine çok daha fazla kafa yorup bir pozisyon almaya başladığını gösterir.

Erdoğan’a ‘asla oy vermem’ diyenler şu anda Türkiye’nin en kitlesel ve kararlı siyasal gücünü oluşturuyor. Şubat ayında ölçtüğümüzde yüzde 43 çıkmıştı, bugün yüzde 50,4 çıkıyor. Dahası Erdoğan’a kesinlikle oy veririm diyenlerin oranında geçen aya göre Haziran’da 4 puanlık bir azalma söz konusu.

“100 KİŞİDEN 70’İNİN ÖDEMEYE ÇALIŞTIĞI BİR BORCU VAR”

Seçmenlerin yüzde 51’i ülkenin kötü yönetildiğini düşünüyor. İyi yönetiliyor diyenler sadece yüzde 24. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini bırakıp parlamenter sisteme dönmek isteyenlerin oranı yüzde 57,5 ve bunların içinde azımsanmayacak oranda iktidar bloku seçmeni de var.

100 kişiden 70’inin bir biçimde ödemeye çalıştığı bir borcu, kredisi ya da taksidi var ve insanlar borçlarını ödeyemez hale gelmekten korkuyorlar. Zaten yüzde 19’u ‘ödeyemiyorum’, yüzde 62’si ‘güçlükle ödüyorum’ diyor. Seçmenlerin yüzde 63’ü asgari ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelmekten korkuyor.

‘Ekonomik sorunların nedeni dış güçlerin saldırılarıdır’ görüşüne katılanların oranı yüzde 41. Ekonomik sorunların kaynağında Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini görenlerin oranı yüzde 53. ‘Ekonomik sorunların nedeni, ülke yönetiminde liyakatsizlik ve adam kayırmacılığın geçerli olmasıdır’ diyenler yüzde 68 seviyesinde.

Kaynak: Dokuz8haber

Editör: TE Bilişim