Gazete Emek-Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı için verilen tahliye kararının ardından çok sayıda kişi Fincancı'nın tahliye edileceği Bakırköy Cezaevi önüne gitti.

Saat 18.00’de Fincancı’nın cezaevindeki işlemleri bitti ve avukatı Meriç Eyüboğlu’yla birlikte cezaevinden çıktı. Cezaevinden çıktıktan sonra Fincancı ilk olarak Hüda Kaya’ya sarıldı. Ardından bir açıklama yapan Fincancı, basına teşekkür etti:

Basın emekçileri, sizlere dayanışmanız için teşekkür ediyorum. En başından beri, bütün baskılara rağmen haber yapma gayretiniz çok kıymetli. Haber yapmayanlar ve sesini çıkarmayanları bir kenara koyuyorum. Bugün de duruşmada söyledim, korkunun ecele faydası yok. Hakikat ne ise onu paylaşmak, biz insan hakları mücadelesi yürütenlerin, hekimlerin sorumluluğu olduğu gibi sizin de bunu kamuoyuna duyurma zorunluluğu olduğunu unutmamak gerekir. Bugünler geçtiğinde sorumluluğunu yerine getirmiş ve getirmemiş olanları hep birlikte göreceğiz”

İnsanlığa sorumluluğu olduğunu söyleyen Fincancı, “Bir kanalın yayın politikasının suç olarak tanımlanması, sonra da o suçun bana atılması akıl alır gibi değil. Hukukçularımız da dile getirdiler, ben ancak kendi suçumdan sorumlu olabilirim. Bu suç da insanlığa karşı sorumluluk suçudur” dedi. 

Açıklamanın ardından Fincancı, TTB üyeleri ve avukatları cezaevi önünden ayrıldı. Fincancı alkışlar eşliğinde arabasına bindi. 

Önceki duruşmalarda neler yaşandı?

Davanın ilk duruşması 23 Aralık 2022’de yapıldı. Duruşmanın büyük bir salona alınmaması ve mahkeme başkanın Fincancı’ya hitap tarzı nedeniyle dava gergin başladı. Savunmasını yapan Fincancı, bugüne kadar adli tıp hekimi ve insan hakları savunucusu olarak çalışmalarını örnekleriyle açıkladı. Medya Haber’de söylediklerine değinen Fincancı, bunun tıbbi bir değerlendirme ve ön tanı olduğunu belirtti. Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) avukatı, Fincancı’nın savunmasının ardından bakanlık adına davaya katılma talebinde bulundu. Duruşma savcısı, “suçtan zarar görmediği gerekçesiyle” bakanlık avukatının katılma talebini reddetti. Fincancı’nın avukatı Meriç Eyüboğlu, katılma talebinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Bunun üzerine bakanlığın avukatı katılma gerekçesini açıklamak istedi, Fincancı’nın avukatları karar verildiğini söyleyerek itiraz etti. Avukat savunmalarının ardından mütalaasını açıklayan savcı, Fincancı’nın programda “PKK/KCK terör örgütü propaganda eylemine aktif bir şekilde katıldığı” gerekçesiyle Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesi uyarınca cezalandırılmasını talep etti. Fincancı için üst sınırdan ceza isteyen savcı, aynı zamanda tutukluluk halinin devamını talep etti. 

​​​​​​

Editör: TE Bilişim