ÖZEL HABER: DILDAR GÜLER
 

Gazete Emek - Yıllardır kırsal kesimlerde veteriner hekim olarak görev yapan siyasetçi Özay İlhan, köylerin boşaltılmasının en tarım ve hayvancılığa en büyük darbeyi vurduğunu belirterek, kalıcı çözüm önerilerinde bulundu.


 

Türkiye’nin en büyük tarım ve hayvancılık merkezlerinden biri olan Van’da 1990 yıllarına kadar başta batı iller olmak üzere Arap ülkelerine hayvan ihraç eden bir kent konumundaydı. Binlerce insanın geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık 90’lı yıllardan sonra köylerin boşaltılması ve uygulanan yanlış politikalardan dolayı tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Yer yıl gerillenen tarım ve hayvancılık artık kentte yapılamaz duruma geldi. Uzun yıllardır Van’ın kırsal kesimlerde veteriner hekim olarak görev yapan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, kentte tarım ve hayvancılığın her geçen gün bir önceki yılı arattığına dikkat çekti.  İlhan, “Özellikle 1990’lı yıllarda 6 milyonun üzerinde küçükbaş hayvani olan ilimizde bugün geldiğimiz noktada 2.500 milyon civarına kadar gerilemiştir. Halihazırda 2.500 milyon hayvan varken, nüfusumuz da tersi oranda artmıştır.  Yani hayvan sayımız hızla düştü nüfusumuz ise hızla arttı” dedi. 

Van hayvancılıkta bağımlı hale geldi

Van’ın hayvancılık konusunda da dışa bağımlı hale geldiğini de dile getiren İlhan, şunlara dikkat çekti: Van 1990’lı yıllara kadar 6 ülkeye ihracat yapan bir il konumunda iken şu anda kendi Süt ve süt ürünü ihtiyacını dışarıdan karşılayan hatta et ihtiyacını dışardan karşılayan bir şehre dönüştü. Ülkemiz geçmişte kendi kendine yeten yedi ülkeden biri diye anlatılırken, şu anda ne yazık ki et ithal eden, canlı hayvan ithal eden bir ülke haline geldi. Bunun en büyük nedenlerin başında bölgemiz için köylerin boşaltılması oldu.” Diye konuştu. Tarım ve hayvancılığın kalıcı yöntemlerle desteklenmesi gerektiğini de dile getiren İlhan, köylerinde alt yapısının hazırlanarak geri dönüşün sağlanması gerektiğini vurguladı. 

Zonguldak’ta maden ocağında göçük: 2 işçi hayatını kaybetti Zonguldak’ta maden ocağında göçük: 2 işçi hayatını kaybetti

Et fiyatları hızla artıyor

Et fiyatların hızla arttığına dikkat çeken kasap Hayrullah Güneş ise, “Günümüzde her şey hızla artmaya başladı. Ancak et fiyatlarında ciddi bir artış meydana geldi. Şuanda fiyatı gördüğünüz gibi dana eti 400-450 TL kuzu etimiz 300-350 arası kemik tarafından 450 arasıdır. İnsanlar artık et alamaz duruma geldi. Bunun nedenlerin başında yem fiyatların hızla artması geliyor.” dedi.   Son 15 yıldır tarım ve hayvancılığın sürekli geriye gittiğine de dikkat çeken Güneş, Üreticinin desteklenmesi gerektiği de vurgulayan Güneş şunlara dikkat çekti: “İnsanlar tarım ve hayvancılığı tamamen bıraktı. Bunun tekrar canlanması için yerinde kalıcı desteklerin olması lazım. Yem fiyatları ucuzlanmadan tarım ve hayvancılıktan söz etmek imkansızdır. “

Editör: Bekir GÜNEŞ