Gazete Emek - Dolandırıcıların yeni tuzağı ifşa oldu. Bir sosyal medya fenomeni olan Mahsun Karaca’nın kendisine geldiği mesajı paylaşarak ortaya çıkan dolandırıcılık usulü gündem oldu.

E-Devlet sitesine çok benziyor

Patronlar Dünyası'nın aktardığına göre isim ve soyisimle gelen dolandırıcılık mesajları ‘Sayın ………… 7258. sayılı dosyanız af kapsamında hukuk büromuza intikal etmiştir. Detaylı bilgi için arayınız.’ içeriğiyle geliyor ve mesajın sonunda e-Devlet ve UYAP’a birebir benzeyen sitelerin adresi bırakılıyor. Bırakılan site adresine tıklayan kullanıcılar bir banka İBAN adresi ile karşılaşıyor ve yanına ödenecek miktar yazılıyor.

Tuzağa düşenler para gönderiyor

Dolandırıcıların tuzağına düşen kullanıcılar borçlarını ödemek adına yazılan banka İBAN adresine istenilen miktarı havale yoluyla gönderebiliyorlar.

Avukat Burakhan Çalışkan, vatandaşların kendi bilgilerini görünce daha kolay inandığını kaydederek şu açıklamalarda bulundu:

"Bu ve benzeri dolandırıcılık yöntemlerini son zamanlarda sık görmeye başladık. Bilhassa e-devlet, uyap vatandaş benzeri tasarımlara sahip, sahte web siteler üzerinden vatandaşlar aldatılıyor. Dolandırıcılık suçunun meydana gelmesi için öncelikle bir hileli hareket gerekiyor ve bu yöntemlerdeki hileli hareket öncekilere nazaran daha inandırıcı. Aynı zamanda kimlik verileri çalınan vatandaşlar, muhataplarının kendileri hakkında fazlasıyla bilgi sahibi olduğunu görünce daha kolay inanıyor ve e-devlet şifresini, kimlik numarasını paylaşabiliyor. Bunlarla birlikte sık sık, kişi hakkında bir karar olduğunu gösteren sahte mahkeme evrakı oluşturulduğunu da görüyoruz."

Editör: Bekir GÜNEŞ