Gazete Emek- Emek alanı diğer popüler alanlara göre daha az önemsenen ve pek ciddiye alınmayan bir alandır. Emek gazeteciliği denilince pek çok kişinin aklına hemen somut bir alan gelmediğini biliyoruz. Geniş çerçeveden bakarsak gazetecilikteki bütün alanların yolu emek haberciliğinden geçer. Politika haberi yaparken de emek kısmı gözardı edilmemeli, spor haberciliği ve kültür sanat haberciliği yaparken de gözardı edilmemeli. Ama biraz daha alanı daralttığımızda örneğin sadece işçilerin, işsizlerin, memurların, özel sektör çalışanlarının, emek ve sendika örgütlerinin çalışmalarının, grevlerin, yürüyüş ve açıklamaların takip edildiği, haberleştirildiği alan emek haberciliğidir.

BAŞVURU FORMUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Emek haberciliği alanında çalışan bir gazeteci KHK'lilerin haklarını ve yaşadıkları hak ihlallerini iyi takip eder. KHK'lilerin itirazlarını ve yasal mevzuatı bilmelidir. Emek alanında çalışan gazetecinin sendikaların ve toplu sözleşmelerin içeriğine dair bilgisi olmalıdır. Bu süreçleri tek bir haberle geçiştirmemelidir.

Öncesini ve sonrasını iyi takip etmeli, bütün sürece ilişkin bilgisi olmalıdır. Haberini yaparken bütün bu süreçleri dahil etmelidir. Bir grevin haberini sadece eylem ve müdahale boyutuyla yapmamalıdır. O greve kadar olan süreç emek alanında çalışan gazetecinin mutlaka hakim olması gereken bir süreçtir. Emek alanı siyaset, spor, kültür sanat, magazin, ekonomi alanları gibi çok popüler anaakım olmadığı için birçok basın kuruluşu için 'gereksiz ve pahalı' bir alandır.

Bu alanda çalışan gazeteciler diğer alanlarda çalışan gazetecilerden her zaman daha az maaş alır ve her zaman daha az popülerdirler. Bu Türkiye'de bu alana olan yaklaşımın da bir göstergesidir. Emek alanına çok önem veren oraya özel gazeteciler çalıştıran kurumlar da vardır. Evrensel Gazetesi, BirGün, Mezopotamya Haber Ajansı, dokuz8HABER, Sendikaorg, Gazete Emek gibi medya organları bu alana önem verir, bütçeleri dahilinde bu alana özel muhabirler çalıştırırlar.

Bu alanda muhabir bulmak ve uzun süre çalıştırmak ise çok zordur. Çünkü gazetecilerin birçoğu daha popüler alanlarda ve daha iyi para kazanacağı alanlarda çalışmak isterler. Yeni ve dijital medya sisteminin giderek önem kazanması ile birlikte emek haberciliği de daha görünür olmaya başladı. Bu da emek alanında çalışan gazetecilerden ziyade emek alanında bulunan işçi ve emekçilerin kendi eylemselliklerini sosyal medyada paylaşması ile oluyor. Evet, yeni medya ile birlikte emek alanı biraz daha görünür olmaya başladı ama daha profesyonel bir gazetecilik eksikliği sürüyor.

TEMEL AMACIMIZ NEDİR?

Bizim bu çalışma ile amacımız yeni medyada emek haberciliğini geliştirmek ve bu alanda çalışmak isteyen gazetecileri teşvik etmek.

Medyanın ve medya alanında çalışanların emekçi hakları haberciliği konusunda güçlendirilmesi, kamuoyunun emek alanına dair bilgi edinme hakkının sağlanması, emek ve sosyal adalete dair özgür ifade, tartışma ve diyalog ortamının oluşturulmasını istiyoruz.

Gazetecileri, emek alanına dair medya faaliyeti yapan platform ve kurumları emek haberciliğine dair bilgilendirmek; gerekli pratik yöntem ve araçları edinmelerini sağlamak; gazetecilerin kendi haklarını öğrenmelerini ve uygulamalarını sağlamak; medya, sendikalar, emekçiler, hukukçular, iletişim fakültesi öğrencileri ve akademisyenler arasında diyalog kurmak; öğrenilen bilgiler ile emek alanına dair özel içerikler üretmek.

ÇALIŞMAMIZIN HEDEF KİTLESİ KİMLERDİR?

Çalışmamızın öncelikli hedef kitlesi aktif olarak gazetecilik yapan kişiler ve alanda çalışmak isteyen gazetecilik adaylarıdır. Farklı şehirlerde

ikamet eden ve faaliyet yürüten gazeteciler (muhabirler, kameramanlar, editörler gibi gazeteciliğin her alanından kişiler), medya platformları, sendikalar, emek alanında çalışan avukatlar, barolar, üniversitelerin iletişim ve gazetecilik bölümlerindeki akademisyenler ve öğrenciler çalışmanın ulaşmayı amaçladığı hedef kitledir. çalışma sırasında ulaşılan hedef kitlenin farklı şehirlerden, yaşlardan, toplumsal cinsiyetlerden, kurumlardan olmasına dikkat edilecektir.

HANGİ ÇALIŞMALAR YAPILACAK?

1) Emek alanında nasıl habercilik yapılacağına dair çevrimiçi atölyeler düzenlenecek.

 (2 adet atölye, her atölyeyi 1'er kişi verecek, 15 er kişi katılacak)

Bu atölyelerde emek alanına dair haber yapmak isteyen gazeteciler pratik bilgiler öğrenecekler, atölyede vakalar üzerine çalışılacak, atölye somut haber/videoiçerik/görsel üretimlerin yapılabilmesi için gerekli bilgi ve teknikleri sağlayacak. Atölye çağrısı kamuoyuna açık bir şekilde yapılacak. Atölye çıktıları (fotoğraf, video, üretilen işler vb.) yine kamuoyu ile paylaşılacak.

2) Emek alanında nasıl habercilik yapıldığına dair deneyim aktarımı, bilgi paylaşımı semineri

Çevrimiçi bir günlük iki oturumlu seminer (1 günlük 2 oturumlu, 3 er konuşmacının olacağı ve toplamda 100 kişinin katılacağı çevrimiçi seminerler)

Seminerler farklı başlıkları ele alacak: Örnek olarak: Emek haberlerinde dikkat edilmesi gereken dil; görüş alınabilecek kişi ve kurumlar; emek mücadelelerine, ilgili sendika ve yasal süreçlere dair bir gazetecinin bilmesi gereken temel bilgiler; ilgili davaların nasıl takip edilebileceği…

Ayrıca gazetecilerin kendi emek süreçlerine dair ve buralarda yaşanan gelişmelere dair bilgilenerek yine kamuoyunu bu alanda yaşanan gelişmelere dair bilgilendirebilmelerini amaçlıyoruz. Bu yüzden örnek olarak KHK ile kapatılan gazeteler, işinden olan gazetecilerin hakları gibi konular da seminerlerin kapsamında olacaktır.

Bu iki oturuma farklı şehirlerden, farklı yaş gruplarından kişilerin, ve sendikalar, barolar, medya platformları, gazeteciler ve öğrencilerin katılması sağlanacak. Etkinlik duyurularının bu hedef kitleye ulaşması sağlanacak.

Bu etkinliklerin video kayıtları web sitemizde yayınlanacak ve herkes için erişilebilir olacak, ayrıca sosyal medya hesaplarımızda, Youtube kanalımızda paylaşılarak yaygınlaştırılacak. Seminerin duyuruları sitemizde ve sosyal medya hesaplarımızda yayınlanırken, seminerin video kaydı da sosyal medya hesaplarımızda yaygınlaştırılabilir şekilde kurgulanacak, etkinlik çıktıları (fotoğraflar, konuşulanların kısa başlık ve özetleri, vb.) duyurulacak.

ÇALIŞMAYA KATILANLAR YAPTIKLARI HABERLERİ TELİF KARŞILIĞI GAZETE EMEK'TE YAYINLATACAK

3) Emek haberciliğine dair iyi örnekler üretmek ve Gazete Emek sitesinde yayınlamak.

Sitemizde, çalışma süresince öğrenilen bilgiler ile üretilmiş emek alanına dair özel içerikler yayınlanacak. Bu faaliyet atölye ve seminerlerin bir çıktısı olacak. İçerikler, bu atölye ve seminerlere katılan veya videolarını izleyip bu projeyi takip etmiş kişilerce üretilecek Bu içerikler söyleşi, araştırma, video gibi farklı formatlarda üretilen telifli içerikler olacak. Sitemizde ve sosyal medya hesaplarımızda yaygınlaştırılacak. 15 tane içerik üretilecek.

Bu çalışma sonunda emek alanında çalışmak isteyen 1 kişiye projeler kapsamında istihdam imkanı sağlanacak.

BAŞVURU FORMUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

EĞİTİM PROGRAMINDA YER ALAN KONU BAŞLIKLARI

Gazeteemek tarafından düzenlenen ‘Yeni Medyada Emek Gazeteciliğini Geliştirmek’ Projesi kapsamında  seminer ve atölye 15-16 Ekim tarihleri arasında çevrimiçi yapılacaktır.

Düzenlenecek seminer ve atölyenin konuşmacı ve konu başlıkları şu şekilde:

SEMİMER PROGRAMI

Seminer 15 Ekim 2022 tarihinde iki oturumlu çevrimiçi olacaktır. Katılım sadece 100 kişi ile sınırlıdır. Saat 11.00’da başlayıp 15.30’da sona erecektir.

AÇILIŞ:

  1. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinden ihraç edilen Barış Akademisyeni Doç. Dr. Gülseren Adaklı

Tarihsel seyri içerisinde işçi gazeteleri ve emek haberciliği

  1. KHK mağduru İstihdam Uzmanı Sinan Ok

"Emek örgütleri ile basın kuruluşları arasındaki ilişki ve emek alanındaki işsizlik oranları"

  1. 2009'da eşcinsel olduğu gerekçesiyle hakemlikten ihraç edilen Halil İbrahim Dinçdağ

"Bilgi ve dezenformasyonun hızla yayıldığı yeni medyada toplumsal cinsiyet konusunda nelere dikkat edilmeli?"

İKİNCİ OTURUM:

  1. Adana'da KHK ile ihraç edilen eski öğretmen ve Habere Güven haber sitesini kuran Güven Boğa

Öğretmenlik ve yerel yönetimlerden gazeteciliğe geçiş. Habere Güven nasıl kuruldu ve nasıl devam ettiriliyor?

  1. Sahada emek alanında aktif olarak çalışan muhabirler Van'dan Bekir Güneş ve İstanbul'dan Fatoş Erdoğan

Emek alanında çalışan gazetecilerin yaşadığı sorunlar ve deneyimler. Doğu ve Batı'da çalışan gazetecilerin yaşadığı sorunlar arasındaki farklılıklar

ATÖLYE PROGRAMI

Atölye 16 Ekim 2022 tarihinde iki oturumlu çevrimiçi şekilde düzenlenecektir ve 30 kişi ile sınırlı olacaktır. Atölye programı saat 11.00’da başlayıp, saat 12. 45’te sona erecektir.

AÇILIŞ:

  1. Birçok gazete ve televizyonda muhabir, programcı ve yöneticilik yapan İrfan Uçar

Emek haberciliği ve televizyon ilişkisi. Emek alanında çalışan gazeteciler televizyona nasıl haber yapabilir? (11.00)

  1. Emek Dünyası platformunun kurucusu ve DİSK Gıda Örgütlenme Uzmanlığı da yapan dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici

Yeni medyada emek haberleri nasıl servis edilmeli?  Emek alanında çalışan gazeteci kendisini nasıl geliştirebilir? (12.45)

NASIL KATILABİLİRİM?

Emek haberciliği alanında yapılan seminer ve atölyenin ardından 1 kişinin istihdam edileceği ‘Yeni Medyada Emek Gazeteciliğini Geliştirmek’ Programı’na bu linkteki formu doldurarak başvurmak mümkün.

BAŞVURU FORMUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Editör: TE Bilişim