ÖZEL HABER: Barış Kaya
 

Gazete Emek - Yapımına 2013 yılında başlanan 1875 Yataklı Gaziantep Şehir Hastanesi’nde sona gelindi. Yapımı 10 yıldır devam eden ve 4 Sağlık Bakanı değiştiren 1875 Yataklı Şehir Hastanesi’nin 600 yataklı bölümü 14 Mayıs seçimler öncesi faaliyete geçecek. Şehir Hastanesi’nin yılan hikayesine dönüşen yapım sürecini araştırdık.      

10 YILDIR BİTMEDİ

Gaziantep’in sağlıktaki en önemli yatırımlarından birisi olarak gösterilen Şehir Hastanesi 10 yıldır sürüncemede kaldı ve bir türlü tamamlanamadı. 636 milyon Euro yatırım bedeline sahip hastane, 1875 yatak kapasitesine sahip.

4 BAKAN GÖRDÜ

Gaziantep Şehir Hastanesi’nin temeli 26 Aralık 2013 tarihinde dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla açılmıştı. Daha sonra Sağlık Bakanları Recep Akdağ ile Ahmet Demircan dönemlerinde tamamlanmayan hastane Fahrettin Koca’nın Sağlık Bakanlığı döneminde de henüz tamamlanmış değil.

YILAN HİKAYESİNE DÖNÜŞTÜ

Şehir Hastanesi’nin temeli atıldıktan sonra yurt genelinde inşaatına başlanan birçok hastane tamamlanarak hizmete başladı. İşte onlardan bazıları: “Adana Şehir Hastanesi'nin de temeli 2013’de atıldı. Eylül 2017’de hizmete başladı. Mersin Şehir Hastanesinin Temeli 2014’te Atıldı. 3 Şubat 2017 Tarihinde hizmete girdi. Isparta Şehir Hastanesi Temel Atma töreni 2014’te atıldı. 21 Mart 2017'de kapılarını açtı. Yozgat Şehir Hastanesi temeli Ağustos 2013 tarihinde atıldı. "Türkiye'nin İlk Şehir Hastanesi" olarak Ocak 2017'de hizmete açıldı. Manisa Şehir Hastanesi temeli Aralık 2013’te atıldı. 30 Ekim 2018'de 235 milyon avroluk yatırımla hizmete alındı. Elazığ Şehir Hastanesi temeli Aralık 2013’te atıldı. 1 Ağustos 2018'de hizmete açıldı. Eskişehir Şehir Hastanesi temeli Eylül 2015’te atıldı. 2018’de açıldı. Bursa Şehir Hastanesi'nin temel atma töreni Kasım 2015’te gerçekleşti. Ağustos 2019’da açıldı. Başakşehir Şehir Hastanesi Temel Atma Töreni Şubat 2014’te yapıldı. 2020’de hizmete başladı. Kocaeli Şehir Hastanesi 15 Şubat 2023’te açıldı.

RÖNESANS YÜZDE 51 HİSSEYİ ALDI

Yapımını WeBuild, Kayı İnşaat, Samsung C&T ve ActusPortföy’den oluşan dörtlü bir konsorsiyum üstlenmişti. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı Kasım 2021 tarihinde Rönesans Sağlık Yatırım, Gaziantep Şehir Hastanesi'nin yüzde 51 payını almak için anlaştığı duyuruldu. Rönesans Sağlık Yatırım, kamu-özel işbirliği (PPP) projesi olan Gaziantep Şehir Hastanesi'nde İtalyan Webuild ve Kayı İnşaat'ın tüm hisseleri ile Koreli Samsung C&T'nin yüzde 2'sinden oluşan toplam yüzde 51 hisseyi almak için anlaşma imzaladı.

İŞÇİLER PROTESTO ETTİ!

Şantiyede çalışan 2 Bin işçi 23 Ekim 2022’de elektrik, su ve yemek sorunlarından dolayı Rönesans İnşaatın Gaziantep'te inşaat için yönetici olarak atadığı yetkililerinin yanlış uygulamalarını protesto ettiler.

“SAĞLIK ALANINDA CİDDİ SORUN VAR”

Sağlık alanında çok ciddi yapısal sorunların olduğu dile getiren Gaziantep Kilis Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, “Şehir Hastanesi’nin 600 yataklı bölümün açılması şehir için pek bir avantaj sağlamayacak. Kahramanmaraş merkezli depremlerden hasar görerek kapatılan Ersin Aslan Devlet Hastanesi’nin oraya taşınması gibi olacak. Orada kapatılan alan Şehir Hastanesine kaydırılmış olacak. Gaziantep’in sağlık alanında hizmet ve kalitenin pek artacağını düşünmüyorum. Hastanenin tamamı açılmadan sağlık personeli istihdamına katkı sağlamaz.  Sağlık alanının çok ciddi yapısal sorunları var. Türk Tabipler Birliği olarak şehir hastaneleri ile sorunların çözüleceğine inanmıyoruz” dedi.

“SEÇİM ÖNCESİ GÖSTERİŞ YAPACAKLAR”

Seçim öncesi gösteriş yapacaklarını söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi'nin Şahinbey Belediyesi Meclis eski Üyesi Uğur Kalkan, “Gaziantep Şehir Hastanesi açılışı ile ilgili verilen sözler yıllardır tutulmuyor. Seçimden önce ne kadar yetiştirebilirsek o kadarı hizmete açmaya çalışıyorlar. Seçim öncesi gösteriş yapacaklar. Daha önce defalarca tarih vermelerine rağmen herhangi bir açılış göremedik. Ben de hastanenin halka hizmet vermesini canı gönülden temenni ediyorum. Sağlık alanında ciddi sorunlar var. Hastalara aylar hatta yıllar sonrasına randevu veriyorlar. Yıllarca ertelenen bu açılışı seçimden dolayı riske atacaklarını zannetmiyorum”diye konuştu.

6 BİN KİŞİYE KALICI İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Genel Hastane Binası (332 yatak), Kalp Damar-Onkoloji Hastanesi (401 yatak), Genel Hastane ve Psikiyatri Hastanesi (400 yatak), Kadın Hastalıkları, Doğum ve Çocuk Hastanesi (459 yatak), Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi (100 yatak), Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Binası (150 yatak) ve İl Sağlık Müdürlüğü Binası olmak üzere 7 ayrı binadan oluşuyor. 199 yoğun bakım yatak kapasitesinin yanı sıra 60 yatak kapasiteli Yenidoğan Bakım Ünitesinin de bulunduğu Gaziantep Şehir Hastanesi, 2 bin acil hastaya, günlük ise 18 bin ayakta hastaya tedavi imkanı sunacak. 3 bin sağlık personeli ile birlikte yaklaşık 6 bin kişiye kalıcı istihdam sağlayacak olan Gaziantep Şehir Hastanesi kompleksini günlük 40 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Gaziantep Şehir Hastanesi, çevre iller ile birlikte yaklaşık 9 

milyon kişiye hizmet verecek.

Editör: Bekir GÜNEŞ