Gazete Emek - HDP, DTK, DBP, Barış Anneleri, Kürdistani İttifak bileşenleri, Yeşil Sol Parti ve TJA temsilcileri tarafından Dicle Fırat Kültür Merkezinde 2023 Newroz deklarasyonu açıklandı. 

Toplantıya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kürdistani İttifak Partilerinden Partiya Demokraîk a Kurdistan-Tirkiye (KDP-T), Partiya Azadî, Partiya Komunîst a Kurdistan (KKP), Tevgera Jinên Azad (TJA), Yekîtiya Platforma Jinên Kurd, Yeşil Sol Parti temsilcileri katıldı.  

43 merkezde kutlanacak, ilk ateş Şemdinli’de yakılacak

Aydeniz, 43 merkezde kutlamalar gerçekleştireceklerini ve ilk ateşin Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde yakılacağını ifade ederek, birçok merkeze ateşin yükseltileceğini söyledi. Aydeniz, 17 ve 18 Mart’ta ise anma etkinlikleri gerçekleştireceklerini aktardı.

Toplantıda Kürtçe deklarasyon metnini DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk okurken Türkçe metni ise HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan okudu. Yapılan konuşmalar ve deklarasyon şöyle:  

Pervin Buldan: Newroz’u bayram havasında değil ama ruhuna uygun kutlayacağız

Bildiğiniz gibi bu yılki Newroz’u depremin yol açtığı büyük yıkımın, büyük acının yaşandığı bir ortamda karşılıyoruz. Bir kez daha deprem felaketinde yaşamını yitiren bütün insanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına, sevdiklerine ve ailelerine başsağlığı ve sabır dileklerimi iletiyorum. Yaralı olarak hastanelerde tedavi gören bütün insanlarımıza acil şifalar diliyorum. Bu yılki Newrozu bir bayram havasında kutlamayacağımızı arkadaşlarımız okunan deklarasyonda ifade ettiler. Bayram havasında değil ancak Newroz’un ruhuna uygun bir şekilde karşılayacağımızı özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü Newroz’un özellikle yüzyıllardır bu kadim topraklarda Kürt halkının kadim bayramlarından biri olması vesilesiyle bunu bir bayram havasında değil bu sene, belki bir yas havasında ama aynı zamanda halklarımızın ortak taleplerinin ifade edileceği bir ortamı yaratmak adına gerçekleştireceğimizi ifade etmek istiyorum. 

Newroz çözüm ve müzakere iradesinin en güçlü şekilde haykırıldığı gündür

Amedspor maçındaki saldırılar nedeniyle 9 maç ceza alan Bursaspor’dan ilginç savunma!

Newroz barışa, kardeşliğe vesile olur, eşit ve özgür bir yaşamın haykırıldığı bir gündür Newroz bizim için. Ama bir anlamı daha var Newroz’un; kötülüğe karşı, zulme, adaletsizliğe, yasaklara, sömürüye ve Türkiye’de yaşanan bütün kötülüklere karşı direnişin de adıdır Newroz. Çözümsüzlük siyasetine ve tecride karşı demokratik mücadele, çözüm ve müzakere iradesinin en güçlü şekilde haykırıldığı ve ifade edildiği ama aynı zamanda bunların talep edildiği bir gündür Newroz. Newroz, umudun dirilişi ve cesaretle buluşmasıdır. Halklar dayanışmasında buluşmadır, ulusal birlik iradesinde bütünleşmedir, mücadelede ortaklaşmadır. 

Newroz alanlarında iktidara “Artık senin miadın doldu” mesajı vermek istiyoruz

Depremin sebep olduğu yaraları sarabilmemiz için toplumsal dayanışmanın en fazla yükseleceği ve bir arada olmamız gereken bir dönemi de yaşıyoruz. Çünkü çok fazla yıkım var. Bu dönem büyük bir acı yaşıyoruz. Dayanışmanın, birliğin, beraberliğin bu dönem çok daha fazla ifade edilmesi ve bunun yaratılmasının koşullarının sağlanması için bir araya gelmemiz bir o kadar önemlidir. Böyle bir süreçten geçiyoruz. O yüzden Newroz alanlarında ayrıca haykıracağımız farklı şeyler var. Bu kötülük düzenine karşı yaşamı en fazla savunmamız ve yaşatan bir sistemi kurmak için daha fazla mücadele etmemiz gereken bir süreçte iktidara “artık senin miadın doldu, Türkiye halkları değişim istiyor”’ mesajını vermek istiyoruz Newroz alanlarında. 

Newroz İttifakı büyük bir mücadele sözleşmesi olacaktır

Halkın Newroz buluşması, Newroz ittifakı yeni bir geleceğin kurulması için büyük bir mücadele sözleşmesi olacaktır. Bu anlamıyla bu yılki Newroz bir o kadar önemlidir. Ortak mücadele ile dayanışma ile birlik ve beraberlik içerisinde bir araya gelmekle bunu başaracağımızı, buna yürekten inandığımızı belirtmek isterim. Vereceğimiz bir diğer mesaj da iktidara karşı yılmadığımızı, korkmadığımızı, umutsuzluğa asla kapılmadığımızı, vazgeçmediğimizi Newroz alanlarında çok güçlü bir şekilde AKP ve MHP ittifakına ifade etmek üzere bir araya geleceğiz. 

Tarihin akışının kesinlikle değişeceğini iktidara göstereceğiz, Newroz büyük bir değişimin startı olacak

Bu iktidarın Kürt düşmanı, barış düşmanı, kadın düşmanı bir iktidar olduğunu biliyoruz. Kayyımcı bir iktidar olduğunu biliyoruz. Sistemi böyle devam ettiremeyeceğini Newroz alanlarından bir kez daha göstereceğiz. Onurlu yaşam mücadelesinin kazanacağına yürekten inandığımızı ifade etmek istiyorum. Tarihin akışının kesinlikle değişeceğini iktidara göstereceğiz. Bunu biz değiştireceğiz, biz başaracağız. Türkiye halkları, Kürtlerin, kadınların ittifakı bunu kesinlikle değiştirecek. Newroz büyük bir değişimin startı olacak. Halk kararını vermiş, demokratik çözümde karar kılmıştır. Bunun emareleri hepimiz tarafından okunuyor. İktidar bu Newroz'a baktığında kendi gidişini mutlaka görecektir. 

İktidar bu Newroz'a baktığında Türkiye halklarının birliğini, Kürtlerin ittifakını görecektir

İktidar bu Newroz'a baktığında değişimin başladığını görecektir, Türkiye halklarının birliğini görecektir, Kürtlerin ittifakını görecektir. Newroz'un ruhu ve ortaya çıkaracağı büyük irade 14 Mayıs’ın büyük değişim ruhuna dönecek ve ülkeyi mutlaka ama mutlaka değiştirecektir. Bütün bunların sinyalleri Newroz’da verilecektir. Bir kez daha bütün halklarımızı Newroz alanlarında bir araya gelmeye, birlikte ve beraber olmaya, değişimin öncüsü olmaya davet ediyorum. Şimdiden herkese teşekkür ediyorum. 

NEWROZ DEKLARASYONU ŞU ŞEKİLDE

Newroz ateşiyle özgürlüğe yürüyoruz

6 Şubat’ta Maraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde 15 milyon insanımızı doğrudan etkileyen büyük depremlerin acısı ve yasıyla 2023 Newroz’unu karşılamaktayız. Aradan geçen bir aylık sürede yıkımın ağır etkileri devam etmektedir. Dayanışmaya büyük ihtiyaç duyduğumuz bir süreçten geçmekteyiz.

Deprem ve sonrasında yaşananlar, yıllardır savunduğumuz, uğruna mücadele edip büyük bedeller ödediğimiz bir hakikati bir kez daha ortaya çıkarmıştır: Tek bir merkezden yönetilen, yerelin bütün inisiyatif alanını daraltıp gasp eden merkeziyetçi bütün iktidar modelleri, toplumların sistemsel ve yapısal karakterine uygun değildir!

Depremin sebep olduğu yıkımın bu kadar ağır olmasının en büyük sebebi, hantal, bürokratik ve baskıcı modeli özerk ve yerinden yönetimlere tercih eden ve bu gün AKP-MHP faşizminde vücuda gelmiş olan merkezi ve otoriter devlet anlayışıdır. Öbür taraftan ortaya çıkan büyük toplumsal dayanışma ağı hem Kürtlerin ulusal birlik ruhunu güçlendirmiş hem de yerinden ve özerk demokratik yaşamı esas alan demokratik cumhuriyet modelinin tek kurtuluş paradigması olduğu gerçeğini tekrar ortaya çıkarmıştır.

Her yıl coşkuyla kutladığımız Newroz’u bu yıl yitirdiklerimizin anısına ağıtlarımız ve deyişlerimizle karşılayacağız. İçimizdeki öfkeyle birlikte Kawa’nın Dehak’a karşı başlattığı büyük başkaldırının ruhuna uygun olarak AKP-MHP faşizminden hesap sorma günü olarak karşılayacağız. Yıllardır ağır tecrit altında tutulan Sayın Öcalan’ın tarihsel rolünü oynaması için üzerindeki ağır tecridin bir an önce kaldırılmasını ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğünü talep edeceğimiz 2023 Newroz’unu aynı zamanda önümüzdeki seçimde mevcut iktidarı alaşağı etmenin müjdesi olarak görüyoruz.

Kürt siyasetini; 2023 seçim stratejisinin temel ayaklarından biri olarak rejimin siyasi aparatlarının Kürdistan’daki etkilerinin sandıkta kırılması üzerinde kurmaya çağırıyoruz ve özgürlük arenaları olan Newroz meydanlarında bir kez daha özgür demokratik Amed’in, demokratik Ankara’nın ön koşulu olduğunu haykıracağız.

Tamamıyla rant ve talan ekonomisi üzerinden halklarımızı çürük binalara mahkum eden ve yaşanan son ağır yıkımın asli sahiplerine karşı yeni bir toplumsal inşa sürecini başlatmayı en büyük tarihsel ve ahlaksal görev olarak görüyoruz. Özellikle gençlerin ve kadınların olmadığı bir kurtuluş mücadelesinin asla kurtuluş olmayacağı gerçekliğiyle 2023 Newroz’u; kadınların ve gençlerin öncülüğünde halkımızın bir kez daha irade beyanında bulunacağı, depremin acısının ve öfkesinin toplumsallaşıp milyonlar halinde alanlara akacağı bir Newroz olacaktır.

Bu yönüyle 2023 Newroz programlarının depremde yaşamını yitiren insanlarımıza adayacak, bu yıkımın büyük yası ve öfkesiyle alanlarda olacağız. Tüm yaşananlara rağmen umudumuzu ve yeni yaşama olan inancımızı daha da büyütecek, dayanışmamızı güçlendireceğiz. Depremde açığa çıkan ulusal birlik ve dayanışma ruhuyla Newroz alanlarına akıp yitirdiğimiz canları anacağız.

Dirilişi toplumsallaştırmak,

Newroz ateşi etrafında adaletin ve barışın sesini haykırmak için,

“Herder Newroz, Herdem Azadî” ve “Newroz Ateşiyle Özgürlüğe” şiarıyla kutlayacağımız 2023 Newroz’una tüm halklarımızı davet ediyoruz. Başta Kürt halkı olmak üzere bütün halkların Newroz’unu özgür ve eşit bir ülke özlemiyle kutluyoruz.

Bijî Newroz,

Yaşasın Newroz  

                                                           

Demokratik Toplum Kongresi (DTK)

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)

Halkların Demokratik Partisi (HDP)

İnsan ve Özgürlük Partisi (PÎA)

Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T)

Azadi Partisi

Kürdistan Komünist Partisi (KKP)

Özgür Kadın Hareketi (TJA)

Birleşik Kürt Kadın Platformu

Editör: Bekir GÜNEŞ