Gazete Emek- ABD'nin köklü gazetelerinden The New York Times çalışanları, gazete yönetimiyle süren toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçsuz kalması sebebiyle 24 saatlik iş bırakmaya gideceklerini duyurdu. Haber merkezi çalışanları başta olmak üzere yaklaşık bin 100 çalışanın katılacağı grev 1981'den gazetede gerçekleşecek en büyük grev olacak.

Communications Workers of America's (CWA) NewsGuild (Amerika'nın İletişim Çalışanları-Haber Birliği) isimli sendikasının örgütlü olduğu gazetede, Mart 2021'de sona eren toplu sözleşmenin yenilenmesi için görüşmeler sürüyordu.

SENDİKA: YÖNETİM GÖRÜŞMELER SÜRERKEN MASADAN KALKTI

Gazete yönetimi, çalışanların doğum yardımlarını genişletme ve bireysel emeklilik sisteminde iyileştirme yapılması gibi taleplerini kabul etmesine rağmen ücret artışları, uzaktan çalışmaya ilişkin politikanın değiştirilmesi ve sağlık fonlarına daha fazla katkıda bulunulması gibi taleplerini reddetti.

Toplu sözleşme görüşmelerinin salı günü yapılan 12 saatlik son oturumunun da sonuçsuz kalması üzerine sendika grev kararını duyurdu.

CWA-NewsGuild Twitter hesabından yaptığı duyuruda, "Adil bir sözleşme için ne kadar gerekiyorsa çalışmaya hazır olduklarını ancak gazete yönetiminin görüşmelerin sona ermesine beş saat kala masadan kalktığını" belirtti. Sendika, "Değerimizin ne olduğunu biliyoruz" diye ekledi.

NY TIMES SÖZCÜSÜ: RADİKAL BİR KARAR

New York Times sözcüsü Danielle Rhoades Ha, sendikanın kararına ilişkin yaptığı açıklamada grev kararının görüşmeler sürerken alındığını söyledi. Rhoades Ha, "Ortada çözülemeyecek bir sorun yokken böyle radikal bir karar alınması hayal kırıklığı yarattı" dedi.

Sözcü, "gazetenin okuyucularına sunduğu hizmetin kesintiye uğramaması için hazırlıklı olduğunu" da sözlerine ekledi.

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Cliff Levy çalışanlara salı günü gönderdiği bir mesajda, "planlanan grevin anlaşılmaz ve rahatsız edici" olduğunu söyledi. Levy, "Gazetenin görüşmelerde ilerleme kaydetmek için çabalamasına rağmen böylesi bir kararın 1981'den beri bir ilk olduğunu" belirtti.

'GAZETE YÖNETİMİ İKİ YILDIR AYAK SÜRÜYOR'

Binden fazla çalışanın imzaladığı NewsGuild bildirisinde ise, yönetimin iki yıldır süren görüşmelerde "ayak sürüdüğünü" ve "yıl sonundan önce adil bir sözleşme imzalamak için vaktin daraldığı" belirtildi.

NewsGuild ayrıca gazete yönetiminin greve giden çalışanlara ücret ödemesi yapılmayacağını bildirdiğini duyurdu. Greve gidecek çalışanların gazete yönetimi tarafından grev öncesi fazla mesai yapmaya zorlandığını da belirtildi.

NY TIMES ÇALIŞANLARI: PERŞEMBE GÜNÜ GAZETE ALMAYIN

New York Times sonuncusu ağustos ayında yarım gün olmak üzere daha kısa süreli iş bırakmalara sahne olmuştu.

İki yıldır süren toplu sözleşme görüşmelerinde gazete yönetimi, ücretleri yüzde 5.5 oranında artırmayı ve takip eden iki yıl içinde yüzde 3'lük zamların izlemesini önermişti.

Sendika ise, bu önerinin hem enflasyonunun hem de ABD'deki ortalama ücret artışlarının gerisinde kaldığını belirterek yüzde 10'luk ücret artışı talep etmişti.

Gazete çalışanları, okuyucularına perşembe günü gazeteyi almama ve internet sitesine girmeme çağrısı yaptı.

Editör: TE Bilişim