Gazete Emek-Meral Akşener'in Diyarbakır ziyareti, Altılı Masa'nın ve İYİ Parti'nin Kürt seçmene ve HDP'ye yaklaşımı açısından dikkat çekti. Akşener'in dile getirdiği "silahlara veda" mesajı, "Polis ve askerin de silah bırakması talebi" olarak yorumlandı, MHP ve AK Parti çevrelerinden tepki gördü. 

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren  "Akşener 'Silahlara veda' deyince..." başlıklı yazısında, HDP ile Kürt seçmeni ayrı tutmaya çalışan Akşener'in tutumunu değerlendirdi, “Biz olmak için HDP ile görüşmek de gerekmiyor mu?” diye sordu. 

Taşgetiren'in yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Meral hanım Diyarbakır’da 'Ben buraya bu topraklar kurumasın diye Dicle’ye bir damla su olmaya geldim. Kadim ahde vefaya selam durmaya geldim, ben buraya rızanızı almaya geldim.' gibi ifadelerle duygulu konuşma yaptı. Sonra ‘'İYİ Parti’yi bu ülkenin has evlatları, Türkler, Kürtler, Zazalar kurdu'’ dedi. Sonra da o cümleyi kurdu:

'Mesele silahlara veda ve kan dökmeye tövbe etmekse, mesele her türlü musibetin karşısında çelikten sarsılmaz bir ‘Biz’ olmaksa, sırtını da kalbini de o sağlam ‘Biz’e yaslamaksa biz varız.'

Tahmin edilebilir ki bu gezi projektörler altındaydı. İyi Parti MHP’den kopanların kurduğu bir partiydi. Milliyetçi tabana hitap ediyordu. MHP, tabanın İyi Parti’ye gidişinden tedirgindi. Diyarbakır’da bir şey söylensin ve o, Akşener ya da İyi Parti aleyhine kullanılsın… Beklenen bu idi.

İşte o 'silahlara veda' ifadesi, sanki PKK ile birlikte güvenlik güçlerinin de silahlara veda etmesi zeminine çekilerek hedefe konuldu.

O zaman çözüm sürecine iki grup karşı çıktı: MHP ve Perinçek grubu. Ak Parti ve Akil İnsanlar bu iki grup tarafından topa tutuldu.

Meral Hanım şimdi 'Biz olmak'tan bahsediyor. Bu ülkenin 'Biz olma'ya ihtiyacı yok mu?

Belki Meral Hanım’a 'Biz olmak için HDP ile görüşmek de gerekmiyor mu?' diye sorulabilir.

Ama 'silahlara veda' ifadesinden PKK ile güvenlik güçlerini eşitleme sonucunu çıkarmak, sadece kötü niyet eseri olabilir.

(...)

Ak Parti epeyce bir süredir MHP ile yan yana yürüyor. Birbirlerine ihtiyaç duydukları aşikâr. 'Kürt sorunu' konusunda birbirlerine ne kadar benzeştikleri önemli bir araştırma konusu. Ama Ak Parti üzerine bu meselede MHP gölgesinin düştüğünü görmemek mümkün değil. Bunun seçmen planında sonuçlarını da görüyor Ak Parti.

Ben, Akşener’in 'silahlara veda' çağrısını 'PKK’nın silah bırakması' olarak anlıyorum, 'Biz olma' duruşunu doğru buluyorum, ama bütün bunlar, seçim döneminde bir karşılık oluşturur mu, işte orası şüpheli, diyorum."

Editör: TE Bilişim