HABER: BARIŞ KAYA

Gazete Emek - Gaziantep Başpınar 3. OSB’de bulunan Artemis Halı’nın işçileri halen ek zam için direnirken, ek zam talebi kabul edilen Erkaplan Halı işçileri sendika hakları için direnişlerini sürdürüyor. İşçilerin eylemlerine Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve diğer fabrikalarda çalışan emekçiler destek verdiler.

İŞÇILER YALNIZ DEĞIL

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ise, “Sadece Antep'te değil Türkiye'nin dört bir yanında işçilerin haklarını alabilmek için mücadele ediyor. İsimleri değişse de mücadeleleri değişmeyen fabrikalardaki işçilerin yaptığı en önemli şeyin birlik olmak. Birlik olunca neler olduğunu Şireci işçilerinde gördük. Sefalet ve kölelik düzenini nasıl yıkacağız sorusunun cevabı bu meydanda. Bu şehirde işçiler yalnız değil. Bu şehirde işçiler, emeğin ve özgürlüğün mücadelesi için direnen güçlerle sarmalanmış durumda. Mücadele şart. Kadınlar ve gençler bir sözüm de size; hep beraber işçilerin yanına" açıklamasında bulundu.

ARTIK BAZI ŞEYLER DEĞİŞİYOR

İsimleri değişen ama kölelik düzeninin değişmediği bu fabrikalarda artık bazı şeylerin değiştiğini vurgulayan Karaca ‘’ Asko'dan Koza'ya  Şireci'den Artemis ve Erkapkan'a isimleri değişen ama kölelik düzeninin değişmediği bu fabrikalarda artık bir şeyler değişiyor. İşçilerin öğrendiği en önemli şey birlik olmak.  Birlik olurlarsa kazanacaklarını, birlik olurlarsa mücadeleyi büyütebileceklerini, birlik olurlarsa seslerini yükseltebileceklerini  öğrendiler ve öğretiyorlar.  İşçiler bu düzene karşı mücadelelerini büyücekler. Bizde bu ülkede bu düzeni yıkmak eşit, özgür, barış için insanca bir hayat kurabilmek için yan yana gelen güçler olarak onların her zaman yanında olacağız. Başpınar işçilerinin direnişi bizi her gün şiddette ekmek kavgasına yoksulluğa iten bu düzene karşı hepimizin direnişidir. İşçilerin birliklerini yıkmak için her şeyi yapanlara karşı işçiler sendikalarında  örgütlenerek cevap veriyorlar’’ diye konuştu.

YILLIK İZİNLER PATRONUN İHTİYACINA GÖRE BELİRLENİYOR
İşçilerin sendikal mücadelesine ve zam taleplerine destek veren Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, “Başpınar’daki patronlar işçileri en temel haklarından yoksun bırakıyor. Pazar günü zorunlu mesai yaptırılıyor. Mesaiye gitmeyenlere ceza veriliyor. Çoğu işçi ekonomik sıkıntılardan pazar mesaisine kalmak istiyor. Çünkü aldıkları ücret onları geçindirmiyor. Yıllık izinler bile işçinin değil patronun ihtiyacına göre belirleniyor" dedi.
BU DİRENİŞ İLK DEĞİL

İşçi direnişinin ilk olmadığı söyleyen Türkmen, Bu direniş bir ilk değil 90'larda Ünaldı Direnişi’nde 20 bin işçi bu çığlığı duyurmuştu. Bir ay grev yapılmıştı. Sigorta hakkı ve yüzde yüz zammı o grev le kazandılar. Ünaldı  Direnişi'nde öncülük eden arkadaşlarımız Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) kurdular. 2012'de 5 bin işçi 10 gün boyunca grev yaptı. O dönemde de bugünkü gibi haklarını isteyen işçiler provakator ilan edildi.  Geçen yıl şubat ayında Gaziantep'te 34 fabrikada işçiler grev yaptı.  İşleri kimim dost, kimin düşman olduğunu yaşarak görüyorlar’’ dedi.

MÜCADELEMİZDE KARARLIYIZ
Düzenlenen basın açıklamasında konuşan Artemis işçisi Ferhat Demir, “İşçiler sayesinde zenginliğine zenginlik katan patronlar işçileri bir ekmeğe muhtaç etmeye çalışıyor. Biz mücadelemizde kararlıyız. Bir kişi kalsak dahi bu yoldan dönmeyeceğiz” dedi. Erkaplan işçisi Tevfik Güçlü ise, “İşçinin en temel hakkı olan sendika hakkı gasp edilmeye çalışılıyor. Her geçen gün geçim daha da zorlaşıyor. Aldığımız ücret bize yetmiyor. Bunun çözümü de ancak işçilerin birlik olup mücadele etmesinden geçiyor" diye konuştu.

Editör: Bekir GÜNEŞ