Gazete Emek - AKP iktidarının politikaları sebebiyle asgari ücretli açlık sınırının altında bir ücrete mahkum oldu. Sekiz bin liraya dayanan açlık sınırında, asgari ücretli beş bin 500 lira ile hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Asgari ücret için çalışmaların başlatıldığı süreçte Türkiye’nin en büyük işçi sendikası başkanı TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay’ın ‘açlık sınırı’ açıklaması tepki gördü.

Makam aracı olarak Audi A6 marka bir otomobil  kullanan Atalay, TÜRK-İŞ’in 4 kişinin açlık sınırı olarak açıkladığı 7.785 TL’nin kırmızı çizgileri olduğunu, bu rakamın aşağısında bir rakamla masaya oturmayacaklarını söyledi.

Maaşı ise 25.750 lira olduğu belirtilen  Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 7 Aralık ve 14 Aralık’ta yapacağı toplantılar öncesinde açıklamalarda bulundu. Atalay, TRT’de katıldığı bir programda sunucunun sorduğu, “4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için gerekli rakamı 7.785 TL olarak açıkladınız. Bu rakamın altında bir rakam masada kabul edilebilir mi” sorusuna şöyle cevap verdi:

Bizim adımıza kabul edilmesi mümkün değil. Onun üstüne çıkmak gerekiyor. Bizim hesabımıza göre gıdada artış yüzde 138. Çalışma Bakanı’nın niyetinden şüphem yok. İşçi, dar gelirli, esnaf, kasaba gidiyor, markete gidiyor. Neyin ne olduğunu biz A’dan Z’ye biliyoruz.”

“ALGI OLUŞTURULDU”

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, açlık sınırı açıklamasına gelen tepkilere yanıt verdi. Sözcü’ye konuşan Atalay, “Açlık sınırını sanki asgari ücret olarak kabul etmişiz gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı. Ben pazarlık masasında bana sorulduğunda, açlık sınırı ortada ben bunun üzerini konuşacağım demek istedim. Bugüne kadar açlık sınırının altında zam aldığımız da oldu. Ama tabanın isteği bu yöndeydi” ifadelerini kullandı.


Asgari ücret takvimi belli oldu: Masadaki rakamlar ne?

Televizyondaki programda açlık sınırındaki bir ücretin, asgari ücret olarak kabul edilip edilmeyeceği sorulduğunu belirten Atalay, “Ben de bu soruya karşılık olarak bunu kesinlikle kabul etmeyeceğimizi, zaten onun bir açlık sınır olduğunu, bu tutarın üzerinde gelecek teklifleri görüşebileceğimizi söyledim. Yayını izleyenler benim ne demek istediğimi çok daha iyi anlarlar. Emekçilerimiz rahat olsun, biz verilmesi gereken mücadeleyi en iyi şekilde vereceğiz” dedi.

SELÇUK GEÇER TEPKİ GÖSTERDİ

TELE1’de Bilge Yurtdagülen’in sunduğu Gerçek Ekonomi isimli programa konuk olan ekonomist Selçuk Geçer asgari ücret ile ilgili önemli tespitler yaptı. Geçer, açlık sınırının 8 bin liraya yoksulluk sınırının da 25 bin liraya kıyısında olduğunu söyleyerek, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay’ın asgari ücret teklifine tepki gösterdi.

Geçer Şunları:

“İşçinin temsilcisinin açıklamasına bakar mısınız? ‘Açlık sınırının altını kabul etmeyeceğiz.’ Sayın TÜRK-İŞ, siz açlık sınırının ne olduğunu bilmiyorsunuz galiba. Zorunlu temel ihtiyaçların karşılanmasıdır. Ya kendiniz açıkladınız ey TÜRK-İŞ yoksulluk sınırı 25 bin lira çıktı dediniz. 4 kişilik bir aile için minimum 30 bin lira olması demektir. Siz sendikasınız sendika, siz çıkıp benim işçim en az 15 bin lirayı masaya koyacağım bunu altını kabul etmeyeceğim diyeceksiniz. İşveren ne olacak diyorlar. Kusura bakmayın ben de o zaman şunu söylerim: bir yıldır bankalar korkunç karlar açıklıyor. Şirketlerin çoğu yüzde 300 kar yaptı. Prim mi verdiniz yurttaşa mı dağıttınız. Biraz da siz ödeyin bedel. Tamam o halde devlet ödesin farkı ben niye ödüyorum vatandaş olarak.  Sen asgari ücretine en azından yoksulluk sınırına çıkarmak zorundasın. İstanbul’da kiralar 5 binden başlıyor merkezde 10-15 bin liralar konuşuluyor. Anadolu’nun en uç illerinde evler 1,5 milyon liradan başlıyor. İzmir Ankara zaten 5-6 milyon.”

“BRAVO ALKIŞLAYALIM”

“Kadrolu öğretmenler 10 bin lira maaş alıyor. Yazık günah siz hala çıkmışsınız 7-8 bin lira altını kabul etmeyeceğiz demişsiniz. Bravo alkışlayalım. Biz iki kişinin gelirinin 30 bin lira olduğunu düşünüyoruz bunun yarısı 15 bin lira olması gerekiyor vergisiz algısız desenize. Sen hikâyeyi açlık sınırı ile açtın. O aldığınız maaşlar, pul olacak zaten 8 bin liranın kıyısında açlık sınırı.

Editör: TE Bilişim