Gazete Emek- Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için bugün üçüncü toplantısını gerçekleştirecek. Asgari ücretin yıllardır alt sınır olmaktan çıkarak yaygın ücret olması nedeniyle milyonlarca emekçinin gözü komisyonun vereceği kararda. Geçtiğimiz yıl başında 4 bin 250 lira olarak belirlenen asgari ücret, artan enflasyon karşısında eriyince 6. ayda 5 bin 500 liraya çıkarılmıştı.

Evrensel'in haberine göre TÜİK’in kasım ayı verilerine göre 5 aylık enflasyon yüzde 14 olurken, 2023 seçimleri nedeniyle hükümetin de bu yıl asgari ücrete artış yönünde destek vereceği belirtiliyor. Ancak temel tüketim maddelerinde artan fiyatlar karşısında asgari ücrete yapılacak artış emekçileri sevindirmiyor.

TÜİK AYLIK GEÇİM MALİYETİNİ AÇIKLAYACAK MI?

TÜİK’in her yıl komisyonun üçüncü toplantısına sunduğu bir işçinin aylık geçim tutarı geçen yıl sunulmamıştı. Türk-İş aylık geçim tutarının açıklanmasını talep etmesine karşın “Üzerimize kalıyor” diyen TÜİK’e patron temsilcileri de destek vermişti. Bekar bir işçinin aylık geçim tutarını hafif, orta ve ağır işlerde olmak üzere üç farklı rakamda açıklayan TÜİK, 2022 yılında 2 bin 825 olarak belirlenen asgari ücret öncesinde hafif işlerde aylık geçim maliyetini 2 bin 339 lira olarak hesaplamıştı. TÜİK’in bu yıl da aylık geçim maliyeti hesaplamasını yapmayacağı veya hesaplama yapmadan verileri paylaşabileceği belirtiliyor.

8 BİN LİRANIN ÜZERİNDE ARTIŞ BEKLENTİSİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonundaki taraflar henüz bir rakamın gündeme gelmediğini açıklasa da patron ve işçi tarafının bazı rakamlara işaret ettiği belirtiliyor. Patronların Türk-İş’in açlık sınırı olarak açıkladığı 7 bin 785 liranın bile altında bir rakam istediği ama devletin desteği sürerse 8 bin liraya çıkabileceği ifade ediliyor. Türk-İş tarafında ise 8 bin liranın üzerinde bir rakamın olacağı beklentisi hakim. Ancak Türk-İş’in 8 bin liranın üzerinde ne kadar artış olursa imza atacağı görüşmelerde belli olacak.


ÇALIŞMA BAKANI: UZLAŞACAĞIZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yaptığı açıklamada, “Toplantıdan sonra uzlaşmaya varacağımızı daha önce dile getirdim. Ümit ediyorum hem işçilerimizin beklentilerini hem de işverenlerimizin ödeyebileceği bir sınırdaki bir beklentiyi gerçekleştirmiş oluruz” dedi. Ancak asgari ücrette uzlaşma sağlansa da bugünkü komisyon toplantısında açıklanmaması, seçimlerin yapılacağı 2023 yılının asgari ücret zammının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklaması bekleniyor.

TÜRK İŞ'TEN AÇIKLAMA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısının ardından TÜRK- İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret tekliflerinin 9 bin TL olduğunu açıkladı.

Asgari ücreti belirlemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısı sona erdi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay toplantının arından, ”40 senedir araştırma yapıyor. Yoksulluk, açlık bununla ilgili. Uzman arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Ayın 1’inde açlık sınırı 7785 lira yoksulluk 10 bin lira. Türk-İş’in teklifi 9 bin lira” açıklamasını yaptı.

Atalay, ““Kabul edilirse imzalarız, yoksa masada olmayız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim