Gazete Emek - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programına katıldı.

'CİNS TİPLER BÜYÜK FIRSAT YAKALADI: SOSYAL MEDYA'

Açıklamalarının çarpıtıldığını söyleyen Nebati, “Türkiye'de cımbızlama bir hastalık haline dönüştü. Bir bakıyorsunuz bir cümle kurmuşsunuz, o cümleden iki tane kelimeyi almış bunu kullanıyorlar. İnsanız ya bir şeyi hatalı bir şekilde de söyleyebiliriz, bunu hastalıklı bir şekilde ortaya sürmek, hastalık diyorum buna. Dünyanın her yerinde böyle cins tipler vardır. Şimdi bunlar büyük bir fırsat yakaladı: Sosyal medyada. Adı soyadı yok, kim olduğunu belli değil, istediği gibi hakaret ediyor, bir de cımbızlama yapıyor buradan algı operasyonu yapmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

'KEYFİMİZ YERİNDE'

Ahmet Hakan'ın dolar kurunun 12,64 liraya çıkması ve yükseliş trendinde olup olmadığını sorması üzerine Nebati, “Geçen günlerde 11,50 liradan doları TL mevduata çevirip Merkez Bankası'na verenler var. Şu anda canları yanmıyor çünkü dolar karşılığı olarak TL'sini alacak. İnsanlar dolar indi mi çıktı mı diye problemleri kalmadı” yanıtını verdi.

Dolar kurundaki iniş çıkışların öngörülebilir olduğunu belirten Nureddin Nebati, “Salınımı görebiliyoruz, takip edebiliyoruz, piyasada oyuncuların davranışlarını okuyabiliyoruz ve davranışlardan moralimiz bozulsun mu düzelsin mi diye analizler yapıyoruz” dedi.

Bakan Nebati, “Peki moraliniz bozuldu mu?” sorusunu “Yok keyfimiz yerinde. Çünkü çok dar bir piyasada ihtiyaçlarını karşılıyorlar ve izliyoruz. Her şey kontrol altında. Bu 'kontrol altında'yı çizelim, bize sürekli şunu söylüyorlar, 'Hiçbir şeyi kontrol etmeyin, hiçbir şeye müdahale etmeyin, uzak durun seyredin. Serbest piyasa bu değil. Birileri serbest piyasa çerçevesinin dışına çıktığı zaman ya da birleri dilediği şekilde operasyon yapmaya gayret ettiği zaman kamu oraya gider” şeklinde yanıtladı.

'KURDAKİ SALINIM ÇOK UZUN SÜRMEYECEK'

Kurdaki dalgalanmanın ne kadar devam edeceği sorulan Nebati, şöyle devam etti:

Bu çok uzun sürmeyecek. 3 ay süre Türkiye'nin makroekonomik göstergeleriyle bağdaşmayan, tamamen yapay bir fırtına estirildi. Bu fırtına estirilirken dolar gittikçe gitti. 18 liralara kadar geldi. Sayın Cumhurbaşkanımızın, ben ekonomik manifesto diyorum, 20 Aralık'a kabine sonrası görüşmelerinden sonra ortaya koyduğu manifesto doların 18 liradan 11 liralara kadar gelmesine sebep oldu. Nasıl oldu? Kim ne derse desin hiç kimse müdahalede bulunmadı, ne Merkez Bankası ne dolaylı yoldan. O gece dolaylı dolaysız hiçbir şekilde müdahalede bulunulmadı. İnternet sitelerinin çoğu kilitlendi, enteresan bir şey oldu gerçekten insanlar dövizlerini bozmak için ellerinden gelen gayreti gösterdi. Peki döviz 3 ayda geldiği performansı bir gecede nasıl kaybediyor? Çok basit, köpüğü üflerseniz dağılır ve küçük rakamlarla. Bir tanesi çıkmış çok akıllı ya, 40 milyar dolarla yaptı diyor. Ya 40 milyar doları ver bize. Bir tanesi de 7 milyar dolarla yaptı diyor, çok böyle bir şey. O kadar sığ bir piyasa ki, tamamen insan psikolojisi.”

'ERDOĞAN'IN KONUŞMASINDAN SONRA HIZLI DÜŞÜŞ YAŞANDI, KIPIR KIPIR OLDUM'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 20 Aralık'taki konuşması ve ardından döviz kurlarındaki düşüşü anlatan Nebati, “Sayın Cumhurbaşkanımızın o kürsüye çıkışından hissediyorsunuz olacakları. Bir şeyler oluyor, zaten büyük bir özgüvenle gelmiş. Lütfen iki kabine toplantısı sonrasındaki söylemlere bakın. Büyük bir özgüvenle gelmiş, inanmış. 'Evet buldum, buldum faiz arttırılmadan bu işlerin olacağını' söyleyecek bir edayla geliyor, büyük bir enerjiyle söylüyor ve biz bekliyoruz sözünün bitmesini” dedi.

Erdoğan'ın konuşması sonrasında döviz kuralarındaki düşüşle ilgili telefonuna bildirimler geldiğini söyleyen Nureddin Nebati, “Sözü bitiyor anında telefonlara takır takır şeyler gelmeye başlıyor, döviz fiyatları düşüyor. Düşmesini bekliyoruz ama bu kadar hızlı açıkçası, yerimde duramıyorum kıpır kıpırım. Ben şunu yaptım 'Ya arkadaşlar biz bir şey yaptık mı?' 'Yok efendim.' Lan nasıl? Harika, muhteşem bir şey çünkü orada kurumlar yok” diye konuştu. 

'AMERİKAN MERKEZ BANKASI KAMUNUN DEĞİL, 5 TANE AİLENİN' 

Bakan Nebati, Merkez Bankası'nın 'bağımsız' olduğunu anlatırken Ahmet Hakan'ın "Amerikan Merkez Bankası da böyle mi davranıyor?" sorusuna "Böyle davranıyor. Böyle bir şey olabilir mi?" yanıtını verdi. Hakan'ın "Yani orada Biden bir şey söylüyor ve onu yapıyorlar mı?" diye sorması üzerine Nebati şunları söyledi: "Amerika Birleşik Devletleri'nin çıkarları doğrultusundaysa yapar ya da yapmaz. Bir de yalnız şu da var; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Merkez Bankası kamunun değil ki. 5 tane ailenin."

'EKONOMİ GÖZLERDEKİ IŞIKTIR'

Bakan Nebati, TRT'de katıldığı canlı yayında gelen bir soru üzerine dediği "Gözlerime bakın" ifadesiyle ilgili Ahmet Hakan'ın sorusunu şöyle yanıtladı: "Gözler bir aynadır, ruhun aynasıdır. Göz her şeyi anlatır, gözlerden okursunuz, adamın mutlu mu, mutsuz mu olduğunu. Gözlere bakmaktan korkmayın. 3 yaşındaki bir çocukla konuşurken bile eğilip onun gözlerine bakın. Bize ilk anlatılan şey budur. Rakamlarla ilgili bir şey sorulmuştu. Ben rakamı size söyleyeyim de bu rakamları söylemenin ötesinde bir şey var. Siz benim enerjimi görmelisiniz, enerjimi hissetmelisiniz. Ekonomi rakam demek değildir. Şurada rakamlar var. Ben bunu rakamlarla kuru kuruya anlatayım, beni dinler misiniz, sıkılısınız. İkincisi sürekli söylenen bir şeydir, güven. Benden güven duyuyor musun, siyasal iktidardan güven duyabiliyor musun, Bakan'dan güven duyabiliyor musun? Bence güven ekonomide yüzde 51'in üzerindedir. Rakamlardan daha önemlidir. 18 Aralık'a kadar aynı rakamlarla, aynı makro ekonomik göstergelerle yürüyoruz dolar 18 lira. Cumhurbaşkanı konuşuyor, tedbirler paketini sunuyor, sabah dolar 11 lira. İtimadı göstereceksiniz, ekonomi gözlerdeki ışıltıdır. Hiçbir şey söylemesine gerek yok. Bir esnafın dükkanına gireyim, gözlerinin içine bakayım, ben gözlerinden AK Parti'ye oy verip vermediğini ya da muhalif olduğunu görürüm. Bak şimdi sizin gözlerinizden şunu görüyorum; reytingler iyi geliyor galiba."

Editör: TE Bilişim