Gazete Emek- İzmir Barosu'nun 22 Ekim’de gerçekleşen 2022-2024 Olağan Genel Kurulu'nda Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) adına yaptığı konuşmada 'kimyasal silah kullanıldığı' iddialarının araştırılmasını istediği ve konuşmasını "Jin jiyan azadî" sloganı ile sonlandırdığı için ırkçı saldırılara maruz kalan avukat Aryen Turan, gözaltına alındı. 

Daha sonrasında ise emniyete gelen İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz ve beraberindeki heyet de benzer engellemeyle karşılaştı. Görüşmelerin ardından üçerli gruplar halinde toplam 7 avukat Turan ile görüştü. Emniyetteki işlemleri tamamlanan Turan, adliyeye sevk edildi. 

Turan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İZMİR BAROSU: MESLEKTAŞIMIZIN YANINDAYIZ


 

Öte yandan İzmir Barosu da Turan'ın gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Dillerim hakim bey, bağlasan durmaz” başlıklı açıklamada, Turan'ın yanında olduğunu vurgulayan baro, şu ifadelere yer verdi;


 

Düşünce özgürlüğü ve onun ayrılmaz parçası olan düşünceyi ifade etme özgürlüğü, yasada, Anayasa'da ve Anayasa' nın 90. maddesi uyarınca onaylanmış ve iç hukuk normu (üst norm) haline gelmiş Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde tanımlanmış özgürlüklerdir. Muktedirlerin işareti ile yaratılan toplumsal linç, bağımlı yargı tarafından adli bir işleme dönüşmüştür. Vekil sıfatıyla defalarca İzmir Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşen önceki başkanımız Avukat Özkan Yücel'in, meslektaşımızın ifade vermeye hazır olduğunu bildirmesine ve gözaltı işlemi yapılmamasını talep etmesine rağmen Avukat Aryen Turan 03 Kasım Perşembe günü saat 18.30'da bürosundan çıktığı sırada gözaltına alınmıştır. Yurttaşların ifade özgürlüğüne her platformda sahip çıkan İzmir Barosu, İzmir Barosu üyesi meslektaşımızın bu özgürlüğünü sonuna kadar savunmakta kararlıdır. Meslektaşımızın yanındayız”


 

ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST BIRAKILDI

Savcılık sorgusunun ardından Turan, adlı kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliği ‘ne sevk edildi. Turan, Sulh Ceza Hakimliği'ndeki sorgusunun ardından yurtdışına çıkış yasağı ve haftada 2 gün imza atacak şekilde adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

NE OLMUŞTU?

İzmir Barosu Genel Kurulu'nda Özgürlük için Avukatlar Derneği adına konuşma yapan Aryen Turan, Aysel Tuğluk ve diğer hasta tutukluların durumuna dikkat çekmiş, kimyasal silah kullanıldığı iddialarının araştırılması gerektiğini belirtmişti. Ayrıca HDP İzmir İl binasında katledilen Deniz Poyraz’ı anarak kadın mücadelesine vurgu yapan Turan, konuşmasını “Jin jiyan azadi” sloganı ile bitirmişti. Sloganın ardından salonda bazı avukatlar Turan’a saldırıda bulunmuştu. 

Kaynak: Gerçek Gündem

Editör: TE Bilişim