Gazete Emek - Nakamitsu, BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen “Uluslararası Barış ve Güvenliğe Yönelik Tehditler” başlıklı oturumda konuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in, 25 Mart’ta, Belarus’a taktik nükleer silah yerleştireceklerini duyurduğunu anımsatan Nakamitsu, tüm üye ülkelerin gerginliği artıracak ya da hataya yol açacak adımlardan kaçınması gerektiğini dile getirdi.

Nakamitsu, taraf ülkelerin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlemesi Antlaşmasının (NPT) yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğinin altını çizerek söz konusu yükümlülükler sayesinde nükleer silah kullanımı ve yaygınlaşmasının engellediğini belirtti. Nakamitsu, “Soğuk Savaş’tan bu yana nükleer silah kullanılma riskinin en yüksek olduğu dönemdeyiz. Ukrayna’daki savaş bu riskin en vahim örneği” uyarısında yaptı.

ABD Daimi Temsilciliği adına söz alan Büyükelçi Robert Wood ise Putin’in bu kararının “Rusya’nın istikrarsızlaştırıcı ve tehlikeli davranışlarının” arttığını gösterdiğini, uluslararası hukuka ve BM Şartı’na aykırı olduğunu söyledi. Rusya’nın meşru zemini bulunmayan “Ukrayna savaşı” çerçevesinde gerginliği artırmaya çalıştığını savunan Wood, ABD’nin Rusya’ya Ukrayna topraklarından çekilme çağrısını yineledi.

Editör: Bekir GÜNEŞ