Gazete Emek-Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibini 'dark web' ve 'Cambridge Analytica' diyerek uyarmasının yankıları sürüyor.

Bu açıklamanın ardından üst düzey bir CHP'li gazeteci Murat Yetkin'e siber seçim müdahalelerine ilişkin önemli istihbaratları olduğunu açıkladı. Yetkin'in "Kılıçdaroğlu’nun son on gün uyarısı ve 'deep fake' istihbaratı" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Bu iddiadaki hesaba göre Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na yönelik 'son on gün' kampanyası 3 Mayıs ya da 4 Mayıs’ta, yani yarın ya da ertesi gün başlatılacak; seçim 14 Mayıs’ta. Bir süre önce CHP Genel Merkezi'ne gelmeye başlayan bilgiler ise şöyle:

• Gelen istihbarat bilgilerine göre Erdoğan, İletişim Başkanlığı üzerinden Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasını yıpratmak amacıyla 'deep fake' ve 'Cambridge Analytica' benzeri sistemleri birlikte kullanarak 'sahte video ve ses kayıtları' üretmek için düğmeye bastı. (Bu kavramların ne demek olduğuna birazdan değineceğim.)
• Bu amaçla bazısı 'dark web' üzerinden, yurtdışından çok sayıda 'hacker' kiralandı. Muhalefete yönelik 'DDoS' saldırılarıyla eleştirel ve muhalif sitelerin engellenmesi, iktidar yanlılarının da öne çıkarılması kampanyası hazırlandı.
• Kampanyanın asıl hedefiyse Kılıçdaroğlu: amaç Kılıçdaroğlu’nu Erdoğan’ın seçim kampanyasında kullanabileceği kişilerle görüşmüş, söylemediği şeyleri söylemiş gibi ses ve görüntü kayıtları üretip bunları hedef internet kullanıcılarına göndererek seçim sonuçlarına müdahale etmek.

BELDEN AŞAĞI VURUŞ HAZIRLIĞI

CHP’deki istihbarata göre seçime bir hafta, on gün kala devreye alınacak Kılıçdaroğlu’nu karalama kampanyasının özellikle üzerinde durulan hedef zaman dilimiyse ABD seyahati. 

Burada önemli olan iddianın ortaya atılması kadar iddianın yayılması için gerekli siber altyapının hazırlanması. Yapay zekâ kullanımı alanındaki gelişmeler bu tür sahte üretimleri kolaylaştırıyor. Ve bu yolla, bazı bilişimcilerin 'derin sahtekârlık' olarak Türkçeleştirdiği 'deep fake' yöntemleriyle üretilmiş bu ses ve görüntülerin muhalif seçmeni Cumhur İttifakı'na oy vermese de sandığa gidip Millet İttifakı adayı için oy kullanmaktan caydırmak." 

Kaynak: Duvar 

Editör: Derya çelik