Gazete Emek-Çiğli Belediyesi şirketi ÇİBEL AŞ'de Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube üyesi işçiler, nisan ayında 3 yıllık imzalanan toplu sözleşme sonrası asgari ücrete yapılan zamla birlikte ücretlerinin asgari ücret altında kalmasına tepki gösterdi.

ÇİBEL AŞ’de çalışan 930 işçi, sözleşme sürecinde de anlaşma sağlanamadığı için 6 günlük greve çıkmış, sendika ise işçilerin tüm tepkilerine rağmen, birinci yıl yüzde 36, ikinci yılın ilk altı ayında yüzde 20 ikinci altı ayında da yüzde 17, üçüncü yılda da TEFE artı ÜFE/2 artı 2 oranında zam teklifli 3 yıllık sözleşmeyi imzalamıştı.

Yevmiye ücretlerinin yükseltilmesine ilişkin belediye başkanlıyla yapılan görüşmelerin olumsuz geçmesi üzerine işçiler ve örgütlü oldukları Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube yönetimi belediye binası önünde basın açıklaması düzenledi. “Geçinemiyoruz” pankartı açan işçiler sık sık, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Direne direne kazanacağız”, “İşçiler açken başkana huzur yok”, “İş ekmek özgürlük” sloganları attı.

“ÜCRETLERİMİZ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALDI”
Basın açıklamasını okuyan Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Sekreteri Barış Okur, “15 Nisan 2022 tarihinde imzalanan Toplu İş Sözleşmesi günün koşullarında bugün eriyip gitti. Ülkede gerçekçi olmayan TÜİK’in bile enflasyonu yüzde 64,5 iken, Toplu İş Sözleşmesi zammımızın uygulanması halinde bile ücretlerimiz asgari ücretin altında kaldığı görüldü” dedi.

Ekonomideki kötü gidişattan dolayı 6’şar aylık olan TİS zammının yıl başında yapılmasını talep ettiklerini ancak belediyenin olumlu dönüş yapmadığını belirten Okur, “Dün yani basın açıklamasından bir gün önce sayın Utku Gümrükçü sendika şubesine giderek sendikamız önerilerini dinlemiş ve kendisinin, şirket yöneticilerinin ve SODEMSEN yetkililerinin bakıp dönüş yapacaklarını bildirmiştir. Bize aylardır somut bir dönüş yapmayan belediye başkanı yine net bir rakam, net bir ücret telaffuz edememiştir. Bu açıklamada bizim için bir zorunluluk olmuştur” diye ekledi.

“SEFALET ÜCRETİNE TESLİM OLMAYACAĞIZ”
Okur, “Açık ve net bir şekilde bu ücretlerle geçinemiyoruz. Bırakın sosyal hayatı dışarda yemeyi içmeyi günü geliyor çocuklarımıza okul için yiyecek parası veremiyoruz. Artı yeter diyoruz. Aldığımız ücretler bugünün ekonomik şartlarını karşılayamaz duruma gelmiştir. Ücretlerimiz yapılan zamlar daha elimize geçmeden enflasyona yenik düşmüş, alın terimiz neredeyse her gün zamlanan faturalara akmıştır. Ağırlaşan yaşam koşulları, artan enflasyon, ardı arkası kesilmeyen zamlar, yaşayan ekonomik kriz, işçi sınıfına yönelik saldırılar derinleştirmişken, bizler de Çiğli Belediyesi işçileri olarak sefalet ücretlerine teslim olmayacağız” diye konuştu.

Eriyen ücretlerinin insan onuruna yaraşır bir şekilde arttırılması taleplerini yineleyen Okur, Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’yü müzakereye çağırdı.

Öte yandan işçiler sendika şube başkanının basın açıklamasına gelmemesine tepki gösterirken, “Önceden asgari ücretin üç katı maaş alıyorken şimdi onun altında kaldık. Bu kabul edilemez” dedi. 


Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim