Gazete Emek-Verdikleri eğitimden çok öğrencilerin sırtından milyonlarca liralık ciro rekorları kırmalarıyla gündeme gelen meslek liseleri ‘çocuk işçiliği’ ve sömürünün yüzü olmaya devam ediyor. Milyonlarca liralık cirolarıyla övünülen meslek liselerinde bu rekorlara imza atan öğrencilere ise aylık sadece 1300 TL civarında ücret veriliyor.

AYLIK 1275 TL ÜCRET
Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda aralık 2021’de yapılan değişiklikle birlikte bu okullarda öğrenciler sektörlerde çalışmak üzere eğitilmeye başlandı. Değişiklikle birlikte öğrenciler ‘çırak, kalfa ve usta’ gibi sınıflandırılmalara tabi tutuldu. 24 Aralık 2022’de ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret eden Milli Eğitim Bakanı (MEB) Mahmut Özer, okullardaki çırak ve kalfa sayısının 1 milyon 200 bine ulaştığını açıklayarak “Mesleki eğitimde yılda 3 tane tescil alınırken, bu sene 8 bin 300 ürünün tescili alındı ve bu ürünlerin 162 tanesi ticarileşti. Meslek liseleri yurt dışına ihracat yapmaya başladı. Meslek liseleri 2 milyarlık bir üretim kapasitesine ulaşmıştır” dedi.


MİLYONLARCA LİRALIK CİRO
Bakanlığın, ‘Fabrika gibi çalışıyor’ diye propagandasını yaptığı okullarda öğrenciler, 1300 TL gibi ücrete çalışırken okulların yıllık ciroları ise milyonlarca TL’yi buluyor. MEB, 18 Aralık 2022’de yaptığı yazılı açıklamayla meslek liselerinin 11 ayda 1 milyar 955 milyon TL gelir elde ettiğini ve buradan öğrencilere 94 milyon 332 bin lira, öğretmenlere ise 206 milyon 608 bin lira olmak üzere toplam 301 milyon lira pay ödendiğini söyledi. Geriye kalan 1 milyar 654 milyon TL ise ‘çocuk işçiliği’ üzerinden devletin hazinesine aktarıldı.

3 BİN 792 MESLEK LİSESİ VAR
TÜRKİYE’de toplam 3 bin 792 meslek lisesi bulunuyor. Bu liseler mesleki ve teknik Anadolu lisesi, mesleki eğitim merkezi, mesleki açıköğretim lisesi ve özel mesleki ve teknik Anadolu liseleri olmak üzere 4’e ayrılıyor. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü verilerine göre; bu okullarda toplam 1 milyon 848 bin 236 öğrenci eğitim görüyor. Öğrenciler elektrik-elektronik teknolojisi, bilişim teknolojileri, sağlık hizmetleri, yiyecek içecek hizmetleri, makine ve tasarım teknolojileri, kimya başta olmak üzere 17 farklı alanda eğitim alıyor. Mesleki ve teknik eğitim adı altında okullarda ağır koşullarda çalıştırılan öğrencilere ise aylık 1300 TL ödeme yapılıyor.

CİROLARI AÇIKLANAN BAZI OKULLAR
Van’ın İpekyolu ilçesindeki Mehmet Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Lisesinin yıllık cirosu 5.5 milyon TL olarak açıklandı. Lisede öğrenciler sıra, masa, dolap, basketbol potası gibi ürünleri üretiyor. Tatvan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yıllık cirosunun 1 milyon 800 bin TL. Diyarbakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yıllık cirolarının 6.1 milyon TL.  Silopi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise bir yılda 3 milyon TL. Kütahya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin, 2022 yılındaki cirosu 4 milyon lira. İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, geçen yıl 11 milyon 100 bin lira ciro elde etti. Nevşehir Meslek Teknik Anadolu Lisesi 1 yılda 2 milyon 500 bin lira ciro elde etti. Manisa’nın Turgutlu ilçesindeki Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 3 ayda 1 milyon 200 bin TL ciro yaptı. 

Kaynak: Evrensel 

Editör: TE Bilişim