Gazete Emek-Yerel seçimler yaklaşırken partiler arası iş birlikleri büyük oranda netleşti. CHP ile DEM Parti ise iş birliği konusundaki son kararını henüz vermedi.

DEM Parti’nin İstanbul’da aday çıkarıp çıkarmayacağı şu günlerde kamuoyunun cevabını en çok merak ettiği soru. Zira DEM Parti’nin aday çıkarmasının AK Parti’nin; çıkarmamasının ise CHP’nin lehine olacağı yorumları yapılıyor.

DEM Parti’nin başta İstanbul olmak üzere batı illerindeki stratejisini netleştirmek üzere çalışmaları devam ederken HDP’nin önceki dönem eş genel başkanlarından Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, Artı Gerçek’ten İrfan Aktan’a yaptığı açıklamada “Halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz” dedi.

‘BAŞAK DEMİRTAŞ’IN AÇIKLAMASI SELAHATTİN DEMİRTAŞ’TAN BAĞIMSIZ OKUNAMAZ’

Başak Demirtaş’ın adaylıkla ilgili açıklamasının kendileri için sürpriz olduğunu söyleyen pek çok DEM Partili yönetici, açıklamanın Selahattin Demirtaş’tan bağımsız okunamayacağı yorumunu yaptı.

‘DEMİRTAŞ ADAY ÇIKARILMASI YÖNÜNDEKİ FİKRİNİ PARTİYE İLETMİŞTİ’

Daha önce Selahattin Demirtaş’la yapılan görüşmelerde Demirtaş’ın partinin kendi adayları ile yarışa girmesi görüşünü savunduğunu anlatan parti yöneticileri, “Kendisinin böyle bir fikri vardı, partiye de iletmişti. İstanbul dahil aday çıkarılmasından yana olduğunu ifade etmişti” bilgisini paylaştı.

‘BAŞAK DEMİRTAŞ’IN AÇIKLAMASI ÇALIŞMALARI ZORA SOKABİLİR’

Demirtaş’ın taban üzerindeki etkisine dikkat çeken ve son açıklamanın partinin devam eden çalışmalarını zora sokabileceğini belirten parti kaynakları, partinin aday çıkarmama kararı alması halinde tabanın bir kısmının tepki gösterebileceğini ifade etti.

‘ADAY ÇIKARMA HAZIRLIKLARIMIZ SÜRÜYOR, ŞİMDİ BAŞAK DEMİRTAŞ ÖNE ÇIKTI’

İçişleri Bakanı 1 Mayıs için Taksim’e izin vermeyeceklerini açıkladı İçişleri Bakanı 1 Mayıs için Taksim’e izin vermeyeceklerini açıkladı

Aday çıkarmaya dair hazırlıklarını da sürdürdüklerini ve pek çok güçlü ismin gündemlerinde olduğunu anlatan bir DEM Parti yöneticisi, “Şimdi Başak Demirtaş ismi birden öne çıktı. Bizi zorlayan bir şey oldu” değerlendirmesini yaptı.

İŞ BİRLİĞİNİN MUHTEMEL OLDUĞU 6 İL

DEM Parti’nin aday çıkarma konusundaki son kararında en önemli parametre Kent Uzlaşısı. Güç birliği ile kazanılacak yerlerde Kent Uzlaşısı’nın işaret ettiği aday desteklenecek. Bu kapsamda CHP ile ortak çalışma yürütülen iller arasında İstanbul, İzmir, Mersin, Adana, Ardahan, Muğla yer alıyor. Bu kentlerde CHP ile iş birliği kurulup kurulamayacağı tartışılıyor, partiler çalışmalarını ilgili heyetler aracılığıyla ortaklaştırıyor.

HEYETLER ÇALIŞIYOR

CHP heyetinde Selin Sayek Böke ve Tekin Bingöl, DEM heyetinde ise Mehmet Tiryaki, İlknur Birol ve Saruhan Oluç yer alıyor. Heyetler arası çalışmada henüz netleşen bir iş birliği olmadığı ifade ediliyor.

‘İSTANBUL’DAKİ DEM PARTİ SEÇMENİ YÜKSEK ORANDA ADAY ÇIKARMAMIZI İSTİYOR’

DEM Parti, kararını vermek için sadece CHP ile görüşmeleri değil farklı parametreleri de gündemine alıyor. İstanbul’da diğer siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, yöre dernekleri ile temaslarını sürdüren DEM Parti, seçmeninin aday çıkarma konusundaki talebini ölçmek için çok sayıda saha çalışması ve anket yaptırıyor. Şimdiye kadar yapılan tüm anketlerde İstanbul’daki DEM Parti seçmeninin yoğun bir şekilde aday çıkarılmasından yana görüş bildirdiği kaydediliyor. DEM Parti’nin kendi adayını çıkarmasını isteyen DEM Parti seçmeninin oranının yüzde 60-65 civarında olduğu kaydediliyor.

‘2019 VE 14 MAYIS KADAR KOLAY BİR İŞ YOK, TABAN ADAY ÇIKARMAMIZI İSTİYOR'

2019 yerel seçimlerinde ve 2023 Mayıs seçimlerinde muhalefete kazandırma, iktidara kaybettirme stratejisini izleyen ve aday çıkarmayan DEM Parti’li bir yönetici, “Bu kez bizi zorlayan bir aday çıkarma talebi, dalgasına maruz kaldığımız bilinmeli. 2019 ve 14 Mayıs seçimleri kadar sade ve kolay bir iş yok artık. Taban aday çıkarmamızı istiyor” değerlendirmesini yapıyor.

‘TARTIŞMAYI BAŞAK DEMİRTAŞ’TAN BAĞIMSIZ YÜRÜTECEĞİZ'

İstanbul başta olmak üzere, İzmir, Aydın, Antalya, Bursa, Mersin Adana’da aday çıkaracakmış gibi hazırlıklarını yaptıklarını anlatan parti yöneticisi, İstanbul’da aday çıkarmaya karar verirlerse tartışmayı Başak Demirtaş’tan bağımsız yürüteceklerini söyledi ve “Aday çıkarmaya karar verdiğimizde o adayın Başak Demirtaş olup olmayacağının kararını kurullar verir” dedi.

‘BİR PARTİNİN TABANINI BİR BAŞKA PARTİYE YÖNLENDİRMENİN BİR SINIRI VAR’

DEM Partili bir başka yönetici de İstanbul’a ilişkin son kararlarının ne olacağına dair, “Toplumun gerçek anlamda isteği nedir, tabanın talebi nedir; buna bakacağız. Şöyle bir şey olmayacak; şurada bir belediye başkan yardımcılığı, şurada bir encümenlik. Bu bizim için kazanım değil. Ayrıca bir partinin tabanını bir başka partiye yönlendirmenin bir sınırı var” değerlendirmesini yaptı, sonucu Kent Uzlaşısının belirleyeceğini ifade etti.

‘‘CHP’DEN ADAY OLUNSUN, SONRA İSTİFA EDİLİP DEM’E GEÇİLSİN’ YAKLAŞIMI DOĞRU DEĞİL’

İstanbul’da kent yönetiminde yer almak isteyen DEM Parti, belediye meclisinde grup kuracak çoğunluğa ulaşma arzusunda. Ayrıca, Adalar, Esenyurt’un da aralarında bulunduğu CHP’deki bazı belediyelerde başkan adayının ortak belirlenmesini istiyor. DEM Parti’nin kent yönetiminde yer almasının ve kazanımlarının öneminin de altını çizen DEM Parti yetkilisi, kazanım olacaksa DEM Parti kimliği ile olacağını, “CHP’nin seçmeni DEM’e oy vermez”, “CHP’den aday olunsun, sonra istifa edilip DEM’e geçilsin” gibi yaklaşımların doğru olmayacağını ifade ediyor. DEM Parti yöneticisi, bazı önerilerini örneklerle şöyle aktarıyor:“Seçmenimiz ya DEM Parti dışında bir partinin logosu altına mühür basmayacak ya da iş birliği yapılacak parti DEM Parti’nin de kazanacağı şekilde pozisyon alacak. Biz CHP listelerinden kontenjan istemiyoruz, çünkü bu durumda, bizim seçmenimiz yine CHP’ye oy vermiş olacak. Bizim hem sol sosyalist gruplara hem de CHP’ye önerimiz şu; mesela Adalar’da DEM Partili olması önemli değil güçlü bir ismi aday yapalım, DEM Parti’den aday gösterilsin. Ama CHP de orada aday çıkarmasın. Böyle bir formülde o zaman DEM Parti tabanı da ‘ittifak bize kazandırıyor’ diyebilir. Çünkü artık ittifakın kaybettirme duygusunu telafi edemeyiz seçmende. Ya da Didim’de güçlü bir aday belirleyelim, mesela TİP’ten aday gösterilsin.”

MERSİN’DE MHP’YE KAZANDIRMAYACAĞIMIZA GÖRE ADAY ÇIKARMAYABİLİRİZ’

Kent Uzlaşısına dair Mersin örneğini veren bir parti yöneticisi, “Mersin’de MHP’ye kazandırmayacağımıza göre aday çıkarmayabiliriz. Bizim oradaki tabanımız da seviyor belediye başkanını. Tabii orada Akdeniz faktörü var. Bundan sonra kent kent tartışma yürütülecek. Merkezi politika değil. İstanbul’da, Ankara’da destek vermeyip Mersin’de, İzmir’de verebiliriz. Adana’yı ayrı değerlendiririz” diyor.

HATAY’DA TERCİHİMİZ NET: ADAY ÇIKARMAK

DEM’in, CHP’nin Lütfü Savaş’ı aday gösterdiği Hatay içinse tavrı net: “Bizim Hatay’da tavrımız çok net aday çıkarmak. Tabii kent uzlaşısı çerçevesinde. CHP’nin adayı dışındaki bir aday tercihi sunmak”.

‘CHP İLE DE GİZLİ SAKLI BİR ŞEY OLMAYACAK, AKP İLE DE’

İktidarla görüşmeler olduğu iddialarını da değerlendiren DEM Partili yetkililer, “İmralı’ya avukat gönderme, ‘kayyum atamayacağız’ diye söz verme gibi şeyleri kabul etmiyoruz. Her şey şeffaf olacak. İktidar destek mi istiyor? Açık, net bir şekilde Kürt sorununa dair, kayyumlara yönelik tutumunu açıklamalı. CHP ile de gizli saklı bir şey olmayacak, AKP ile de” görüşünü paylaşıyor.

‘BU HAFTA YA BİTECEK YA DA BAĞLANACAK’

DEM – CHP görüşmelerinin bu hafta sonlanması bekleniyor. Perşembe ve Cuma günü MYK toplantısı yapacak DEM’de partililer, “Son tahlilde, kararın ne olacağını bilmediğimiz için hazırlığımızı aday çıkaracakmış gibi yapıyoruz. Bu hafta karar netleşir. Ya bitecek ya da bağlanacak” diyor. 


 

Kaynak: Duvar

Editör: Derya çelik