ÖZEL HABER: Serdar Bayram


Gazete Emek - Maraş merkezli yaşanan iki büyük depremin ardından halk dayanışmayla yaralarını sarmaya çalışıyor. 10 kentti etkileyen ve binlerce insanın ölümüne neden olan deprem sonrasında yıkılan kentlerde insanlar barınma, yiyecek ve suya ulaşmakta sorunlar yaşamaya devam ediyor. Temiz tuvalet ve yeterli yiyeceğe ulaşamayan insanlarda ishal ve kusma gibi salgın hastalıklar başladı. 

Depremzedeler yaşamsal ihtiyaçlarına ulaşamadı!

Resmi verilere göre şimdiye kadar 31 bin kişinin yaşamını yitirdiği depremde ölü sayısı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Depremin ardından günlerce sokakta kalan yurttaşlar en temel ihtiyaçlarından mahrum kaldı. Temiz su ve yiyeceğe ulaşamayan yurttaşlar ilk günleri arabalarında geçirdi. Deprem nedeniyle suyun akmadığı illerde insanlar günlerce temiz tuvalet bulamadı. 

Şimdilerde çadırlarda kalan depremzedeler için revirler açılırken yaşanan süreçte yurttaşlara destek veren sağlık çalışanları hem depremzedelerin yaralarıyla ilgileniyor hem de kronik hastalığı olan yurttaşların ilaçlarını temin ediyor. Günlerdir bölgede çalışma yürüten doktorlardan Azad Can diğer gönüllü ekiple birlikte Adıyaman ve Maraş köylerinde sağlık taraması yapıyor. 

“Yaralıları tedavi edip kronik hastalara ilaç temin ediyoruz”

Maraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı köylerine ekip şeklinde çıktıklarını ve çalışmalarının ilk günden bu yana devam ettiğini söyleyen Azad Can şu bilgileri paylaştı: “Biz depremin ilk günü gönüllü sağlıkçılar olarak Diyarbakır’dan buraya geldik. Önce Adıyaman’a gittik var olan durumu tespit ettik. Ardından mahallelere gidip yurttaşların sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. Ondan sonra da Maraş’a geldik. Burada da ilk yardım boyutunda müdahale yapmaya geldik. İlaç temini ile birlikte hem Adıyaman hem de Maraş’ta eczanemizi kurduk. Hem hasta hem de kronik hastalığı olanlara elimizde olan ilaçları varsa ilaçlarını veriyoruz.  Onun yanı sıra burada salgın hastalıklar ortaya çıkmaya başladı. Üst solunum enfeksiyonu gibi hastalıklar başladı burada onları tedavi ediyoruz. 

“Kusma ve ishal şikâyetleri başladı”

Temiz su ve yiyecek sıkıntısı nedeniyle insanlarda kusma ve ishal gibi salgınların başladığına dikkat çeken Azad Can, “İki kentte de ekipler halinde köylere gitmeye başladık. Hem sağlık taraması yapıyoruz hem de devletten etkilenen yurttaşlara bakıyoruz. Bugün itibariyle Pazarcık’ta 35 köy gezdik. Her gün ortalama 10 köy geziyoruz. Var olan koşullardan dolayı barınma sorunu ile soğuk hava gibi etkenler yana yana gelince soğuk algınlığı ortaya çıkıyor. Özellikle çocuklarda zatürre gibi hastalıklar yayılıyor. Yine yiyeceğe ulaşmada ve su olmamasından kaynaklı tuvaletlerin temiz olmamasından dolayı ishal ile kusma gibi hastalıklar da baş gösterdi” sözlerini kullandı. 

Azad Can çalışmalarının devam ettiğini belirterek depremzedelerle dayanışma çağrısında bulundu.

Editör: Bekir GÜNEŞ