Gazete Emek- Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası can kaybı sayısı resmi verilere göre 7 bini geçti . 34 bin 810 kişi yaralandı. Yıkım yaşanan 10 ilde üç ay süreyle OHAL ilan edildi. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaklaşık 10 saat arayla meydana gelen, başta Hatay olmak üzere Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Kilis, Diyarbakır, Elazığ ve Şanlıurfa'da da yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye’nin gözü, arama - kurtarma çalışmalarına çevrildi.

 Can kaybı 8 bin 574'e yükseldi, 34 bin 810 kişi yaralandı. Binlerce bina yıkılırken, enkazda altında hala vatandaşlar bulunuyor.

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün 10 ilde olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini duyurdu: "Üç ay sürecek bu kararla ilgili Meclis süreçlerini en kısa zamanda tamamlayacağız."

Felaketin üçüncü gününde yaşananlar, Gerçek Gündem'in takibinde: 

08.26 - Adıyaman’da göçük altında kalan 10 yaşındaki Betül, 47 saat sonra kurtarıldı. Küçük çocuğun ilk isteği soğuk içecek olurken, dedesi gözyaşlarına boğuldu.

08.09 - Hatay'da çöken bir binadan 51 saat sonra 5 yaşındaki bir kız çocuğu sağ olarak kurtarıldı.

07.27 - Malatya'da yaralanan 41 kişi, tedavilerinin devam edeceği İstanbul'a hareket etti.

07.25 - Depremlerden etkilenen illere yardım malzemeleri ve iş makineleri taşıyan gemi, Çeşme Ulusoy Limanı'ndan İskenderun Limanı'na doğru yola çıktı.

7:11 - Deprem bölgeleri olan Urfa, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Maraş, Adana ve Diyarbakır tabip odaları başkanları hastanelerin ve yaralıların son durumunu anlattı: Yaşanan bu yoğunluk kaldırılacak şey değil, sağlık çalışanları insanüstü bir çabayla görev yapıyor.

04.33 - Şanlıurfa, Adana ve Hatay'daki depremzedelerin bazıları Antalya'ya getirildi.

04:00 - Felaketin üzerinden 47 saat geçti, çalışmalar sürüyor. Gece saatlerinde Hatay, Maraş ve Adıyaman'da 3'ü çocuk 11 kişi sağ kurtarıldı. 

KILIÇDAROĞLU: YAŞANANLARA SİYASET ÜSTÜ BAKMAYI REDDEDİYORUM

02.24 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremin vurduğu Hatay'dan video paylaştı:

"Halkımızın halini yerinde gördüm. Yaşananlara siyaset üstü bakmayı, iktidarla hizalanmayı reddediyorum."

"Çok net söyleyeyim. Bu sürecin başlıca bir sorumlusu varsa o da Erdoğan'dır. 20 yıldır ülkeyi depreme hazırlamayan bu iktidardır. Onun için kendisiyle görüşmeyi de asla düşünmüyorum. Bu meseleyi asla ama asla siyaset üstü de görmüyorum."

'İLETİŞİM HALA EN BÜYÜK PROBLEMİMİZ'

01.25 - Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: Son yüzyılın en büyük felaketini yaşadık. Birçok bina gibi belediye binamız da artık yok. İletişim hala büyük problemimiz. Bu nedenle sosyal mecraları kullanamadık. Hepimize geçmiş olsun. Kayıplarımız var. Çok üzgünüz . Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz.

Editör: Bekir GÜNEŞ